Fashion in frames: Modni dizajneri u ulozi filmskih reditelja
Fashion in frames: Modni dizajneri u ulozi filmskih reditelja

Fashion in frames: Modni dizajneri u
ulozi filmskih reditelja

Savremeno poimanje umetničkih kategorija implementira misao o negodovanju jasnih granica između različitih kreativnih izraza, a kada je reč o modnoj i filmskoj industriji njihovo zajedničko delanja postaje sve jasniji imperaiv. Rubriku Fashion in frames kreirali smo sa ciljem prikazivanja uzajamnog odnosa modnih ideologija i kinematografskih ostavrenja u čijim „kadrovima“ imamo priliku da uočimo pažljivo kreiranu kostrimografiju uticajnih dizajnera. Od Jeana Paula Gaultiera u filmu The Fifth Element do Vivienne Westwood u animeu NANA – gotovo neprimetno smo stigli do Toma Forda i diskusije o modnim dizajnerima koji su se oprobali u ulogama filmskih reditelja. I to veoma uspešno.

Fashion in frames: Modni dizajneri u ulozi filmskih reditelja


A Single Man by Tom Ford

Sve je počelo 2009. godine kada je jedan od najuticajnijih modnih dizajnera današnjice predstavio svoj prvi film A Single Man. Ovo ostvarenje predstavlja adaptaciju romana Christophera Isherwooda iz 1964. i govori o profesoru koji pokušava da se izbori sa smrću svog dugogodišnjeg partnera. Glavnu ulogu Colin Firth koji je iste godine nominovan i za Oskara. Film evocira estetiku šezdesetih, a naglasak na promišljenom stilu je neizostavna komponenta. Međutim, pored toga što je vizuelni prikaz oduševio modne (i filmske) entuzijaste, emocija koja se naglašava kroz besprekornu glumu Firtha obezbedila je ovom ostvarenju status unutar kinematografske industrije.

Nocturnal Animals by Tom Ford

Nekoliko godina kasnije, Tom Ford je još jednom predstavio svoju neprikosnovenu viziju i dokazao svoje rediteljsko umeće. Na 73. Filmskom festivalu u Veniciji prikazan je film Nocturnal Animals koji i dan-danas uživa status jednog od najintrigantnijih ostvarenja. Adaptacija knjige Austina Wrighta pod nazivom Tony and Susan govori o piscu koji šalje bivšoj ženu svoj prvi roman koji nosi njen nadimak Nocturnal Animal. Glavne likove tumače Amy Adams i Jake Gyllenhaal, a film je uživao brojne nominacije, kao i nagradu žirija u Veneciji.

My Name Is Hmmm… by Agnès B.

Agnès B. je grancuska modna dizajnerka koja vrši uticaj na modnoj sceni od osnivanja istoimene modne kuće 1975. Izvlačenje vizuelnih elemenata iz različitih izvora vidljivo je i u filmu My Name Is Hmmm… Pojedine analize kažu da se ovo ostvarenje oslanja na eksperimentalne elemente francuskog novog talasa, kao i na takozvane izolovane pejzaže italijanskog reditelja Michelangela Antonionija. Radnja filma govori o devojci koja beži od oca zlostavljača, te tokok školskog izleta odlučuje da pobegne. Utočište pronalazi kod škotskog vozača kamiona.

imdb

Woodshock by Kate and Laura Mulleavy

Kate and Laura Mulleavy stoje iza luksuzne etikete Rodart, a ukoliko vam je poznata sanjiva estetike i konceptualna ideologija brenda njihov filmski prvenac Woodschock će vas bespogovorno zainteresovati. Kirsten Dunst u ulozi Therese prikazuje tešku porodičnu priču, mnogo tuge i devojku koja upada u depresiju nakon što je pomogla svojoj bolesnoj majci da bezbolnije umre. Ono što je zanimljivo jeste da upravo krivicu koju oseća više liči na mogućnost realizovanja dramskog prikaza s obzirom na to da je gledaocima praktično nemoguće da u potpunosti upoznaju likove. Kadrovi su velikim delon usmereni ka prikazivanju Therese kako dezorijentisano luta šumom i kućom svkne majke, a sve je to dočarano kroz maglovitu estetiku.

Učitati još
Zatvori