Fashion in frames: Kratki filmovi poznatih reditelja i velikih modnih kuća
Fashion in frames: Kratki filmovi poznatih reditelja i velikih modnih kuća

Fashion in frames: Kratki filmovi poznatih
reditelja i velikih modnih kuća

Moda i film oduvek provokativno flertuju, no njihova romansa, čini se, nikada nije bila toliko pasionirana – i produktivna – koliko poslednjih par godina. I dok bi se ranije njihov odnos uglavno zasnivao na individualnim kolaboracijama poznatih dizajnera i reditelja (videti: slučaj Jean Paul Gaultier i slučaj Miuccia Prada), sve više se modne kompanije, pre nego pojedinačni stvaraoci, upliću u filmsku produkciju čiji su rezultat najčešće – kratki filmovi.

Valentino i Luca Guadagnino

Valentino se u filmsku proizvodnju upustio još 2019. godine, kada je zahvaljujući podršci ove italijanske modne kuće, režiser Luca Guadagnino kreirao 35-minutni film The Staggering Girl, čiju glumačku postavku predvode Julianne Moore i Kyle MacLachlan. Pierpaolo Piccioli, tadašnji (i aktuelni) kreativni direktor kuće uoči premijere u Kanu naglasio je, ono što će i sve naredni brendovi tvrditi kada započnu svoju filmsku produkciju, da iza ove zamisli ne postoje bilo kakve komercijalne tendencije, te da Valentino pretenduje isključivo na promociju filmske umetnosti.

The Staggering Girl (2019)

Luca Guadagnino nastavio je da gaji bliske odnose sa svetom mode i nakon ovog poduhvata. Ranije ove godine realizovao još jedan kratkometražni projekat, ovog puta za Loewe, a na vizionarsku, multidisciplinranu inicijativu Jonathana Andersona, pa je tako reditelj sada redovan gost na njegovim revijama.

The Staggering Girl (2019)
The Staggering Girl (2019)

Saint Laurent i Pedro Almodóvar

Francuska modna kuća, na čijem je kreativnom čelu Anthony Vaccarello, odnedavno pokazuje izražene filmske ambicije, a prvi u nizu projekata koji su realizovali potpisuje (ni manje ni više nego) Pedro Almodóvar. Kratkometražni film španskog reditelja Strange Way of Life, njegov drugi pokušaj rada na engleskom jeziku, imao je premijeru na ovogodišnjem Kanskom festivalu, a uskoro bi trebalo da započne svoj bioskopski život širom Evrope.

strange way of life (2023)

Kostime koje nose Pedro Pascal i Ethan Hawke, ali i ostala glumačka podela, osmislio je upravo kreativni direktor kuće. Vaccarello je tako pokušao da pronađe nešto drugačiji dizajnerski izraz kroz vibrantni univerzum španskog reditelja, kreirajući kostime koji bi odgovorali specifičnom vremenskom i prostornom okviru u kojem je kratka pasionirana priča smeštena.

strange way of life (2023)
strange way of life (2023)

Miu Miu i Antoneta Alamat Kusijanović

Hrvatska rediteljka i scenaristkinja Antoneta Alamat Kusijanović nedavno je premijerno prikazala svoje novo kratkometražno ostvarenje na Filmskom festivalu u Veneciji. Stane, kako je film naslovljen, nastao je uz podršku modne kuće Miu Miu, a zahvaljujući njihovom projektu Women’s Tales započetom 2011. godine, kojim omogućavaju filmskim autorkama da prenesu jedinstvene, upečatljive priče. Jedini uslov: junaci će nositi komade iz zimske, odnosno letnje Miu Miu kolekcije.

Tako kroz kadrove filma Stane, 26. ostvarenje koje Miu Miu realizuje, možemo videti mladu glumicu Danicu Curcic, ali i slavna lica poput Jasne Đuričić i Borisa Isakovića, u prepoznatljivim krojevima italijanske kuće.

Foto: Profimedia / Instagram

Učitati još
Zatvori