Alice Munro stekla je slavu zahvaljujući kratkim pričama – a ovo su njene knjige koje mogu da se pronađu kod nas
Alice Munro stekla je slavu zahvaljujući kratkim pričama – a ovo su njene knjige koje mogu da se pronađu kod nas

Alice Munro stekla je slavu zahvaljujući kratkim pričama – a ovo su njene knjige koje mogu da se pronađu kod nas

Kanadska autorka i dobitnica Nobelove nagrade za književnost (2013) Alice Munro preminula je početkom ove nedelje u 92. godini života. Književnica, koja je imala veliki uticaj na razvoj kratke priče kao oblika narativne proze, čak tri puta tokom karijere dobila je književno priznanje Governor General’s Award, a 2009. godine nagrađena je književnim priznanjem Man Booker International – i to za životno delo.

Alice Munro knjige
Alice Munro / profimedia

Uvodeći različite inovacije koje su nekada bile neuobičajene za kratke priče, Alice Munro uticala je na razvoj mnogih pisaca i spisateljica. Upravo zbog toga, ona spada pod kategoriju najvećih savremenih proznih pisaca. Prvu knjigu objavila je još 1968. godine, a inspiraciju za svaku sledeću pronalazila je u svakodnevnim životnim situacijama i svetu koji nas okružuje.

Sa obzirom na to da će, zbog nemerljivog doprinosa razvoju književnosti, njena dela još dugo predstavljati postulate kada su u pitanju kratke priče, izdvojili smo knjige koje je Alice Munro napisala, a koje su prevedene na srpski jezik i dostupne u našim knjižarama.

Znaci ljubavi (1986)

Knjiga Znaci ljubavi (eng. The Progress of Love) sastoji se iz 11 kratkih priča. Kroz njih, Alice Munro istražuje različita intimna iskustva i momente u kojima dolazi do preobražaja. Odnosno, momente kada je život oblikovan, te momente u kojim se shvata moć ljubavi. Ove kratke priče ne nude odgovore, već otvaraju put ka novim pitanjima. Za knjigu Znaci ljubavi autorka je 1986. godine dobila književno priznanje Governor General’s Award.

Šta umišljaš ko si ti (1977)

Knjiga Šta umišljaš ko si ti (eng. Who Do You Think You Are) sastoji se iz deset kratkih priča. U središtu ove knjige nalazi se preispitivanje identiteta, te odrastanje i preobražaj devojke po imenu Rose. Štaviše, pojedini kritičari smatraju da ove priče predstavljaju romane u malom, a upravo u tome ogleda se jedinstvenost stila pisanja proslavljene autorke.

Ples srećnih senki (1968)

Ples srećnih senki (eng. Dance of the Happy Shades) je prva knjiga koju je Alice Munro objavila. Ona se sastoji iz čak 15 kratkih priča putem kojih je danas svetski poznata autorka prvobitno predstavila svoj talenat za prozu. Kroz njih nas spisateljica prostorno smešta na različita mesta, a one predstavljaju zapažanje momenata u kojima dolazi do otkrivenja. Nakon ove kolekcije, Alice Munro dobila je epitete kao što su najbolji pisac priča na engleskom jeziku i najveći savremeni pripovedač.

Goli život (2012)

Knjiga Goli život (eng. Dear Life) sastoji se iz 14 priča, a završava se sa četiri autobiografske priče. Kroz njih, čitalac se upoznaje sa događajima iz života Alice Munro zahvaljujući kojima se ona formirala kao ličnost, ali i kao spisateljica. Ipak, priče koje su objedinjene u knjizi Goli život su prethodno već bile objavljene, i to uglavnom u popularnom magazinu The New Yorker. Ovo je ujedno i poslednja knjiga koju je Alice Munro objavila.

Ljubav dobre žene (1998)

Knjiga Ljubav dobre žene (eng. The Love of a Good Woman) objavljena je 1998. godine i sastoji se osam kratkih priča. Kroz njih se autorka bavi temama kao što su tajne, ljubav, izdaja i događaji i svakodnevnog života. Za ovu kolekciju je Alice Munro iste godine dobila i književno priznanje Giller Prize, kao i nagradu koju dodeljuje National Book Critics Circle.

Pogled sa edinburške stene (2006)

Delo Pogled sa edinburške stene (eng. The View from Castle Rock) iz 2006. godine definisano je kao sasvim neobična knjiga. Ona predstavlja zbirku istorijskih i autobiografskih priča, a sastoji se iz dva dela. U prvom delu autorka piše o životu svojih predaka u Škotskoj i to na osnovu materijala koji je prikupljala godinama. Ipak, u drugom delu posvetila se fiktivnim pričama insprisanim situacijama iz njenog života, te su ove kratke priče bliže memoarima.

Mržnja, prijateljstvo, udvaranje, ljubav, brak (2001)

Knjiga Mržnja, prijateljstvo, udvaranje, ljubav, brak (eng. Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage) definisana je kao ona kojom je Alice Munro osvojila nove pripovedačke vrhove. Kroz nju je ona još jednom dokazala svoju moć zapažanja i poznavanje ljudskog bića. Takođe, dve priče iz ove kolekcije adaptirane su u filmoveAway from Her (2006) i Hateship, Loveship (2013).

Foto: PETER MUHLY / AFP / Profimedia, Delfi knjižare, Instagram (@cherryreads)

Učitati još
Zatvori