Šta nam poručuje roman „Pedeset cigareta za Elenu“
Šta nam poručuje roman „Pedeset cigareta za Elenu“

Šta nam poručuje roman „Pedeset
cigareta za Elenu“

U manjoj ili većoj meri u svakodnevnom životu neke naše odluke čudnim spletom okolnosti mogu uticati na živote drugih ljudi, a da toga nismo ni svesni.

Ovaj fenomen poznat je kao „efekat leptira“ i objašnjen je činjenicom da postoji neka nevidljiva veza u univerzumu koja spaja naše odluke i pretvara ih u posledice. Meteorolog Edvard Norton Lorens prvi je opisao kako na prvi pogled beznačajan zamah leptirovih krila može uzrokovati tornado na drugom kraju sveta proučavajući promene u atmosferi, u potrazi za tačnim predviđanjem vremenskih prilika. Nakon toga „teorija efekta leptira“ uvedena je u različitim naučnim poljima.

Ove nedelje kao preporuka za čitanje stiže roman Pedeset cigareta za Elenu koji je napisala cenjena hrvatska književnica Marina Vujčić.

pedeset cigareta za Elenu

Oliver i njegova odluka koja iz korena menja živote nepoznatih ljudi

Ponoć je. Zagreb je gotovo pust, nestvaran, monumentalan, obavijen dimom cigareta. Podseća na kulise crno-belih filmova. Oliver Radman, glavni lik u romanu, donosi odluku da za svoj pedeseti rođendan popuši pedeset cigareta kao znak sećanja na sestru bliznakinju Elenu koja je dvadeset šest godina ranije poginula u saobraćajnoj nesreći. Jedna ulica, automobil, trenutak nepažnje koštaće Elenu života i sve će pretvoriti u tamu.

Junak romana „Pedeset cigareta za Elenu“ kasnije shvata da je taj 15. maj od samog početka slutio nešto loše, jer majka je umesto dve torte napravila jednu, on se bez ikakvog razloga naljutio na svoju sestru i odlučio da ostane kod kuće umesto da ode na zajedničku proslavu. Danas bi sve dao da je Elena živa, a on mrtav.

Svaki pokret, uzdah Olivera Radmana počevši od 15. maja 1989. godine obavijen je velom krivice. Dan počinje i završava se sećanjem na Elenu. Prerana smrt voljene sestre odvukla ga je u tamnicu iz koje se ne nazire izlaz. Iz godine u godinu on tone sve dublje u životnu monotoniju. Njegova odluka da ostane budan dvadeset četiri časa i da za to vreme popuši pedeset cigareta do samog kraja, do zlatnog ruba na kojem se završava papir cigarete, predstavlja prvu konkretnu radnju koju Oliver preduzima nakon toliko godina.

Kazaljke na satu polako počinju da se okreću i tačno četrdeset minuta posle ponoći Oliver izlazi u samotnu šetnju pustim zagrebačkim ulicama, ne sluteći da će njegova noćna avantura snažno uticati na ljude koje ni ne poznaje.

Magdalena, Greta i Viktor

Prvi koraci odvode Olivera pred pustu zgradu čiji su stanari već zaspali. Međutim, jedino je Magdalena još uvek budna jer njenog supruga očekuje suđenje zbog pljačke menjačnice. Ona već duže vreme gleda u jednu tačku kroz prozor i duboko razmišlja o prevari koju je njen suprug počinio. Sklad njenih misli poremetiće Oliver čiji je pogled usmeren u njenom pravcu. Ovo prisustvo stranca koji podseća na utvaru u prvom momentu uplašiće Magdalenu. Ona će isprva pomisliti da je on čovek koji želi da se osveti njenoj porodici. Kako minuti prolaze, Magdalena nenadano dobija snagu koja joj pomaže da promeni svoju prvobitnu odluku o svedočenju u korist supruga.

Nešto kasnije upoznajemo mladića Viktora koji banalnim spletom okolnosti ostaje usred noći na ulici, jer je zaboravio  ključ od stana koji ima jednostranu kvaku. Da stvar bude još gora, on kasnije završava u pritvoru. Situacija postaje dodatno izazovna jer ga kroz nekoliko sati očekuje prvi radni dan na poslu koji je oduvek želeo. Prisustvo Olivera Radmana promeniće na taj način i život mladog novinara, a da toga nije ni svestan.

Na poslednjoj etapi susrećemo Gretu koja pati od teške depresije, koju dodatno komplikuje muževljevo neverstvo. U trenutku kada se Oliver pojavi u njenom životu, na površinu izlaze skrivane traume koje Greta nosi iz detinjstva.

Dvadeset četiri sata, koliko radnja romana Pedeset cigareta za Elenu traje, biće dovoljno da se ukrste putevi potpunih neznanaca nakon čega će njihovi životi krenuti u sasvim drugom smeru.

Pedeset cigareta za Elenu

Knjiga Pedeset cigareta za Elenu u početku je obeležena tugom i kajanjem. Međutim, kako radnja odmiče, vidljivo je odbacivanje strahova koji su na mnoge načine sputavali glavne protagoniste.

Svaka stranica navodi čitaoce da se zapitaju da li su i oni poput Olivera Radmana u nekom trenutku nesvesno, jednom sasvim beznačajnom odlukom, uticali na živote slučajnih prolaznika ili bliskih ljudi i na taj način bili prekretnica u njihovim životima.

Jedinstven književni jezik i originalna radnja u kojoj se prepliću prošlost i sadašnjost prožeti melanholijom i mnogobrojnim tragikomičnim i potresnim situacijama čine roman Pedeset cigareta za Elenu pravim remek-delom koje ozbiljno pretenduje da postane savremeni klasik domaće književne scene.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori