Lista filmova koji slave 15 godina
Lista filmova koji slave 15 godina

Lista filmova koji slave 15 godina

Vreme prolazi neverovatnom brzinom. Lista filmova koji u 2023. godini slave 15 godina, učiniće da zaboravite protok vremena. Pokušali smo da izdvojimo filmove različitih žanrova kako bi preporuke značile svima. Putovanje kroz vreme je odličan tematski okvir za filmski maraton dok veje sneg.

In Bruges – umri muški na belgijski način

Nedavna dodela Golden Globe nagrada donela nam je preporuku za film The Banshees of Inisherin (2022). Ne postoji filmski pregled koji ovaj film nije uporedio sa čuvenim In Bruges (2008) koji takođe potpisuje britanski reditelj Martin McDonagh. Dobitnik Zlatnog Globusa za najbolju mušku ulogu, Collin Farell glavni je junak i filma In Bruges. Na bolno duhovit način ovaj film prikazuje „najdosadnije mesto na svetu“ iz perspektive dvojice profesionalnih ubica na zadatku. Iako je McDonagh autor koji na perfektan način slika muški svet, njegovi filmovi su suptilna, britka i veoma zabavna kritika društva u kome je miran grad dosadan.

filmovi 15 godina 2008
in bruges
filmovi 15 godina 2008

Vicky Cristina Barcelona – Grad za zaljubljivanje

Od kad se pojavio Vicky Cristina Barcelona postao je klasik. U neobičnom i vanžanrovskom ostvarenju Woody Allena, glavne uloge tumače Scarlett Johansson, Javier Bardem i Penélope Cruz. I za ljubitelje Allenovog specifičnog humora i za one koji to nisu – ovo je film koji je doneo Oskara za Penélope Cruz. Biće zanimljivo podsetiti se šta nas je ovaj film naučio o ljubavi i kako je još jedan grad – glavni lik filma.

filmovi 15 godina 2008
vicky cristina barcelona
filmovi 15 godina 2008

Lista filmova nije potpuna bez horora

Lista filmova iz 2008. godine, posebno zbog mlađe publike nezaobilazno mora uključiti i horor. Ali Let the Right One In je švedski klasik za sve od 7 do 107 i nadasve prelepa ljubavna priča. Čak i ako niste ljubitelj vampirskih priča, osvojiće vas neodoljiva priča o prijateljstvu i prvoj ljubavi devojčice i dečaka. Film kome vreme zaista ništa nije oduzelo, sa svakim novim gledanjem postaje sve relevantniji. Gledanje originalnog filma može biti odličan uvod za Showtime seriju iz 2022. godine koju potpisuje isti reditelj.

lista filmova filmovi 15 godina 2008
let the right one in
lista filmova filmovi 15 godina 2008

Gran Torino – podsetimo se pravih vrednosti

Clint Eastwood je jedan od retkih simbola mačo sveta koji je postao poznat upravo izazivajući stereotipe. Autor kultnih „ženskih“ filmova „Mostovi okruga Medison“ i „Devojka od milion dolara“ imao je 2008. pravi biser filmske umetnosti. Eastwood ovde tumači ulogu veterana korejskog rata kome tinejdžer doseljenik iz kraja Thao Lor ukrade najdragoceniju imovinu – Gran Torino iz 1972. Borba Walta Kowalskog sa sopstvenim demonima mržnje i rasizma je podsećanje na to da svako od nas može biti bolji. Nakon gledanja ovog filma bilo bi super nadovezati se knjigom Oceana Vuonga „Na zemlji smo nakratko predivni“.

lista filmova filmovi 15 godina 2008
gran torino
lista filmova filmovi 15 godina 2008

Da li je lista filmova iz 2008 – lista hitova

Ostvarenja iz 2008. su zaista odličan izbor za filmski maraton. Slumdog Millionaire Danie Boyla se za Oskare borio sa Fincherovim The Curious Case of Benjamin Button. U autorskom filmu dominirao je kanski pobednik o pravu na izbor – 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, Cristian Mungiua. Braća Koen su režirali urnebesnu crnu komediju Burn After Reading, a superherojski filmovi su bili bogatiji za The Dark Knight i Iron Man.

Tematski maratoni organizovani prema godinama zaista su sjajan način za druge zimske noći. Podsećanje na filmove stare 15 godina, u eri koju karakterišu streaming platforme može biti dragoceno. Želimo da verujemo da su filmovi koje smo izabrale kao čaša vina koje je stari dostojanstveno kao katedrala.

filmovi 15 godina 2008
4 Months, 3 Weeks and 2 Days

Photo: IMdB

Učitati još
Zatvori