Novi susret mode i umetnosti: Dizajner Jonathan Anderson priredio (još jednu) izložbu
Novi susret mode i umetnosti: Dizajner Jonathan Anderson priredio (još jednu) izložbu

Novi susret mode i umetnosti: Dizajner Jonathan Anderson priredio (još jednu) izložbu

Da je Jonathan Andesron pre svega pasionirani entuzijasta za sve oblike umetnosti, pa tek onda modni dizajner, odavno vrlo dobro znamo. Bilo da se radi o njegovom idiosinkratičnom pristupu dizajnu odevnih komada ili priređivanju revija na kojima će ti komadi biti prikazani, britanski dizajner oslanja se na savremenu umetnost kao uporište svoje modne ideologije. Osim toga, kroz sporedne projekte brenda JW Anderson, ali i kuće Loewe, kontiunirano podstiče razgovore na temu različitih formi koje poprima savremena umetnost.

Prethodno je to potvrdio korišćenjem jedinstvenih skulptura na londoskoj reviji muške linije, a novi u nizu projekata jeste izložba vajarskih umetnina, otvorena u jednoj londskoj galeriji.

Izložba je zapravo osmišljena kao prateći program glavnom – a to je bila revija na minuloj Nedelji mode u Londonu, gde je JW Anderson predstavio kolekciju za proleće/leto 2024. godine. Naslovljena jednostavno On Foot, a postavljena u galeriji Offer Waterman, postavka u fokus stavlja istaknute radove savremenih britanskih umetnika, kreirajući tako jedinstven omaž stvaraocima koji kreiraju novu kulturnu panoramu Ujedninjenog Kraljevstva.

Ujedno, osmišljen je i kao mesto na kojem moda i umetnost dolaze u nesporedan „dijalog“,te su komadi koje je Jonathan Anderson dizajnirao tokom prethodnih sezona u svojoj matičnoj kući, te u španskoj Loewe, takođe izloženi.

Možda i najbolji primer toga, te doslovna materijalizacija ove ideje predstavlja i jedinstvena skulptura, nastala u okviru ograničene serije, koja je dostupna u prodavnici galerije. Reč je o čuvenom Andersonovom  golubu, odnosno torbi u obliku ove životinje, predstavljena u okviru jedne od nedavnih kolekcija brenda JW Anderson. Umetnica Anthea Hamilton reinterpretirala je ovaj modni komad, kreirajući unikatan vajarski primerak koji će podjednako želeti kako kolekcionari umetnina, tako i modni fanatici.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori