Muzičari na filmu: Ovo su biografski filmovi vredni (ponovnog) gledanja
Muzičari na filmu: Ovo su biografski filmovi vredni (ponovnog) gledanja

Muzičari na filmu: Ovo su biografski
filmovi vredni (ponovnog) gledanja

Muzičari i njihove karijere (ali i privatni životi) česta su inspiracija filmskoj industriji. Mnogi od takvih, biografskih filmova nose i dublju poruku, a činjenica da su inspirisani stvarnim ljudima je dodatni plus. U ovom filmskom maratonu, izdvajamo omiljene filmove o muzičarima koje (ponovo) gledamo.

The Doors i njihov frontmen, Jim Morrison, bili su kultni bend kasnih šezdesetih. O njihovim počecima i privatnim životima govori film The Doors, nastao u režiji Olivera Stonea. Mahom fokusiran upravo na Morrisona, kog tumači Val Kilmer, film je fantastično delo o njegovom usponu i konačnom padu sa samo 27 godina.

Kroz prizmu njegove devojke Pamele Courson (Meg Ryan) i članova benda (Kyle MacLachlan, Kevin Dillon, Frank Whaley), ovaj biopic uzbudljiv je i emotivan prikaz Jimovog života. Prikazavši i drugu stranu medalje života bogatih i slavnih, Oliver Stone kreirao je film koji morate pogledati.

Walk the Line, 2005

Film Walk the Line je biografska drama koja je nastala po autobiografskoj knjizi country muzičara, Johnnyja Casha. Casha tumači Joaquin Phoenix, dok pevačicu (i Cashovu suprugu) June Carter tumači Reese Witherspoon.

Fenomenalna izvedba Reese joj je donela i prvog Oskara, a nominovan je bio i Joaquin. Iskreno i ogoljeno Johnny Cash je opisao svoj život, a autobiografija je sjajno pretočena i u ovaj muzički biopic.

Životna priča Edith Piaf bila je fascinantna. Francuskinja je od ulične pevačice svojim talentom i trudom uspela da se domogne zavidne slave, a njenu priču ispričao je reditelj Olivier Dahan. Edith tumači Marion Cotillard, koja je za ovu ulogu (zasluženo) nagrađena i Oskarom.

Emotivna izvedba pesme Je ne regrette rien koja oslikava život Piaf je scena koja ne ostavlja ravnodušnim. Što se biografskih filmova o muzičarima tiče, La Vie en Rose je jedan od njih koji morate pogledati.

Rocketman, 2019

Film o slavnom pevaču Eltonu Johnu snimljen je 2019. Ime ovog ostvarenja inspirisano je istoimenom pesmom, jednom od Eltonovih najpoznatijih. U režiji Dextera Fletchera i scenariju Leea Halla, film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu.

U formi mjuzikla, ovaj biografski film je uzbudljiva priča o Eltonu. Od njegovog detinjstva, preko komplikovane ljubavne veze, sve do pada, i ponovnog (rocket) skoka Eltona Johna, odnosno Reginalda Dwighta, što je njegovo pravo ime – film je pokrio sve. Eltona tumači talentovani Taron Egerton.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori