The Hunt: Film koji prikazuje kako izgleda život kada ti okolina nacrta metu
The Hunt: Film koji prikazuje kako izgleda život kada ti okolina nacrta metu

The Hunt: Film koji prikazuje kako izgleda
život kada ti okolina nacrta metu

Recenzija filma koju smo odlučili da pišemo namenjena je kako onima koji su odgledali film, tako i onima koji još nisu. Ne brinite, u ovom tekstu vam nećemo previše spojlovati stvari jer je ovo jedno od onih filmskih ostvarenja koja ne možete baš da opišete rečima, a da to izgleda adekvatno i da upotpunosti prenese emociju koju film nosi sa sobom.

Ovaj danski film režirao je Thomas Vinterberg, čiji se stvaralački opus bavi ozbiljnim problemima u društvu. Kada je reč o filmu The Hunt (Jagten), tema je veoma osetljiva, a reč je o pedofiliji.

Vinterberg je pronašao inspiraciju u više različitih individualnih događaja vezanih za ovu temu.

Glavnu ulogu igra proslavljeni glumac Mads Mikkelsen. Koliko god voleli njegove uloge, ako bismo morali da izdvojimo jednu u kojoj je uspeo da iznese veoma tešku emotivnu ulogu, to bi definitivno bila uloga Lucasa u ovom ostvarenju.

@in_nguyen_do

Lucas je vaspitač u vrtiću koji uživa veliko poštovanje od strane roditelja i kolega. Deca sa kojom svakodnevno radi ga, jednom rečju, obožavaju. To se posebno ističe na početku filma. Odnos između Lucasa i dece veoma je dobro prikazan u svakodnevnim situacijama u vrtiću, ali i van njega. Postoji niz scena u kojima se može videti njegov odnos sa decom u situacijama u kojima igra ulogu vaspitača i van vrtića u kom radi. Prikazan je još i kao lik koji savršeno razume unutrašnjost porodice i porodične probleme drugih, dok se ujedno i u njegovoj porodici dešavaju sukobi oko razvoda.

Nakon Lucasa, tu je uloga male Klare. Klara je najmlađe dete jednog od njegovih najbližih prijatelja Thea, a ujedno i Lucasova učenica. Devojčica dolazi iz problematične porodice u kojoj roditelji, zbog nestabilnog braka, zanemaruju njene potrebe. Lucas, koji je već ostao sam nakon što ga je žena napustila, savršeno se poistovećuje sa Klarinom porodicom. Kako smo već napomenuli, Lucas i van vrtića igra ulogu vaspitača, te se u momentima krize u Klarinoj porodici našao kao stub oslonca za ovu malu devojčicu.

Kulminacija događaja počinje onog momenta kada Klara kreće da se zaljubljuje u svog vaspitača.

Vaspitač koji je uspeo da vaspita svoju okolinu

Klara je Lucasa optužila za silovanje.

Optužila ga je zato što deca već u ranom dobu, otkrivaju seksualnost, dok im niko ne objašnjava pojmove koje obično koriste pogrdno. Klari tada nije bilo vreme da čuje stvari seksualne konotacije koje je čula. Klara je upamtila izraze koje je čula. Klara je ostala u momentima velikih svađa bez očinske figure i podrške od strane roditelja. Usamljena i nesnađena, previše mala da razume okolnosti u kojima se nalazi.

U momentima u kojima joj je falila očinska figura, sasvim slučajno, Lucas je uvek bio tu da zameni svog prijatelja Thea. Klara je osećala da je on neko kome može da veruje, neko ko može da je spasi. 

Već tako mlada, Klara je izmanipulisala okolinu, nesvesna težine svojih reči i optužbi.

Da li je Klara kriva za to što je izrekla stvari koje se nisu dogodile? – Nije.

Nakon optužbi za silovanje, Lucasova okolina je do srži, brutalno i nasilnički osudila vaspitača. Čoveka sa kojim su mnogi od njih odrasli, kog su dobro poznavali, koji je svakodnevno radio sa njihovom decom.

Da li je okolina kriva za tako brzoplete reakcije i osude? – Nije.

Verovatno da bi svaka okolina tako reagovala, seksualno uznemiravanje dece tema je na koju smo najviše osetljvi. Okruženje mu je okrenulo leđa, isključilo ga potpuno iz svakodnevnog života, navelo ga da upozna najtamnije ćoškove svog bitisanja.

Ovaj film samo je jedan od pokazatelja koliko ozbiljne posledice može da ima zanemarivanje dece. Svojim primerom i ne okretanjem glave od problema, u Lucasovom životu rodio se problem koji ga je uništio.

Da li to onda znači da su oni koji idu linijom manjeg otpora, kada primete probleme u svojoj okolini, u pravu? Možda…

Možda da Lucas nije imao prirodnu potrebu da pomogne Klari u nevolji ne bi i sam završio osuđen od strane svoje okoline. Za one koji u životu idu linijom manjeg otpora, Lucas je sam kriv za svoju sudbinu.

Kasnijim razvojem situacije, Lucas je svojoj okolini pokazao šta znači ne odustajanje od samoga sebe onda kada su svi protiv tebe.

@bookfilmss
@moviemomento

Dovoljna ti je jedna ovca, ne treba ti čitavo stado

Do sada je verovatno izgledalo kao da se Lucas sam borio za pravdu. Međutim, nije. Nije sam izašao iz najtamnijih ćoškova. Nije mu se dogodilo čudo na sudu samo od sebe. Imao je potpunu podršku samo jednog od svojih najbližih prijatelja. Ta jedna ovca koja je ipak odlučila da ostane, nakon što ga je ostatak stada napao, uspela je da podari dovoljno nade.

Kada je reč o podršci, veoma bitnu ulogu u Lucasovoj borbi ima i njegov sin, koji staje u zaštitu svoje porodice i oca.

Nakon što je njegovo detinjstvo presečeno činjenicom da mu je otac optužen za silovanje, taj momenat u filmu, podseća nas na onaj u kom lekari preseku pupčanu vrpcu nakon što beba izađe iz majčinog stomaka. Detetu, školarcu, rađa se jaka potreba za pravdom i bol povodom načina na koji okolina odbacuje njegovog oca i odnosi se prema njemu.

Imali smo osećaj da Lucasa zajednica indetifikuje sa divljači u lovu. Naoružani da izazovu totalno krvoproliće, njegovi žitelji postarali su se da mu pokažu da je nedostižan života, sa kojim je svako mogao da radi šta hoće. Optužbe male Klare nacrtale su metu na Lucasovim leđima.

FOTO: IMDb

Da li istina uvek nađe svoj pravi put

Nećemo vam otkrivati kraj filma u slučaju da ste u ovu recenziju ušli kako biste saznali nešto više o ponovo oživljenom filmu iz 2012. Međutim, osvrnućemo se za kraj na istinite životne sudbine u kojima istina nikada nije videla svetlo dana, a koje su ujedno bile inspiracija za ovaj film.

Kako može da izgleda život pojedinca koji nosi svetlo istine, a koje drugi ne vide, možete saznati u filmu.

Mnogo je pouka koje možemo da izvučemo iz filma The Hunt, ali jedna je možda najveća: Ako ne znate šta je istina, otvorite svoje srce i oči kako biste videli kako tuđe oči isijavaju.

Svetlo istine se itekako vidi ako se ne trudimo da držimo oči zatvorene.

FOTO: IMDb
FOTO: IMDb

Foto: //IMDb; //Instagram

Učitati još
Zatvori