10 kultnih filmova koje morate pogledati makar jednom u životu
10 kultnih filmova koje morate pogledati makar jednom u životu

10 kultnih filmova koje morate
pogledati makar jednom u životu

Sigurno vam se dogodilo da ste pričali s prijateljima o filmovima i ispostavilo se da neke od onih kultnih filmova niste nikada gledali. Iako kultni filmovi su stvar ličnog ukusa i subjektivnog osećaja, mnogi bi se usaglasili koji su to filmovi koje bi trebalo pogledati bar jednom u životu. Iako bismo mogli da napravimo takvu listu i sa 100 filmova, ipak ćemo se držati 10 najboljih.

kultni filmovi

Psycho

Scene iz filma Psycho su vam poznate čak i ako niste gledali film. Najpoznatiji film legendarnog redatelja horora i psiholoških trilera (jednog od pionira tog žanra), Alfreda Hitchcocka prati Normana Batesa, voditelja zloglasnog Bates motela kojeg vodi sa svojom majkom. Kada se u njemu smesti jedna službenica u begu, Marion Crane, počinje da se otkriva da stvari u motelu nisu baš onakve kakve se čine. Kultna scena u tušu i napeta muzika koja je prati učinile su Psycho jednim od onih filmova koje morate pogledati.

kultni filmovi

2001: A Space Odyssey

Kada pričamo o kultnim filmovima, pogotovo onima s velikim uticajem, onda ne smemo zaobići Stanley Kubrickov 2001: A Space Odyssey. Film iz 1968. je izazvao opšte oduševljenje kada je izašao jer je u to vreme bio nešto sasvim novo. Nakon što je otkrila tajanstveni artefakt zakopan ispod Mesečeve površine, svemirska letelica je poslata na Jupiter kako bi pronašla njegovo poreklo, a njom upravljaju dva čoveka i super računalo HAL 9000.

kultni filmovi

Schindler’s List

Filmova o holokaustu postoji bezbroj, ali nijedan nije toliko kultan kao Schindler’s List. Radnja je smeštena u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, a prati istinitu priču o Oskaru Schindleru, čoveku koji je od nacista spasio preko hiljada Jevreja zaposlivši ih u svojoj tvornici. Režirao ga je tada već afirmiran Steven Spielberg, a danas slovi za verojatno najbolji film o Drugom svetskom ratu.

kultni filmovi

The Godfather

Daleko jedan od najpoznatijih i najboljih filmova svih vremena je The Godfather. Film je to kojeg apsolutno morate pogledati barem jednom u životu (a tu bismo dodali i drugi deo). Reč je o mafijaškoj porodici iz Njujorka čija je glava Vito Corleone (Marlon Brando). On odlučuje svoje carstvo predati svom najmlađem sinu Michaelu (Al Pacino). Međutim, njegova odluka nenamerno dovodi živote njegovih najmilijih u veliku opasnost.

kultni filmovi

Citizen Kane

Ako pitate filmske kritičare i stručnjake koji je najbolji film svih vremena, sigurno ćete dobiti odgovor Citizen Kane. Film iz 1941. koji je režirao i glumio glavnu ulogu tada 25-godišnji Orson Welles kada je izašao bio je kritički hvaljen, no bio je flop u kinima. Tek je dobio pažnju javnosti krajem 50-ih kada je ponovno objavljen, a smatran je revolucionarnim zbog inovativne metode osvetljenja i dramatičnog stila montiranja koji i dandanas utiču na filmaše. Radnja prati izdavačkog tajkuna Charlesa Fostera Kanea i novinare koji nakon njegove smrti pokušavaju otkriti značenje njegove poslednje izjave: Rosebud.

kultni filmovi

Titanic

Retko ko nije gledao Titanic, no ne možemo sastaviti listu kultnih filmova bez njega. Titanic nesreća iz 1912. poznata je celom svetu, no film priča fiktivnu priču ljubavnog para, Jacka i Rose (Leonardo DiCaprio i Kate Winslet) koji su se našli na Titanicovom prvom putovanju. Ona je aristokratkinja, a on siromašni umetnik, no te razlike ne staju na put pravoj ljubavi. Od glume, citata koje i danas ponavljamo do Celine Dioni My Heart Will Go On, Titanic je nezaboravljiv.

kultni filmovi

Shawshank Redemption

Dok filmski kritičari smatraju Citizen Kane najboljim filmom, publika bi se pak odlučila za Shawshank Redemption. Film je to koji je već nekoliko godina najbolje ocenjen film na IMDb-ju s visokom 9.3 ocenom. Temeljen na Stephen Kingovoj noveli, film kroz nekoliko godina prati dva zatvorenika dok stvaraju prijateljstvo, tražeći utehu i, na kraju, iskupljenje kroz osnovno saosećanje.

kultni filmovi

Singin’ in the Rain

Jedan od najkultnijih mjuzikla je Singin’ in the Rain iz 1952. Smatramo da ga svi trebaju pogledati jer je jednostavno i jedan od najveselijih i sretnijih filmova ikad. Naslovna pesma Singin’ in the Rain koju na kiši izvodi Gene Kelly zauvek ostaje urezana u pamćenje. Film prati zvezdu nemog filma (Kelly) koji se zaljubljuje u pevačicu (Debbie Reynolds) dok on i njegova dosadna filmska partnerika pokušavaju preći iz nemih filmova u one koji imaju zvuk, 1920-ih godina.

kultni filmovi

Forrest Gump

Film uz koji ste sigurno odrasli na televiziji jest Forrest Gump koji je Tomu Hanksu doneo drugog Oskara. Forrest Gump prati američku istoriju kroz 50-e do 70-e godine prošlog veka iz perspektive niskointeligentnog Forresta koji žudi za ponovnim susretom sa svojom ljubavi iz detinjstva. Ovo je jedan od onih filmova koje publika jako voli, a ne možete živeti bez da ga pogledate bar jednom.

kultni filmovi

Goodfellas

Lista kultnih filmova ne može proći bez jednog filma Martina Scorsesea, a Goodfellas je možda i njegov najuticajniji. Gangsterski film prati priču o Henryju Hillu (Ray Liotta) i njegovom životu u mafiji, koja pokriva njegov odnos sa suprugom Karen i njegovim mafijaškim partnerima Jimmyjem Conwayem (Robert De Niro) i Tommyjem DeVitom (Joe Pesci).

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori