Zbog čega treba pročitati roman Dejzi Džouns i Šestorka?
Zbog čega treba pročitati roman Dejzi Džouns i Šestorka?

Zbog čega treba pročitati roman
Dejzi Džouns i Šestorka?

Dok svi nestrpljivo odbrojavamo dane do premijere dugoočekivane serije Daisy Jones & The Six, ostaje nam dovoljno vremena da se prisetimo i još jednom pročitamo istoimeni bestseler roman autorke Tejlor Dženkins Rid – koji je napisan u formi intervjua.

Ukoliko pogledate poleđinu knjige Dejzi Džouns i Šestorka, vrlo lako se može uočiti da je ovo zapravo roman o istoimenom bendu koji zapravo nije ni postojao. Shodno tome, verovatno bi se mnogi zapitali „Zašto čitati fikciju o rokenrol sceni sedamdesetih, kada u realnosti postoji bezbroj priča o uspešnim rok bendovima iz ovog perioda“?  Upravo iz tog razloga, kako ne biste kojim slučajem doneli pogrešan zaključak, već na samom početku podvlačimo činjenicu da je Šestorka napisana na neverovatno realističan način, i sigurni smo da poput nas ni ostali neće ni u jednom trenutku pomisliti da je reč o bilo kom vidu fikcije.

Urbana ikona Sanset stripa

Početak romana Dejzi Džouns i Šestorka književnice Tejlor Dženkins Rid prikazuje nam belešku misteriozne autorke koja daje tek naznaku da će se kroz opsežan intervju koji je tokom punih osam godina sprovela pojedinačno s članovima čuvenog rok benda otkriti dugo čuvana tajna o njihovom iznenadnom raspadu koji se dogodio tokom uspešne turneje Aurora

Nakon uvoda koji vrlo smisleno pred čitaoce stavlja niz pitanja, retrospekcijom putem intervjua priča se vraća pred sam kraj šezdesetih godina dvadesetog veka. Upravo u tom periodu pratimo odrastanje urbane tinejdžerke Dejzi Džouns na Sanset stripu. Ćerka poznatog slikara i još poznatije francuske manekenke, Dejzi je izrasla u devojku neobične lepote koja je bila okružena velikim bogatstvom, međutim bez roditeljske ljubavi i pažnje. Tako zapravo ona počinje da izlazi u poznate klubove na Stripu opijena zvukom rok muzike. Ponašanje van bilo kojih normi omogućilo je Dejzi pristup svemu što poželi, ali s obzirom na to da je za nju sve predstavljalo vid lake zabave, uvek je težila ka novim i višim ciljevima. Rešena da se za njeno ime čuje  izvan granica Sanset stripa, Dejzi Džouns počinje da piše prve pesme.

Bili Dan i nastanak Šestorke 

Autorka Tejlor Dženkins Rid nas uz Dejzi Džouns upoznaje i s Bilijem Danom, frontmenom i glavnim vokalom grupe Šestorka. Drugi deo intervjua vodi nas u sasvim novo okruženje koje čine članovi rok grupe koja je upravo objavila svoj prvi album i nalazi se usled koncertne turneje. Uspeh koji je ubrzo dostigao album, frontmena benda Bilija Dana potpuno opija, te on postaje zavisnik od različitih droga i seksa za jedno veče. Tokom jednog nastupa Kamila Martinez, zatiče svog verenika Bilija u trenutku preljube, te on pristaje na njen ultimatum i odlazi na rehabilitaciju. 

Album SevenEightNine koji spaja Dejzi i Šestorku

Dok se jedna za drugom smenjuju mnogobrojne izjave i nastaju intervjui, dolazi najuzbudljiviji deo u romanu koji u centar dešavanja stavlja Dejzi Džouns i Bilija Dana. Tek izašao s rehabilitacije,  Bili istog momenta počinje da piše muziku za povratnički album. Šestorka se polako vraća u studio, ali uskoro izbija problem jer nijedna pesma nije dovoljno dobra da bude vodeći singl broj jedan na albumu. U toj situaciji producent benda dolazi na ideju da u pesmu Honeycomb uvede ženski vokal i tako angažuje Dejzi Džouns, devojku raskošnog glasa koja iza sebe ima uspešan album obrađenih pesama. Tako dolazi do spoja klasičnog rok benda i solo umetnice Dejzi Džouns i nastanka svojevrsne muzičke sinergije koja će kasnije iznedriti najuspešniju ploču svih vremena.

Nekadašnja grupi devojka, zahvaljujući pesmi Honeycomb postaje popularna rok zvezda. Međutim stvari ne polaze svojim tokom, jer Bili u novoj članici benda vidi veliku konkurenciju. To dovodi do postepenog razdora u bendu, jer s jedne strane publika odlično prihvata novi sastav, a s druge strane svakodnevne svađe i prepiranja između Dejzi i Bilija prete da unište sve oko sebe.

Album Aurora i neočekivani raspad benda

Kako radnja romana odmiče, tako se i pred čitaoce postavlja vrlo jasno pitanje – da li su zapravo svađe između Dejzi i Bilija samo način koji oboje koriste kako bi sakrili međusobnu seksualnu privlačnost koja preti da eskalira tokom snimanja albuma Aurora? Naravno odgovor na to pitanje kao i pravi razlog raspada benda na vrhuncu karijere, ostavljamo da saznate tako što ćete pročitati ovaj i više nego upečatljiv roman koji na pravi način čitaoce vodi kroz jednu uzbudljivu deceniju prožetu seksom, drogom, potpunom slobodom i rok muzikom.

Zbog čega treba pročitati roman Dejzi Džouns i Šestorka?

  1. Književno delo Dejzi Džouns i Šestorka predstavlja omaž jednom duhu i vremenu, ljubavno pismo rok sceni koja je obeležila sedamdesete godine dvadesetog veka. Ukoliko na bilo koji način želite da otputujete nazad u ovu epohu, upravo ovaj roman putem svojih stranica može vas na nezaboravan način odvesti kroz jedno davno zaboravljeno vreme.

2. Autorka Tejlor Dženkins Rid kroz roman Dejzi Džouns i Šestorka vrlo vešto, slojevito i nadasve originalno gradi portrete svojih književnih junaka da čitaoci u mnogim momentima ne primećuju jasnu granicu koja književne junake deli od realnih ličnosti.

3. Roman Dejzi Džouns i Šestorka zbog svoje autentične kompozicije u formi intervjua izdvaja se od mnogobrojnih romana, a posebnu draž pri čitanju daju interesantni naslovi, koji čitaoce uvode u nova poglavlja. Upravo nekonvencionalan stil kojim je Šestorka napisana, pomera granice savremene književnosti i postavlja nove standarde ne samo u domenu rok literature, već i književnosti uopšte.

4. Ova urbana knjiga pred sam kraj nudi i neočekivani preokret koji je izuzetno lepo i promišljeno zaokružio celu priču, i sigurni smo da će upravo taj deo doneti pravo iznenađenje čitaocima.

5. Naravno, ova knjiga ne bi bila ozbiljna rok literatura bez originalnih pesama, a autorka Tejlor Dženkins Rid vodila je računa o svakoj sitnici, te nas na kraju romana očekuju i tekstovi pesama koje je autorka napisala specijalno za album Aurora.

6. U većem delu romana Dejzi Džouns i Šestorka autorka Tejlor Dženkins Rid akcenat stavlja upravo na Dejzi Džouns, na lik talentovane i avangardne umetnice koja ne pristaje na bilo koji vid kompromisa, jer želi da da ostavi trag u muškom svetu muzičke industrije na sebi svojstven način ne obazirući se na to da li se ostatak sveta slaže sa njom ili ne.

7. Početkom marta očekuje nas premijera mini-serije Daisy Jones & The Six koja je snimljena na osnovu romana i to svakako predstavlja razlog više da pročitate roman kako bismo na kraju zajedno doneli sud o tome da li je impresivna glumačka ekipa u sastavu Riley Keough koja će oživeti lik Dejzi Džouns,  Sam Claflin koji će na male ekrane doneti lik Bilija Dana, zatim Camila Morrone u ulozi Kamile Dan i naposletku Suki Waterhouse koju ćemo gledati kao Karen Sirko, uspeti na pravi način da realizuju atmosferu iz popularnog romana.

Učitati još
Zatvori