Aprilski izbor: Knjige domaćih autora koje ćemo čitati
Aprilski izbor: Knjige domaćih autora koje ćemo čitati

Aprilski izbor: Knjige domaćih
autora koje ćemo čitati

Svi bruje o tome kako je proleće stiglo i kako je vreme da se probudimo iz zimskog sna. To buđenje može da predstavlja i buđenje svesti o tome koliko smo jednu od najlepših aktivnosti nepravedno zapostavili. Svakodnevnica malo kome ostavlja vremena za dobru knjigu, a neretko se ona koristi i kao izgovor. Kako kažu, ko hoće nađe način. Mi smo se u današnjem izboru potrudili da pronađemo knjige koje će vas zaista navesti na to da preskočite sve izgovore. Ovaj period godine posebno je oplemenjujuć za one koji praktukuju solo date uz dobru knjigu na nekom od omiljenih mesta za čitanje. Mi verujemo da je ipak bitno „sa kim provodite svoje vreme“ ili u ovom slučaju sa kojom knjigom. Da ne dužimo više, ovo su naša top tri naslova u Aprilu.

Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo

Booka knjižara od prošle godine raspisuje konkurs za najbolji neobjavljeni roman. Kako su pre par dana ponovo objavili početak konkursa za 2023. godinu, mi smo odlučili da se prisetimo romana koji je bio prošlogodišnji pobednik. Reč je o romanu autorke Mirjane Drljević. Radnja prati priču u kojoj su tri devojčice nestale i za kojima se vodi potraga. Ovaj roman žanrom spada u detektivski roman, međutim karakteriše se i kao delo sa elementima društvenog romana. Od čak 575 prijavljenih neobjavljenih romana, Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo uspeo je da pobedi u ozbiljnoj konkurenciji.

Radnja romana smeštena je u Srbiji na Novom Beogradu. Kako su ova i prethodna godina protekli u znaku kulture sa Novog Beograda ostaje nam samo da se još dublje upoznamo sa fiktivnim i stvarnim pričama onih koji su odrastali u ovom popularnom delu grada.

Brz, inteligentan i znalački vođen od početka do kraja, ovaj novobeogradski noar takođe razotkriva i posledice neizgovorenog i potisnutog u postjugoslovenskom društvu u kojem dominira kultura zaborava i prećutkivanja.

Odakle sam bila, više nisam

Pisac koji je diplomirao arhitekturu u Beogradu kojom se nikada nije bavio. Međutim, jedna ljubav zamenjena je drugom koja je postala njegovo pravo zanimanje. Nakon Beograda njegov dom je bio London, sada je to Lisabon. U svom životu imao je mnogo odličnih zapažanja, međutim roman o Lisabonu je po našem mišljenju nadmašio sva naša očekivanja. Dejan Tiago-Stanković – autor sa kojim savetujemo da se upoznate i to hronološkim redosledom počev od njegovog prvog romana. Odakle sam bila, više nisam je priča o jednom Lisabonu, samom autoru i ljudima. Priča u kojoj upoznajete Lisabon iz ugla jednog Beograđanina koji taj grad ne posmatra kao turista. Baš suprotno. Posmatra ga na način na koji bismo posmatrali čoveka sa kojim se polako sve dublje upoznajemo.

Ukoliko niste i sami posetili Lisabon, evo prave prilike da otputujete tamo rečima arhitekte nesvakidašnjih priča čiji su glavni alat reči.

Neoštrine

Da li ste uspeli da naučite da prigrlite sebe i svoju prošlost? Bilo da ste upravo na početku tog puta ili na samom kraju, roman će uzburkati vaše emocije. Osetljiva priča autorke Sanje Savić vodi vas na putovanje sa mladom Ines. Ines je devojka koja želi da pronađe svoj put.

U potrazi za odgovorom, kreće na put u svoj rodni grad Sarajevo prelazeći ozbiljnu kilometražu. Koliko ste samo puta, i vi sami, u potrazi za odgovorima odlučili da se vratite tamo gde je sve počelo? Tačnije, tamo gde je počeo čitav vaš život. Ovaj roman žanrom spada u fiktivnu autobiografiju, a sa Ines verujemo da ste već uspeli da se povežete. Zamislite šta vas sve očekuje kada se zaista upoznate sa čitavom njenom pričom.

Ova tri romana pravi su vesnici proleća i uspavanih emocija koje polako pokreće sunce ali i njihove stranice. Ukoliko solo date planirate da upotpunite knjigom, pokušajte da se mečujete sa nekim od ovih naslova. A zašto ne i sa sva tri? April je dug mesec.

Foto: Booka.; Laguna; Arete; Pexels, @bookastore; @dejantiago.

Učitati još
Zatvori