Pripremili smo pet najboljih danskih filmova koje morate pogledati
Pripremili smo pet najboljih danskih filmova koje morate pogledati

Pripremili smo pet najboljih danskih
filmova koje morate pogledati

Danska kinematografija je naizgled iz godine u godinu sve bolja. U prilog tome govori i činjenica da je 2020. upravo dansko ostvarenje osvojilo Oskara u kategoriji za Najbolji dugometražni strani film. Takođe, neretko vidimo i Dance koji grade internacionalne karijere. Najpoznatiji među njima svakako je glumac Mads Mikkelsen. Danski filmovi priznati su zbog jednostavnih, ljudskih, a fantastično ispričanih priča. Tu je i muzika, koja znatno doprinosi celokupnoj atmosferi filma. Ipak, možda je najbitniji trademark danske kinematografije kreativnost, odnosno kreativna sloboda koja je primetna u scenariju, režiji i glumi.

The Celebration (1998)

Čuveni danski reditelj Thomas Vinterberg proslavio se 1998. godine filmom Festen (The Celebration). Taj film je i prvi snimljen pri Dogma95 principu. Dogma95 je pokret iz 1995. godine koji su osnovali reditelji Vinterberg i Lars Von Trier. On podrazumeva snimanje filmova u čijem je apsolutnom fokusu kvalitet priče i glume. Krajnji cilj ovog pokreta jeste da u kreiranju filmova najveću moć imaju reditelji i glumci, a ne produkcijske kuće. Tako je nastao i film The Celebration, u kom pratimo porodicu koja se okuplja povodom očevog 60. rođendana. Odišući intimnom, gotovo dokumentarnom atmosferom, film prikazuje disfunkcionalnu porodicu i razloge zbog kojih je takva.

After the Wedding (2006)

Film Efter brylluppet (After the Wedding) rediteljke Susanne Bier bio je i danski kandidat za Oskara 2006. godine. Još jedna porodična drama, After the Wedding prati Jakoba (Madsa Mikkelsena) na poslovnom putovanju u rodnu zemlju, Dansku. Jakob je radnik u indijskom sirotištu koji u Danskoj traži novčanu pomoć za decu o kojoj brine. On je i otac Pramoda, osmogodišnjeg dečaka. Stvari postanu komplikovane kada se Jakob suoči sa problemima iz prošlosti, ali i upozna Jörgena, bogatog Danca koji bi trebalo da mu pomogne. Nakon svadbe Jörgenove ćerke na koju Jakob biva pozvan, povratak u Indiju možda (nikada) neće biti moguć.

The Hunt (2012)

U spoiler-free recenziji Journala može se naslutiti da nam se film Jagten (The Hunt) veoma dopao. On je potresna priča o tome šta se dogodi kada dete koje odrasta u problematičnoj porodici odluči da svima-omiljenog vaspitača optuži za seksualno uznemiravanje. Noseći se sa temama predrasuda, krivice, laži i istina, The Hunt je ozbiljna, životna drama koju je Thomas Vinterberg vrhunski režirao. U mnogim krugovima ovaj film se takođe smatra i najboljim glumačkim ostvarenjem Madsa Mikkelsena. Sa nominacijom za Oskara i na IMDb-jevoj listi Top 250 filmova svih vremena, The Hunt je obavezno filmsko štivo koje će, bez sumnje, svakoga naterati da se zamisli nad sopstvenim postupcima i tome da li veruje sebi ili slepo prati (i sluša) druge.

Another Round (2020)

Another Round (originalno, Druk) je fantastičan film iz 2020. godine. Ujedno, on je i najskorija Vinterberg-Mikkelsen saradnja. Izrazito originalan i intrigantan, film prati četvoricu sredovečnih prijatelja i srednjoškolskih nastavnika koji se odlučuju na neuobičajeni eksperiment. Pomenuti eksperiment se temelji na činjenici da je čovek, prema mišljenju norveškog filozofa Finna Skårderuda, rođen sa deficitom alkohola u krvi (0.5 promila, da budemo tačni). Kada za tu teoriju čuju prijatelji koji prolaze kroz krizu srednjih godina, alkohol postaje saveznik. Prvi, pozitivni rezultati ovog eksperimenta ubrzo će otkriti i drugu stranu ove ne-tako-sjajne medalje i preokrenuti živote, ne samo prijatelja, već i njihovih bližnjih. Kombinacija komedije i tragedije, Another Round proglašen je za Najbolji strani film na dodeli Oskara 2020. godine.

Riders of Justice (2020)

Crna akciona komedija iz 2020. godine, Retfærdighedens ryttere (Riders of Justice), još jedan je must-watch film danske kinematografije. U režiji Oskarom nagrađenog Andersa Thomasa Jensena, film Riders of Justice pravi je (emotivni) rolerkoster i priča o tome kako smo svi, znali to ili ne, povezani. Kada se udruže stranci Markus, Emmenthaler, Lennart i Otto u potrazi za (svako svojom) osvetom, nastaje urnebesna priča puna energije. Uz dovoljno misterije i apsurda, a opet smislenosti na pravim mestima, Riders of Justice pravi je izbor za filmsko veče sa prijateljima.

Učitati još
Zatvori