Journal preporuka: Roman „Sigurna kuća“
Journal preporuka: Roman „Sigurna kuća“

Journal preporuka: Roman
„Sigurna kuća“

Nakon romana, Pedeset cigareta za Elenu, koji je odmah po objavljivanju osvojio domaću čitalačku publiku – stigao je novi roman hrvatske književnice Marine Vujčić. Međutim, Sigurna kuća nije tek obična priča koju ćemo iščitati u momentima dokolice, ovo je jedan vid ohrabrenja za  žene, ali i opomena za sve one ljude koji svesno prolaze pored žrtve, bilo psihičkog ili fizičkog nasilja, i tako pasivno utiču na  tragičan epilog.

Dnevnički zapis kao hronologija višegodišnjeg nasilja

U romanu se nalazi dnevnički zapis. Zapis koji od početne stranice izaziva nelagodu. Iz ugla Lade Lončar dobijamo ogoljeni prikaz višegodišnjeg nasilja. U jednom momentu ona odlučuje da prekine fizičko i psihičko maltretiranje. Međutim, šta se dešava onda kada žena u samoodbrani usmrti muža?

Odgovor je jednostavan, ta žena postaje izložena novom krugu nasilja – koje unedogled vrši okolina, ali i društvo u celini. U redovima Ladine ispovesti nailazimo na ljubavnu priču kakva se sreće u holivudskim romantičnim komedijama. On je profesor na fakultetu, ona devojka sa tek stečenom diplomom. Onda sledi venčanje iz snova i, tu se sve lepo uglavnom završava. Uslediće višegodišnje fizičko i psihičko zlostavljanje. Kako stranice odmiču, imamo uvid da muškarac na efikasan način uspeva da navede svoju žrtvu da se oseća krivom za sve što joj se dešava – dok naposletku ne izgubi i poslednji delić samopoštovanja.

Nakon počinjenog ubistva, Lada prelazi u novi krug izazova i patnji. Uz osudu najbližih, čak ni ostale žene u zatvoru ne prihvataju Ladu, već je izlažu novim patnjama. Zbog toga, ovaj roman treba da pročita svaka mlada devojka  – jer će na taj način moći da stekne uvid u ponašanje i prepozna naznake potencijalnog zlostavljača. Dok sa druge strane, ostale žene kroz brojne primere mogu uvideti koliko je važna međusobna podrška, te da u mnogim slučajevima jedna sitnica, pružena ruka, topla reč ili neokretanje glave mogu i te kako osnažiti žrtvu porodičnog nasilja.

Foto: Instagram @clumsy.words; @laguna

Učitati još
Zatvori