Knjige koje bi svaki milenijalac trebalo da pročita
Knjige koje bi svaki milenijalac trebalo da pročita

Knjige koje bi svaki milenijalac
trebalo da pročita

Dok svet priča o tome kako će artificial intelligence ili ti AI mogima oduzeti poslove, uplašeni milenijalsi počinju da veruju da je to početak njihovog kraja. Upravo ova generacija nalazi se u situaciji da je tehnologija samo preko noći toliko uznapredovala da bi možda, potencijalno, mogla da ih zameni. Generacija Z ovu pojavu ipak posmatra kao šalu, uživa u blagodetima ovog napretka i razmišlja kako može to da unovči. Dok su, sa druge strane, ne toliko stariji milenijalsi užasnuti. Zbog čega je bio bitan ovaj uvod? Želimo svim milenijalsima da pokažemo da njihova trenutna opsesija temom o AI nije toliko bitna koliko su to ostale društvene pojave poput podizanja kredita bez kog kao da nema budućnosti, gušenja slobode na izbor, svakodnevne borbe sa anksioznošću i borbom u odbacivanju obrazaca i uticaja generacija pre vas. Za svaku od ovih problematika uspeli smo da nađemo po jednu knjigu. Vreme je da AI stavite na pauzu ovog aprila.

KUĆA – Ivana Đilas

Knjiga koja govori o potrebi da se što pre skrasimo, osnujemo svoj dom i brinemo o porodici. Cilj svakog milenijalsa. Međutim, šta se dogodi kada društvo u kom živimo oduzme sve naše snove? Da li je pobeda na kraju moguća i kako ona utiče na sve što smo do sada izgradili? Knjiga Kuća govori o zamci u kojoj su se našli mnogi pripadnici ove generacije. Glavna junakinja romana pokušava da spasi dom i porodicu zatrpanu dugovima. Oni moraju da prodaju ono do čega im je najviše stalo – svoju kuću. O finansijskim problemima koji utiču na sve ukućane, do njihovog truda da se drže zajedno. Sve su ovo samo neke od tema koje se obrađuju u ovom romanu.

Kako je naivno bilo verovati da sve treba imati odmah, „da te život ne bi pretekao“. Ali plan jeste bio dobar.

Booka

Događaj – Ani Erno

Šta se dogodi kada vam jedan neplaniran događaj promeni čitav život? Pored toga, ne postoji ništa što možete da uradite kako biste preokrenuli svoju budućnost. Takva situacija dogodila se spisateljici Ani Erono. Ovo je autobiografski roman o ženi koja je vrlo mlada zatrudnela. Radnja romana smeštena je u Francuskoj, 1963. godine u vreme zabrane abortusa koji je, uslovno rečeno, uništio živote žena koje nisu bile spremne na majčinstvo. Bez prava da se odluči na abortus, Ani je morala da prihvati situaciju u kojoj se našla i nastavi dalje bez opcije da bilo šta promeni. Svako u svom životu ima bar jedan takav događaj. O tome kako nastaviti dalje kada sve ide protiv vas, kako prihvatiti sisteme koji guše slobodu, ali i o tome kako je na kraju spoznati. Već ste uspeli da se poistovetite, zar ne?

DELFI

MAJNDFULNES – Tesa Vat

U redu, dve teške životne priče (iako predstavljene sa dozom humora) zahtevaju malo opuštanja nakon čitanja. U tome će pomoći upravo ova knjiga. Deluje kao da je vreme da se napokon pozabavimo problemima anksioznosti, napetosti i stresa. Čini se da danas svaki milenijals pokušava da se nauči prisutnosti, uživanju u onome ovde i sada. Ovo delo upravo čini jedan vodič kroz svet stabilnosti uma. Ona može da vam pomogne da naučite kako da nastupite mudrije u životu, da se osećate bolje u svom telu ali i da zavolite sebe. Zavoleti sebe, da, zvuči otrcano, ali je neophodno prebroditi ovaj momenat kako bi poslovni, porodičan i svaki drugi odnos bio prosperitetan.

METAGENEALOGIJA – Alehandro Hodorovski

Verujemo da svako od nas teži da upozna svoje istinsko ja i odbaci sve obrasce, nasleđe i prošlost svog porodičnog stabla. Komentari su mnogih kako je METAGENEALOGIJA od Hodorovskog uspela da promeni shvatanja mnogih po pitanju psihologije, samospoznaji i samoisceljenju. Nećemo vas slagati i reći da je ovo knjiga koja se čita u jednom dahu, jer to nije tačno. Ona se analizira, poglavlja se nekada čitaju i po više puta, a njen cilj je prekid ponavljanja porodičnih obrazaca iz prošlosti. Dragi Milenijalsi, došli ste u životno doba kada ste uveliko svesni svih svojih nedostataka na kojima je neophodno raditi. Još jedna stvar, ovoj knjizi se pristupa bez stereotipa.

VULKAN

Foto: Booka; DELFI; Arete; Vulkan @areteknjige; @shritaknjiga; @bookastore.

Učitati još
Zatvori