Summer reading list: Ovo su knjige koje pakujemo na letovanje
Summer reading list: Ovo su knjige koje pakujemo na letovanje

Summer reading list: Ovo su knjige
koje pakujemo na letovanje

Leto je uvek odlično vreme za čitanje. Vreme odmora, izležavanja na suncu i dužih dana praktično je asocijacija na dobru knjigu, kojoj često nemamo vremena da se posvetimo usred sve brže svakodnevice. Nedavno smo popisali spisak stvari koje pakujemo kako bi naše putovanje bilo fuss free.

Takođe, otkrili smo i koje aktivnosti naše putovanje mogu učiniti zanimljivijim. Ipak, nešto što nikada neće izaći iz mode jeste čitanje kvalitetnog štiva. U ovom tekstu, izdvajamo knjige koje pakujemo ovog leta – neke nove, neke starije, neke ozbiljne, a neke lakše.

Moja godina odmora i opuštanja, Otesa Mošfeg


Roman Moja godina odmora i opuštanja, čuveni hit BookTok-a, je odlično štivo za leto. Pre svega, sam naslov knjige mami ono što svi želimo, odmor i opuštanje. Priča prati naratorku, bogatu mladu devojku koja radi u galeriji na Menhetnu. Privilegovana, lepa i atraktivna, naratorka ne deluje kao previše intrigantan lik. Ipak, intriga počinje kada ona odluči da uzme godinu odmora i opuštanja od svog naizgled savršenog života.

Ova knjiga je zapravo studija o mentalnom zdravlju i depresiji, puna crnog humora, neočekivanih obrta i, možemo reći, stresa. Iako na osnovu ovog opisa ne deluje kao knjiga koju biste poneli na plažu, svakako je preporučujemo. Postala je hit popularne kulture sa razlogom.

Poslednji san, Pedro Almodovar


Poslednji san je delo auto-fikcije Pedra Almodovara koje sačinjava kolekcija kratkih priča. Almodovar je spojio 12 do sada neobjavljenih priča u knjigu u kojoj se osvrće na period od kasnih šezdesetih do danas. Ovo štivo pruža uvid u kreativni um ovog reditelja, te služi i kao masterklas pripovedanja. Upravo zbog toga što je ovo delo autofikcije, čitalac se dublje upoznaje sa načinom na koji Almodovar piše, ali i režira.

Knjiga bi veoma lako mogla da se pretoči u scenario – kratke priče pune su imaginacije, morbidnosti i (crnog) humora, svojevrsnih Pedrovih pripovedačkih pečata. Pravi (letnji) izbor za sve filmofile.

Mračna kći, Elena Ferante


Elena Ferante jedna je od naših omiljenih spisateljica, a roman Mračna kći idealan je izbor za letnje dane. Radnja se dešava na priobalnom gradu juga Italije i prati Ledu, razvedenu ženu srednjih godina. Ona je posvećena svom poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvema ćerkama. Kad one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i lepši.

Tako uživa na letnjem odmoru sve dok ne upozna neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu. Suočena sa uspomenama na sopstvenu mladost i teške odluke koje je kao majka donosila, Ledin idiličan odmor postaje vreme samospoznaje.

Sve što znam o ljubavi, Doli Alderton


Knjiga Sve što znam o ljubavi spisateljice Doli Alderton je must-read štivo za svaku devojku u dvadesetim godinama. Bivša kolumnistkinja lista Sunday Times, Doli jednostavnim, a opet intimnim i beskrajno duhovitim manirom prenosi svu lepotu i bol sazrevanja i odrastanja. Od zaljubljivanja, preko prvih poslova, sve do raskida i novih početaka, Sve što znam o ljubavi je knjiga koja će vas inspirisati, nasmejati i rasplakati.

Najviše od svega, sa poslednjom stranicom knjige shvatićete – sve je u redu, dokle god imam bliske prijateljice – i samu sebe. Ova knjiga idealna je za lenje dane na plaži. Budući da se čita kao kolumna, kad god i gde god da je otvorite, uživaćete.

Bioskopska promišljanja, Kventin Tarantino


Čuveni reditelj Kventin Tarantino pokazao je da pored toga što ume da kreira odlične filmove, ume i da razume i analizira tuđe. Knjigom Bioskopska promišljanja podelio je šta i kako ga inspiriše za stvaranje. Takođe, zahvaljujući ovom štivu dobili smo i ultimativnu preporuku filmova – koju je Journal tim popisao.

Organizovana oko ključnih američkih filmova iz sedamdesetih godina, koje je prvi put gledao kao mladi bioskopski gledalac, ova knjiga je intelektualno rigoriozna i pronicljiva koliko i razigrana i zabavna. Istovremeno filmska kritika, filmska teorija, reportraža, divan lični istorijat, napisana je jedinstvenim glasom koji se odmah prepoznaje kao Tarantinov. Ukoliko ste ovog leta odlučili da se posvetite edukaciji o sedmoj umetnosti, ovo je obavezna literatura za vas.

Tri žene, Lisa Tadeo


Knjiga Tri žene Lisa Tadeo uzburkala je javnost kada se pojavila 2019. godine. Debitantski roman novinarke Tadeo prati Linu, Megi i Sloun. One su domaćice, majke, srednjoškolke, preduzetnice i avanturistkinje. Utemeljena na godinama podrobnog istraživanja i ispričana s neverovatnom otvorenošću i neposrednošću, knjiga Tri žene istovremeno je novinarski uspeh i pripovedačka pobeda.

Opisana kao opčinjavajuće istraživačko štivo o svim zbrkanim i komplikovanim nijansama žudnje, slomljenog srca i zanesenosti, ovu knjigu definitivno (ponovo) čitamo ovog leta.

Dejzi Džouns i Šestorka, Tejlor Dženkins Rid


Dejzi Džouns i Šestorka je bestseler američke spisateljice Rid, na osnovu kog je nastala i Emijem nagrađena, istoimena serija. Početak romana prikazuje nam belešku misteriozne autorke koja daje tek naznaku da će se kroz opsežan intervju koji je tokom punih osam godina sprovela pojedinačno sa članovima čuvenog rok benda otkriti dugo čuvana tajna o njihovom iznenadnom raspadu koji se dogodio tokom uspešne turneje Aurora.

Ovaj roman o fiktivnom rok bendu iz sedamdesetih godina 20. veka je živ, zabavan i emotivan književni rolerkoster. Fokus priče je (svakako) na Dejzi, frontmenki benda za koji niko nije znao zašto se raspao – do sada. Dejzi i Bili, frontmen benda Petorka, oformiće novi bend, a poslovni odnos zamutiće nove, zabranjene emocije. Ovaj roman je odlično letnje štivo za daydreaming.

Foto: Booka / Laguna / Instagram (@bethjamiie / @brittanybathgate)

Učitati još
Zatvori