„Turtles All the Way Down“ – zbog čega je ovaj tinejdžerski film značajan?
„Turtles All the Way Down“ – zbog čega je ovaj tinejdžerski film značajan?

„Turtles All the Way Down“ – zbog čega je ovaj tinejdžerski film značajan?

Američki autor, John Green, svoja najvrednija književna dela posvetio je tinejdžerima. Počevši od Looking for Alaska, preko Paper Towns, sve do The Fault in Our Stars – osim što su svi navedeni romani postali svetski bestselleri koji u fokus stavljaju tinejdžere i različite probleme sa kojima se susreću kroz odrastanje, zajednička linija koja ih spaja jeste i filmska ekranizacija. Nedavno je i Greenov, nešto noviji, roman Turtles All the Way Down pretočen u istoimeni film. Naslov je uveliko dostupan na repertoaru streming platforme Max, kao i na HBO Max Srbija. Turtles All the Way Down je ostvarenje koje bi trebalo da pogledaju sve osobe koje se bore sa anksioznošću i OCD-om. U nastavku otkrivamo zbog čega.

O čemu se radi?

U središtu radnje nalazi se Aza Holmes. Ova šesnaestogodišnjakinja okružena je različitim strahovima, koji se nakon smrti njenog oca neprestano umnožavaju. Osim što zamišlja kako, na primer, bakterije izazivaju različite infekcije u njenom organizmu, Aza nesvesno razvija čitav niz nepoželjnih i uznemirujućih mentalnih slika koje joj ne dopuštaju da funkcioniše poput ostalih vršnjaka.

Neočekivana vest o nestanku milijardera i novčana nagrada u iznosu od 100.000 dolara navodi Azu i njenu najbolju prijateljicu Daisy da se upuste u potragu za bilo kakvom informacijom. Kako se ispostavlja da je sin nestalog čoveka zapravo Azin najbolji drug iz detinjstva, dolazi do njihovog ponovnog susreta. Međutim, takav sled događaja doprineće da se glavna junakinja suoči sa svim opsesivnim mislima, strahovima – ali i da naposletku spozna smisao pravog prijateljstva.

Zbog čega film neizostavno treba pogledati?

Junakinja ovog filma svakodnevno je izložena opsesivnim mislima i teorijama o mogućim smrtonosnim infekcijama. Taj začarani krug se neprestano uvećava, dok Aza na početku nikako ne uspeva da savlada stanje apsolutne teskobe. Mlada glumica, Isabela Merced, na realističan način gradi Azin lik, te se mnogi tinejdžeri koji svakodnevno preživljavaju slične situacije sa njom mogu poistovetiti.

Kako radnja odmiče, dešava se i prvi zaplet – nestanak milijardera i ponovni susret nekadašnjih prijatelja. U tim situacijama, usamljena i plašljiva devojka prvi put dobija potrebnu snagu da razbije unutrašnje kaveze.

Osim upečatljive glume, film, Turtles All the Way Down, se može pohvaliti odličnim dijalozima i pričom koja je od samog starta izuzetno oblikovana. Narativna nit se ni u jednom momentu ne gubi, ne postoje prazne scene ili pak bespotrebni delovi. Stoga, preporučujemo da ovaj film neizostavno upišete na must-watch listu.

Journal ocena: 9/10

Istoimenu knjigu možete naći na sajtu izdavačke kuće Urban Reads. Link ka knjizi je dostupan ovde.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori