Cillian Murphy i film „Small Things Like These” otvaraju Berlinale – a knjiga na osnovu koje je snimljen dostupna je i kod nas
Cillian Murphy i film „Small Things Like These” otvaraju Berlinale – a knjiga na osnovu koje je snimljen dostupna je i kod nas

Cillian Murphy i film „Small Things Like These” otvaraju Berlinale – a knjiga na osnovu koje je snimljen dostupna je i kod nas

Berlin International Film Festival aka Berlinale počinje 15. februara i trajaće deset dana. Ipak, već sada je poznato da će program prestižnog festivala, i to 74. po redu, otvoriti film Small Things Like These koji predstavlja adaptaciju istoimene knjige.

Glavnu ulogu u filmu tumači Cillian Murphy koji je na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa, zahvaljujući filmu Oppenheimer, proglašen za najboljeg glumca. Iako je njegova uloga verovatno najzaslužnija za prognozirani uspeh filma, knjiga iz 2020. godine je sama po sebi prošla veoma zapaženo. Štaviše, osvojila je značajne nagrade i priznanja.

imdb

74. Berlinale: Festival kulturnih raznolikosti

Berlin International Film Festival osnovan je još 1951. godine. Vremenom se menjao i razvijao, te je postao prestižni filmski festival na kom se svake godine prikazuje oko 200 filmova i koji nudi platformu za interkulturalnu razmenu. Festival je popularan i zahvaljujući činjenici da svake godine u glavni grad Nemačke dovodi velike zvezde međunarodne kinematografije, ali isto tako i otkriva nove talente.

Kada je reč o ovogodišnjem festivalu, početkom januara počeli smo postepeno da saznajemo koja ostvarenja čine njegov aktuelni program. Međutim, tek pre četiri dana objavljeno je da će upravo film Small Things Like These biti prvi od mnogih. To će ujedno biti svetska premijera filma čiju režiju potpisuje Tim Mielants. A pored popularnog glumca iz serije Peaky Blinders, u filmu će uloge tumačiti Michelle Fairley, Ciaran Hinds i Emily Watson.

Small Things Like These: Film ili knjiga?

Novelu, koja je vrlo brzo nakon objavljivanja pretvorena u film, napisala je irska spisateljica Claire Keegan. Ipak, to nije nimalo iznenađujuće sa obzirom na činjenicu da je knjiga vrlo brzo postala bestseller.

U njenom središtu je priča o nadi, empatiji tihom herojstvu. Radnja nas vremenski smešta u osamdesete godine dvadesetog veka, a prostorno u Irsku. Do zapleta dolazi kada običan, porodičan čovek Bill Furlong dođe do saznanja koje će ga naterati da se suoči sa prošlošću. Knjiga je osvojila Orvelovu nagrada za političku prozu 2022. godine, te je iste godine ušla u uži izbor za Bukerovu nagradu.

Na koji način je knjiga adaptirana u filmsku formu, posetioci festivala u Berlinu saznaće veoma brzo. A dok film ne postane dostupan svima, pomno ćemo pratiti reakcije i komentare onih koji su ga pogledali.

geopoetika

Foto: Geopoetika / IMDb / Instagram @boekcanal @berlinale

Učitati još
Zatvori