Prolećni izazov: Male promene u navikama za kvalitetniju svakodnevicu
Prolećni izazov: Male promene u navikama za kvalitetniju svakodnevicu

Prolećni izazov: Male promene u navikama
za kvalitetniju svakodnevicu

U svojoj knjizi Atomske navike (eng. Atomic Habits), autor Džejms Klir ponudio je efikasan vodič za izgradnju održivih navika. Nezavisno od toga koje su prirode promene koje želite da implementirate u svoju svakodnevicu, tehnike i saveti koje Klir nudi, s obzirom da su bazirani na legitimnim psihološkim postulatima, mogu biti delotvorni u različitim situacijama. Vođeni onime što smo tamo pročitali, želeli smo da isprobamo jednu od njegovih filozofija promene.

Magičnih 1%

Jedna od hipoteza koje Klir navodi jeste ideja da male, jedva osetne promene, dalekosežno mogu dati velike rezultate. Princip je sledeći: Ako svakog dana napravimo svega 1% napretka, kroz jednu godinu to će biti pomak od 365%. Zašto navodi samo 1%? Pretpostavka je da time psihološki, ali i organizaciono, nameravana promena ne predstavlja izazov niti preterani napor. Samim tim, lakše je sprovoditi je u delo kontinuirano jer upravo je konzistencija ključ ka dugoročnim, održivim poboljšanjima.

Kako je proleće sinonim za preporod (a i naše je omiljeno godišnje doba), želeli smo predstojeći period da iskoristimo kako bismo načinili neke promene koje odlažemo. Tako smo i kreirali ovaj izazov, pa vas sada pozivamo da nam se pridružite, jer – zajedno je lakše (to, inače, tvrdi i Džejms Klir).

Stoga, kojih su to 1% malih promena koje možete napraviti danas, a koje će kroz duži vremenski period napraviti značajnu razliku?

Prolećni izazov počinje sada!

Dan 1. Prošetajte do sledeće stanice

Znamo da ovo zvuči pomalo smešno, čak banalno, pa možda pomislite da je šala. Svakodnevna šetnja nešto je što želimo da započnemo, a sa lepšim vremenom to svakako postaje lakše. Ipak, prošetati onih 10.000 koraka se sigurno neće desiti odjednom. Ukoliko koristite gradski prevoz, danas možete hodati do prve sledeće stanice. Slično, možete izaći koju stanicu ranije pa do svoje destinacije otići pešaka. Tako ste već nakupili hiljadu ili dve koraka, i mada to nije 10.000 svakako je više od onih stotinak koje biste inače prešli. I eto ih malih, ali značajnih 1%.

Dan 2. Zdrava užina

Uravnotežena ishrana nešto je čemu posebno želimo da se posvetimo ovog proleća, no iznenadan prelazak na novi režim može nas opteretiti do te mere da brzo odustanemo. Zato, umesto da jednog jutra promenimo celokupne obroke u toku dana, biće dovoljno da počnemo tako što ćemo danas pojesti, na primer, jednu voćku, ukoliko to do sada nije bio deo naše svakodnevice. Jedna banana ili jabuka mali su, ali značajan doprinos ka uspostavljanju zdravijeg načina ishrane. Sledećeg dana, to već može biti dodatak ručku u vidu nekog svežeg povrća po izboru. Vremenom će obroci postati bogatiji hranljivim namirnicama, pa će i celokupna ishrana biti izbalansirana.

Dan 3. Spakujte knjigu

Ovih 1% takođe isprva može delovati pomalo smešno. Međutim, donekle je to i ideja – da promene koje uvodimo postanu skoro trivijalne kako ne bi predstavljale preveliko opterećenje. Kako nam je želja da posvetimo više vremena čitanju, shvatili smo da je jedan od načina da to postignemo tako što ćemo knjigu nositi svuda sa sobom. Dakle, sledeći put kada izlazite iz doma, spakujte knjigu u torbu čak i da mislite da tog dana sigurno nećete stići da pročitate ni par strana. Čest nam je izgovor da zapravo nekako dovoljno vremena za čitanje, no ispostavlja se da to nije zaista uvek tako. Spoiler alert: trik je u tome što ćete, kada se nađete u situaciji da zaglavljeni stojite u prevozu ili čekate prijatelja u restoranu, shvatiti da to vreme možete iskoristiti za čitanje, čime ispunjavate inače izgubljene minute.

Dan 4. Pronađite zadovoljavajuću alternativu

Danas ćemo pokušati jedan drugačiji metod, a naših 1% sastojaće se u pronalaženju alternative koja će poboljšati kvalitet svakodnevice. Mala promena u tom pogledu značila bi prilagođavanje dosadašnjih navika novom stilu života, pre nego potpuno odricanje ili uvođenje nečeg sasvim drugačijeg. Tako možete jutarnju kafu zameniti za crni ili zeleni čaj, koji takođe sadrže kofein u sebi, ali u znatno manjim količinama pa predstavljaju pogodniji izbor za one kojima ova supstanca potencijalno smeta. Drugi primer bio bi da, ukoliko ste pušač, cigarete zamenite uređajem za zagrevanje duvana, kao što je IQOS*. Time značajno smanjujete rizik koji duvan ima prilikom sagorevanja, oslobađajući duvanskog dima koji može da škodi kako vama, tako i vašem okruženju.

Dan 5. Navijte alarm samo pet minuta ranije

Sa dužim trajanjem dana, cilj nam je da isti što više iskoristimo. Zato smo želeli da se ovog proleća budimo nešto ranije, kako bismo imali vremena za jutarnje pisanje dnevnika, meditaciju ili kratko istezanje pre odlaska na posao. Međutim, priznajemo da nam sama ideja zvuči primamljivo, ali teško izvodljiva kada shvatimo da to podrazumeva ranije buđenje. Ipak, jednopostotna promena koja bi ovo prilagođavanje olakšala jeste da počnemo tako što ćemo za naredno jutro alarm naviti svega pet minuta ranije nego što bismo to inače učinili. Sledećeg dana bismo na tih pet dodali još pet, čime našem organizmu dajemo prostora da se prilagodi novom režimu. Tako ćemo se kroz nedelju dana probuditi celih 30 minuta ranije, a da pritom ne osetimo razliku – osim što sada fino razbuđeni ulazimo u ostatak dana.

*Ovaj proizvod nije bez rizika. Samo za punoletne

FOTO I TEKST: PROMO

Učitati još
Zatvori