Od Šekspira do Markesa: Knjige koje su poznate po upečatljivim pismima
Od Šekspira do Markesa: Knjige koje su poznate po upečatljivim pismima

Od Šekspira do Markesa: Knjige koje su
poznate po upečatljivim pismima

/ What am I without you, Juliet? /

Kroz istoriju su ostala očuvana brojna pisma koja su imala velikog uticaja na čovečanstvo. Isto tako, ona su ljude vekovima inspirisala i probudila različite emocije – kako pozitivne, tako i one negativne.

Bilo da su razmenjena [ direktno ili indirektno ] između vladara, mudraca ili ljubavnika – u svako pismo utkane su reči koje se mogu protumačiti na različite načine, a koje najbolje mogu razumeti oni koji su ih napisali. Mnoga od njih nalaze se unutar književnih dela te neretko predstavljaju njihove najbolje delove.

Ipak, iako su većini prva asocijacija verovatno ona koja su razmenili Romeo i Julija u istoimenoj Šekspirovoj tragediji, ovaj put smo izdvojili knjige koje su poznate po nekim drugim upečatljivim pismima, a koje bi trebalo bar jednom da pročitate.

⠂⠄⠄⠂⠁⠁⠂⠄⠄⠂⠁⠁⠂⠄⠄⠂ ⠂⠄⠄⠂☆

Ana Karenjina • Leo Tolstoy

Ana Karenjina predstavlja kultni roman koji je u više navrata adaptiran za filmsko platno. Iako je u fokusu knjige istoimeni ženski lik, pojavljuje se i niz drugih čiji društveni i lični razvoj uporedo pratimo. Jedan od njih je i Levin – kog, između ostalog, analiziramo i u kontekstu njegovog odnosa sa Kiti.

Iako su brojni likovi kroz roman razmenili pisma, ljubavna igra rečima između ova dva lika mnogima je, uprkos drugim događajima, ostala u sećanju. A najupečatljivija scena svakako je ona kada kredom jedno drugom ispisuju početna slova reči kojima međusobno izjavljuju ljubav. Iako, van konteksta, čitaocima knjige ništa ne bi bilo jasno – u tom momentu, njima je definitivno bilo.

Ana Karenjina
Knjižare Vulkan

Ljubav u doba kolere • Gabriel García Márquez

Kao i Ana Karenjina, roman Ljubav u doba kolere takođe spada pod kategoriju klasika koje bi trebalo bar jednom pročitati. On prati živote i ljubav između Fermine Daze i Florentina Arize koja traje više decenija. Na samom početku razvoja njihovog odnosa i dopisivanja, Florentino je napisao rečnik komplimenata koji se sastojao iz više od 60 strana. Na taj način, želeo je da joj pokaže koliko je poštuje – a ispostaviće se da su osećanja bila obostrana.

Nakon toga, oni počinju sve učestalije da razmenjuju veliku količinu pisama i to traje godinama. Prolaznost vremena će ih u međuvremenu razdvojiti, ali kontradiktornost naposletku biva savladana jačinom njihovih osećanja.

Ljubav u doba kolere
Knjižare Vulkan

Orkanski visovi • Emily Brontë

Kada se govori o knjizi Orkanski visovi, uglavnom se naglašava sposobnost spisateljice Emily Brontë koja je priču o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti uzdigla u rang remek-dela svetske književnosti. U njenom fokusu su dve porodice i dva različita sveta, te duboke emocije i snaga ljubavi koja živi večno.

Kada je reč o pismu koje je mnogima ostalo u sećanju, to je ono koje je napisala Isabella Linton. Nakon udaje, ona postaje očajna i preplašena, a u sumornom pismu koje je upućeno sluškinji Nelly Dean, odnosno glavnoj naratorki romana, ona iskazuje konfuziju i žaljenje. Postavljajući joj dva ključna pitanja, njene reči otvaraju još nekoliko dodatnih. 

knjige
Knjižare Vulkan

Boja purpura • Alice Walker

Kultni roman koji je Alice Walker napisala 1982. godine, a koji je osvojio i Pulicerovu nagradu, u osnovi predstavlja priču o dve sestre koje ostaju odane jedna drugoj uprkos različitim faktorima i nevoljama. Upravo mlađa, odnosno četrnaestogodišnja Celie ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se našla i tada se okreće Bogu – kom i piše pismo. U okviru njega, ona traži objašnjenje za sve što joj se dešava, te se pita zašto je to zaslužila.

Koristeći sirovi jezik i detalje, ovo pismo ali i drugi segmenti romana samo su delić dirljive i uzbudljive knjige – koja je verovatno jedna od najupečatljivijih koje ćete pročitati.

knjige
Knjižare Vulkan
Učitati još
Zatvori