Summertime (Love) Sadness: Tri kratke knjige o letnjim ljubavima
Summertime (Love) Sadness: Tri kratke knjige o letnjim ljubavima

Summertime (Love) Sadness: Tri kratke
knjige o letnjim ljubavima

Leto je sinonim za avanture, ljubavne romanse i duge, sunčane dane. Ali šta se dešava kada srce ne može da prati bezbrižnost sezone? Ako vas je ovog leta zadesila ljubavna tuga, vreme je da se okrenete knjigama koje će vam pomoći da pronađete utehu, saosećanje ili možda čak i novu perspektivu. Predstavljamo vam tri kratke knjige o ljubavi, onoj letnjoj, koje istražuju kompleksnost letnjih ljubavi i ljubavnih razočaranja.

Dobar dan, tugo, Fransoa Sagan

Ova čuvenu novela, koju je Fransoa Sagan napisala sa samo 18 godina, postala je klasik francuske književnosti. Radnja prati sedamnaestogodišnju Sesil koja provodi letnje dane sa svojim ocem u luksuznoj vili na Francuskoj rivijeri. Njihov idiličan, ali moralno labav život prekida dolazak očevog zaručnika, što dovodi do ljubavnih intriga i unutrašnjih previranja. Dobar dan, tugo je priča o mladalačkoj naivnosti i emocionalnoj konfuziji. Sesilina buntovnost i potraga za slobodom sukobljavaju se sa konvencionalnim očekivanjima, a njena letnja avantura vodi je ka neočekivanim posledicama. Saganine kratke knjige o ljubaviv prava su poslastica za one koji žele da zarone u komplikovanu dinamiku letnjih ljubavi i emocionalnog sazrevanja.

A Spy in the House of Love, Anaïs Nin

Anaïs Nin, poznata po svojim erotskim i introspektivnim delima, u ovoj knjizi istražuje duboku psihologiju ljubavi i izdaje. Protagonistkinja, Sabina, je kompleksan lik koji balansira između želje za intimnošću i straha od gubitka slobode. Njena letnja romansa sa ljubavnikom otvara vrata introspektivnim pitanjima o identitetu i željama. A Spy in the House of Love je literarna studija o složenosti ljudske prirode, posebno kada je reč o ljubavi. Nin istražuje kako se naši unutrašnji konflikti manifestuju kroz odnose sa drugima, a Sabinina potraga za autentičnom ljubavlju ostavlja čitaoca sa mnogo materijala za razmišljanje.

Zovi me svojim imenom, Andre Asiman

Smešten u idiličnom ambijentu italijanske obale tokom leta 1983. godine, ovaj roman prati živopisnu i emotivnu vezu između sedamnaestogodišnjeg Elijasa i dvadesetčetvorogodišnjeg Oliviera. Oni istražuju svoje osećaje i strasti, suočavajući se sa svojim identitetima i međusobnim vezama. Knjiga je portret njihove emotivnu vezu, sa svim njenim tajnama i dilemama, dok se bave svojim osećanjima prema sebi i prema jedno drugom. Zovi me svojim imenom je prelep testament prvim ljubavima, ma koliko bolne one bile.

Foto: Štrik, Laguna, Penguin Randomhouse, Instagram (@barbara_ines)

Učitati još
Zatvori