Filmski maraton: Madrid kroz objektiv Pedra Almodóvara
Filmski maraton: Madrid kroz objektiv Pedra Almodóvara

Filmski maraton: Madrid kroz
objektiv Pedra Almodóvara

Poput Vudija Alena i Njujorka i Federika Felinija i Rima, reditelj Pedro Almodóvar gotovo da je sinonim za Madrid. Ljubav između reditelja i gradova u kojima žive (i rade) veoma je vidljiva kod pomenutih umetnika, koji omiljenim gradovima gotovo da daju život.

Veličajući arhitekturu, karakter ljudi, (noćni) život i sve između, reditelji čija je filmska karijera nastala gotovo isključivo u jednom gradu pružaju svojevrsnu retrospektivu tog mesta u vremenu kada su stvarali.

Oskarovac Pedro Almodóvar rođen je u malom gradu ruralne Španije. Sa 18 godina, nasuprot željama njegovih roditelja, Pedro se odselio u Madrid. Španac je odlučio da u prestonici gradi filmsku karijeru. Danas, ovaj grad umnogome vezujemo za reditelja i njegove filmove, koje možemo gledati iznova i iznova.

Moj život i filmovi su povezani sa Madridom kao da su druga strana istog novčića – Pedro Almodóvar

Círculo de Bellas Artes terasa u filmu Women on the Verge of a Nervous Breakdown

Pedro Almodóvar stekao je popularnost filmom Women on the Verge of a Nervous Breakdown. Film je 1988. bio nominovan za Oskara u kategoriji za Najbolji strani film. Ova komedija, poznata po brzim kadrovima i još bržim dijalozima je premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Veneciji. Takođe, osvojila je čak pet prestižnih Goya nagrada.

Film je snimljen na lokaciji u Madridu. On prati žene i dramatične situacije u njihovim životima koje se mahom odvijaju na terasi protagonistkinje Pepe (Carmen Maura). Impresivni pogled sa terase proteže se na čitav Madrid. Danas je moguće istu terasu i posetiti, budući da je ona lokacija Kulturnog centra Círculo de Bellas Artes.

Teatro Bellas Artes u filmu All About My Mother

Pedrov film iz 1999. je moderni masterpiece, All About My Mother. Iako je najveći deo filma snimljen u Barseloni, priča je centrirana oko (fiktivne) tragedije koja se desila u Madridu. Lokacija? Enigmatična zgrada bioskopa. Bioskop Teatro Bellas Artes ispred kog je sin Manuele (Cecilia Roth) ubijen služi kao mesto na koje se Manuela uporno vraća kako bi ublažila bol koji joj je donela tragedija.

U noći tragedije na repertoaru je bio film A Streetcar Named Desire, te se u filmu, na tipično Almodovarovski način, prepliću ove dve priče – i dve realnosti. U našoj trenutnoj realnosti, moguće je posetiti ovaj bioskop u Madridu, čiji elegantni enterijer i rooftop bar mame turiste širom sveta. Ukoliko vas put dovede do ove lokacije, obavezno se popnite na jedno piće i ultimativni 360° pogled na glavni grad Španije.

TODO SOBRE MI MADRE
ALL ABOUT MY MOTHER / Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Plaza Mayor u filmu The Flower of My Secret

Čuveni trg Plaza Mayor zvezda je Pedrovog filma The Flower of My Secret. Iako u stvarnom životu nikada nije toliko prazan kao što je to na filmu prikazano, ovaj trg je ultimativna must-visit destinacija u Madridu.

Snimanje na trgu Plaza Mayor je takođe i odsupanje Pedra od njegovog tipičnog stila – koji podrazumeva izbegavanje touristy mesta. Ipak, za potrebe romantične scene, u kojoj Angel deklariše ljubav Leu, Pedro je napravio izuzetak i scenu snimio na ovom trgu, pred svitanje. Ultimativni Madrid sa razglednice na filmu.

Cine Doré bioskop u filmu Pain and Glory

Cine Doré je možda i najpoznatiji bioskop u Madridu, lociran u Lavapiés komšiluku. Bioskop je otvoren 1912. godine i poznat je kao mesto okupljanja filmofila i umetnika.

Fasada ovog bioskopa vidljiva je u još jednom Pedrovom filmu – Talk To Her – ali je u filmu Pain and Glory bioskop prikazan in all its glory. Enterijer u Art Nouveau stilu je mesto gde Salvador Mallo (Antonio Banderas) prikazuje svoj film, a mi smo (ponovo) zahvalni Almodóvaru što nas vodi u skrivene kutke Madrida.

Foto: IMDb / Profimedia

Učitati još
Zatvori