Wes Anderson dobio je nagradu Oskar za film koji je trenutno dostupan na Netflixu – evo zašto bi trebalo da ga pogledate
Wes Anderson dobio je nagradu Oskar za film koji je trenutno dostupan na Netflixu – evo zašto bi trebalo da ga pogledate

Wes Anderson dobio je nagradu Oskar za film koji je trenutno dostupan na Netflixu – evo zašto bi trebalo da ga pogledate

Wes Anderson nas je prošle godine počastio svojim zvezdanim filmom Asteroid City te sa četiri kratka filma koja su izašla na Netflixu, jedan za drugim. Kratki filmovi su ekranizacija priče dečjeg autora Roalda Dahla. Podsetimo, Anderson je 2009. godine kao svoj prvi animirani film ekranizovao upravo Dahlovu priču Fantastic Mr. Fox. Film je danas često pri vrhu kada se rangiraju njegovi filmovi, zato smo jedva čekali da pogledamo nove adaptacije.

Kada je prvi film, The Wonderful Story of Henry Sugar, stigao, mnogi su mu predviđali nagradu Oskar za najbolji kratkometražni film. Ta predviđanja su se naposletku i ostvarila, te je film Wesu Andersonu napokon doneo Oskara. Netflix je pobedu odlučio da proslavi tako što će u 15. marta objaviti sva četiri kratka filma upakovana u jedan antologijski. Ovi filmovi su odlična prilika da se podsetimo umeća Wesa Andersona, a evo kako smo ih rangirali kada smo ih prvi put pogledali.

kratki filmovi
IMDB

4. The Rat Catcher

Na poslednje mesto smo stavili manje poznatu Dahlovu priču – The Rat Catcher. Priča prati reportera i mehaničara koji pozivaju lovca na pacove kako bi uhvatio pacova koji luta po jednom engleskom selu. Rat man im govori o svom pametnom planu kako nasamariti pacova. U ulozi lovca je Ralph Fiennes, a pridružuju mu se Richard Ayoade kao reporter i Rupert Friend kao mehaničar.

Priča je zanimljiva i dinamična, ali na trenutke malo previše dinamična. Baš kao i u ostalim kratkim filmovima Wesa Andersona, stalno se razbija četvrti zid. Ipak, za razliku od ostalih, u The Rat Catcheru to često postane previše i nekako je manje uverljivo. Ipak, set je jako lepo stilizovan, a priča je zaista posebna.

kratki filmovi
IMDB

3. The Swan

Na pretposlednje mesto stavili smo The Swan. To je priča o dečaku kog tokom jednog dana maltretiraju dva nasilnika. Peter (Asa Jennings) je pametni dečak koji voli da posmatra različite vrste ptica. Jednog dana dva nasilna dečaka odluče da mu upropaste dan te ga krenu maltretirati. Iako ga nateraju da skoči sa stabla u jezero, pobeda je na kraju ipak njegova.

Celu priču pripoveda Rupert Friend koji je zapravo Peter u odraslom dobu. The Swan je sjajan kratki film koji je pravo iznenađenje od reditelja. Kao i uvek scenografija je quirky, dijalozi su brzi, a likovi čudni. Samo pripovedanje priče je ono što se najviše ističe u filmu. Imate osećaj kao da slušate audio knjigu, ali sa odličnim propratnim kadrovima.

kratki filmovi
IMDB

2. Poison

Na drugom mestu našao se film Poison. Benedict Cumberbatch glumi Harryja, Engleza u Indiji kom otrovna zmija stane na stomak. Njegov saradnik i doktor utrkuju se sa vremenom kako bi ga spasili. Poison je jedan od kratkih filmova koji je oduševio javnost. Tenzija koju je Anderson stvorio u samo 17 minuta filma dokazuje koliko je reditelj svestran.

U početku zabavan film do kraja se pretvara u nešto puno mračnije, sa krajem koji će vas dugo pratiti. Osim Cumberbatcha, u filmu se još pojavljuju i Dev Patel, Ben Kingsley te Ralph Fiennes kao Dahl.

kratki filmovi
NETFLIX

1. The Wonderful Story of Henry Sugar

Na prvo mesto stavili smo film koji je prvi izašao – The Wonderful Story of Henry Sugar. Jedini od četiri kratka filma koji traje više od 17 minuta, The Wonderful Story of Henry Sugar nas je najviše oduševio. Prati nekoliko priča od kojih je glavna ona o Henryju Sugaru, bogatašu koji otkriva knjigu u kojoj je opisana tehnika gledanja kroz objekte.

Henry Sugar je slojevit film koji vas može privući već prvom scenom. Klasičnih Andersonovih elemenata ne fali, a film je i dobio ovacije na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji gde je premijerno prikazan. Kad ga pogledate, biće vam jasno zašto je osvojio nagradu Oskar. I za kraj, možemo reći da su svi ovi filmovi vredni vaše pažnje.

Tekst je preuzet sa Journal.hr

Foto: Netflix / IMDb

Učitati još
Zatvori