Pozorište mladih ove godine proslavilo je 92. rođendan – a mi smo izdvojili predstave koje bi trebalo da pogledate u aprilu
Pozorište mladih ove godine proslavilo je 92. rođendan – a mi smo izdvojili predstave koje bi trebalo da pogledate u aprilu

Pozorište mladih ove godine proslavilo je 92. rođendan – a mi smo izdvojili predstave koje bi trebalo da pogledate u aprilu

Iako je krajem prošlog meseca obeležen Svetski dan pozorišta, on nam je omiljeno mesto za beg od stvarnosti tokom čitave godine. U pozorištu se smejemo i plačemo, a predstave sa repertoara u nama mogu da izazovu različite emocije i reakcije. Bilo da predstava traje sat vremena ili duže, iz sale gotovo svaki put izađemo oduševljeni – te se pri izlasku još jednom osvrnemo na program koji predstoji.

Upravo zbog toga, objedinili smo predstave koje bi trebalo da pogledate – a koje će se tokom aprila prikazivati u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Pozorište mladih je u februaru proslavilo 92. rođendan, a od ostalih se izdvojilo po činjenici da na jednom mestu objedinjuje predstave koje mladim ljudima omogućuju bolje razumevanje sveta u koji će kročiti. Zato vam preporučujemo da u tekućem mesecu posetite bar jednu od ovih predstava.

Sladoled • 10. april

Sladoled je predstava kroz koju pratimo život dve centralne ličnosti – majke (Kristina Savkov) i ćerke (Bojana Milanović). Ona nam pokazuje kako je vreme prolazno, ali jedna stvar uvek ostaje konstantna i oličena je kroz njihov odnos. Upravo kroz poslasticu po kojoj je predstava dobila ime one razgovaraju o različitim temama, te im je sladoled povod i način na koji prevazilaze različite probleme.

Režiju potpisuje Ivana Janošev, a adaptaciju Kristina Savkov. Ovu predstavu možete pogledati na Maloj sceni Pozorišta mladih, i to 10. aprila od 20 časova. Ulaz se naplaćuje 800 dinara.

Krznena Venera • 12. april

Film Romana Polanskog Krznena Venera poslužio je reditelju Momčilu Miljkoviću kao inspiracija za pozorišnu adaptaciju. U predstavi se pojavljuju Tijana Maksimović i Danilo Milovanović, a kroz nju je obrađena tema manipulacije. Bilo da je vidljiva ili prikrivena, ona se pojavljuje u različitim oblicima. Upravo zbog nje, mnogi tokom života igraju različite uloge – a glumački par je svoje u ovoj predstavi odigrao fenomenalno.

Predstava će biti prikazana na Maloj sceni Pozorišta mladih, i to u petak – 12. aprila – sa početkom od 20 časova. Ulaz se naplaćuje 800 dinara.

Zločin i kazna • 14. april

Predstava Zločin i kazna inspirisana je popularnim romanom koji je napisao Fjodor M. Dostojevski, a od drugih adaptacija ova se izdvaja po činjenici da je lutkarska i interaktivna monodrama. Premijerno je prikazana tek pre manje od mesec dana, a novosadskoj publici je već sada jedna od omiljenih. Između ostalog, u njenoj osnovi su pitanja: Šta je zločin danas? Sledi li posle svakog zločina kazna? Biva li kažnjen svaki počinilac zločina?

Odgovore nam daje glumac Aleksandar Milaković, a to će ponovo učiniti 14. aprila na Maloj sceni Pozorišta mladih. Predstava počinje od 20 časova, a cena ulaznica iznosi 600 dinara.

Foto: Instagram @pozoristemladih / Pexels @cottonbro

Učitati još
Zatvori