Fashion in frames: Serije i filmovi o modi koje gledamo ove godine
Fashion in frames: Serije i filmovi o modi koje gledamo ove godine

Fashion in frames: Serije i filmovi o
modi koje gledamo ove godine

Da je modna ideologija neizostavna komponenta svetske kinematografije uveliko je poznata teza. Kako su vizija Jean Paula Gaultiera u filmu The Fifth Element, pa i dizajni Vivienne Westwood u animeu NANA izgledali u na ekranu predstavili smo vam u rubrici Fashion in frames, a sada je došao trenutak da obrnemo igricu i fokus prebacimo na serije i filmovi sa tematikom iz kategorije mode kao sveobuhvatnom pojmu koji implementira pojmove poput dizajna i stila. Pred nama su ovog puta ostvarenja koja govore o neprikosnovenom uticaju tekstilne industrije, a izlaze u 2024. godini.

Cristóbal Balenciaga, 19. januar

Serija o jednom od najuticajnijih modnih magova stigla je na AppleTV platformu. Ovo ostvarenje smešteno je u period 20. veka ili takozvano zlatno doba visoke mode i prikazuje razvojni put Cristóbala Balenciage – od skromnih početaka do osnivanje jedna od najznačajnijih modnih kuća savremene mode. Ipak, radnja neće predstavljati isključivo profesionalni uspeh šanskog dizajnera već i njegove lične borbe, kao i odnos sa najuticajnijih kreatorkama tog vremena koje su zauvek promenile klimu na modnoj sceni, a reč je o Coco Chanel i Elsi Schiaparelli. Glavnu ulogu tumači Albert San Juan.

imdb

Feud: Capote vs. The Swans, 31. januar

Prva sezona serije Feud nastojala je da rekonstruiše događaje koji su prouzrokovali instrigantnu svađu između holivudskih glumica Joan Crawford i Bette Devis. Šest godina kasnije, na platformu Hulu stiže dugiiščekivani nastavak pod nazivom Feud: Capote vs. The Swans. Truman Capote važi za jednog od najuticajnijih književnika druge polovine dvadesetog veka, a napisao je nadaleko poznat roman Breakfast at Tiffany’s. Capote se u to vreme kretao u visokom društvu Menhetna, te odlučuje da napiše kratke priče o strogo čuvanim tajnama koje su mu godinama poveravala eminetne žene. Najviše su se isticale Lee Radziwill, mlađa sestra Jacqueline Kennedy, zatim C. Z. Guest, muza Andyja Warhola, Ann Woodward, udovica bankarskog mogula Billyja Woodwarda i Babe Paley, supruga vlasnika TV mreže CBS, a neočekivani tekst objavljen u magazinu Esquire postavlja Trumana u nezavidnu situaciju.

The New Look, 14. februar

Dan zaljubenih biće u znaku Christiana Diora. Naime, kratki serijal o francuskom dizajneru imaćemo priliku da gledam na AppleTV platformi, a u deset epizoda biće predstavljena Diorova životna priča, drame koje su ga pratile, karijeru, dizajne, skice, kao i u čemu je pronalazio inspiraciju. Naziv serijala The New Look referiše se na ptvobitnu kolekciju Christiana Diora koja slavi zaobljene naramenice, uzak struk i takozvane pune suknje. Seriju je kreirao Todd A. Kessler, a glavnu ulogu tumači Ben Mendelsohn. Poput priče o Balenciagi i ovog puta biće prikazane ličnosti koje su postavile temelje savremene mode poput Coco Chanel koju će igrati Juliette Binoche. Ulogu Luciena Lelonga, haute couture dizajnera koji je usko sarađivao sa Diorom i Pierrom Balmainom, pripala je Johnu Malkovichu. Sestru Christiana Diora, Catherine Dior, igra Maisie Williams.

High & Low: John Galliano, 8. mart

John Galliano jedno je od vodećih imena modne industrije koji je početkom dvehiljaditih praktično transformisao Dior i uveo ga u svet pop kulture u kojem je Gucci uveliko dominirao. Njegova vizija predvodila je francusku modnu kuću sve do 2012. kada je nakon izbijanja skandala smenjen sa funkcije kreativnog direktora. Reditelj Kevin Macdonald hteo je da snimi dokumnetarni film o cancel kulturi, a priča o Gallianu činila se podobnom.

John Galliano je 2014. postavljen na funkciju kreativnog direktora modne kuće Masion Margiela i do da-danas svoj neprikosnoven talenat prikazuje kroz kolekcije ovog brenda. Podsećamo, Margiela Tabi cipele proglašene su za najpoželjniju obuću u 2024. godini.

fashion in frames
profimedia

Palm Royale, 20. mart

Last, but not least. Ovonedeljnu fashion in frames rubriku zatvaramo dramom Palm Royale. Iako puput serije Feud ne implementira jasno naglašenu poveznicu sa modnom industrijom, ovo ostvarenje takođe predstavlja istančane modne ideologije jednog društva. Naime, radnja je smeštena u 1969. godinu i govori o autsajderki Maxine Simmons koja pokušava da dospe do istaknutih krigova Palm Biča. Dok pokušava da pređe jasno postavljenu granicu između onih koji „imaju“ i onih koji „nemaju“, u seriji Palm Royale postavlja se pitanje: „How much of yourself are you willing to sacrifice to get what someone else has?“ Serija će biti prikazana na AppleTV platfmori.

profimedia

Foto: IMDb, Profimedia, Instagram ( @appletv, @ahsfxoficial)

Učitati još
Zatvori