Španske serije koje možda niste pogledali (a trebalo bi)
Španske serije koje možda niste pogledali (a trebalo bi)

Španske serije koje možda niste
pogledali (a trebalo bi)

Španske serije, to slobodno možemo reći, predstavljaju svojevrsni kulturološki fenomen na našim prostorima. Termin je toliko ustaljen, mada se često koristi pogrešno, vezujući se i za telenovele sa španskog govornog područja Južne Amerike. Međutim, i one prave španske serije – koje su stizale iz Španije – uživale su jednaku popularnost. Čitava jedna generacija odrasla je gledajući Seranove (šp. Los Serrano) ili Korak napred (šp. Un paso adelante). Ukoliko ste se ikada susreli sa rođenim Špancima, onda ste sigurno bili u prilici da doživite zaprepašćenje na njihovim licima kada im kažete imena poznatih junaka ovih serija. Ili je, barem, tako bilo u našem slučaju. Dolaskom serije La casa de papel, oživelo je interesovanje za serijski program Španije.

Ovog puta, predlažemo serije u kojima smo mi uživali poslednjih godina, a koje su vam možda promakle.

Paquita Salas (2016)

Paquita Salas je mini-serija rediteljskog dvojica Javiera Ambrossija i Javiera Calva – u Španiji poznatih pod zajedničkim imenom Los Javis. Ako su Francuzi vični kreiranju dramatičnih komada, onda su Španci afirmisani komičari, a likovi ove serije potvrda su tome. Junakinja Paquita Salas je zastupnica mnogih velikih zvezda, što sa sobom nosi, razumnjivo, mnoge stresne i nepredvidive situacije. Ona u svom poslu, naravno, nije sama, te u svakoj sitauciji može računati na svoj tim. Ako bismo pokušali bilo šta drugo da vam predočimo, plašimo se da neće biti verodostojno onome što vas zapravo očekuje kada seriju pogledate, ali zato upućujemo molbu da nam verujete ovoga puta jer se zasigurno nećete pokajati.

Merlí (2015-2018)

Usmerena na živote jednog srednjoškolskog odeljenja, katalonska serija Merlí može vas prijatno iznenaditi pre svega narativnom strukturom. Naslov dolazi od imena glavnog lika, profesora filozofije Merlíja Bergerona. Kroz svaku epizodu, na nesvakidašnji način i kroz svakodnevne situacije, Merlí svojim učenicima pokušava da predoči osnovne ideje nekih od najvećih filozofa. Kako to obično biva sa srednjoškolcima (i njihovim profesorima), tokom dana iskrsavaju i raznovrsne životne drame, a svakom lekcijom epizodom, oni uče da se sa njima suoče. Humora ne izostaje, ali ni slojevitih, pametno konstruisanih likova i dijaloga. Nakon što je okončano prvih tri sezona, jedan od glavnih likova nastavio je da živi svoje fakultetske dane kroz seriju Merlí: Sapere Aude.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori