Filmski maraton: Ostvarenja kojima se vraćamo
Filmski maraton: Ostvarenja kojima se vraćamo

Filmski maraton: Ostvarenja
kojima se vraćamo

Tokom prazničnih dana, televizijski programi (u vreme kada smo još uvek gledali TV) izgledali su gotovo identično svake godine. Pa opet, uvek bismo gledali ista ostvarenja sa istim uživanjem kao prvog puta. Ovaj filmski maraton posvećen je filmovima kojima se Journal vraća (ovih praznika).

The Grand Budapest Hotel (2014), r. Wes Anderson

Retko ko ume da kreira bajkovite kadrove kao što to čini Wes Anderson. U njegovom najuspešnijem ostvarenju iz 2014. godine, to se možda i najbolje oslikava. Kroz poetičnu i duhovitu priču, pratimo avanture nesvakidašnjeg partnerstva – hotelskog upravnika i lobby dečaka. Iako su Andersonovi filmovi uvek na granici fantazije, oni istovremeno čuvaju dovoljno realizma u sebi da održavaju dojam snoviđenja, kao da hodamo između sna i jave.

Y tu mamá también (2001), r. Alfonso Cuarón

Ostvarenje meksičkog reditelja možda nije prvo što će vam pasti na pamet prilikom odabira prazničnih filmova. Prvenstveno, jer on to i nije. Ipak, ako vam je potrebno okrepljujuće iskustvo, koje će vas razigrati i okrepiti nadanjem, podsetiti na lakoću odrastanja i naivnost tinejdžerske ljubavi, onda je Y tu mamá también film koji ćete želeti da pogledate… više puta. Dva druga i njihova neočekivana saputnica sprovešće vas kroz predele Meksika, kroz sopstvene strahove, snove i uzbuđenja. Iako film nosi mnoga egzistencijalna pitanja, ujedno vam nudi i beg iz stvarnog sveta.

Amélie (2001), r. Jean-Pierre Jeunet

Kada su romantične eskapade u pitanju, gotovo je izvesno da ne postoji film kojem se više češće vraćamo. Francuska junakinja je u svojim neiscrpnim pokušajima da pronađe ljubav postavila ogledalo u kojem su mnogi videli svoj odraz. No, njena je uporna vera u ljubav – onu romanesknu, grandioznu, filmsku – ono što ohrabruje i ispunjava nadanjem. Možda ovime odajemo svoje Sunce u Ribama, ali povremeno romantizovanje ljubavi i lepote življenja zaista ne može da škodi, zar ne?

Serijal filmova Harry Potter (2001-2011)

Zaista smo se trudili da zaobiđemo donekle predvidiv odgovor, ali to jednostavno nije bilo moguće. Koliko god želeli da izbegnemo svaki kliše, moramo priznati da nas serijal filmova o Hariju Poteru uvek asocira na zimsko doba godine i ušuškanost pored svetlucave jelke, uz miris novogodišnjih poslastica.Uvek postoji verovatnoća da među vama ima nekoga ko do sada nije odgledao (ceo) serijal, pa neka ovo bude vaša pozivnica da to učinite ovog januara.

Učitati još
Zatvori