Filmski maraton: Poslednjih osam žena koje su proglašene za najbolje glumice na dodeli Oskara
Filmski maraton: Poslednjih osam žena koje su proglašene za najbolje glumice na dodeli Oskara

Filmski maraton: Poslednjih osam žena koje su proglašene za najbolje glumice na dodeli Oskara

Ceremonija dodele nagrade Oskar, i to 96. po redu, održaće se u noći između 10. i 11. marta. Ova nagrada proglašena je najprestižnijom kada je u pitanju svet kinematografije, a trofej je od 1929. godine otišao u ruke mnogih. Ukoliko se fokusiramo isključivo na kategoriju Najbolja glumica, niz fenomenalnih žena [ koje danas, ali i svakog drugog dana slavimo ] dobilo je ovo priznanje. Na taj način, one će zauvek biti upamćene kao najbolje od najboljih.

Ove godine, među nominovanima našle su se glumice Annette Bening, Lily Gladstone, Sanda Hüller, Carey Mulligan i Emma Stone. Uskoro ćemo saznati koja od njih će sada biti proglašena za najbolju glumicu. A, dok do toga ne dođe, u sklopu filmskog maratona izdvojili smo osam žena koje su u poslednjih osam godina proglašene za najbolje glumice, kao i filmove u kojima su glumile. 

⠂⠄⠄⠂⠁⠁⠂⠄⠄⠂⠁⠁⠂⠄⠄⠂ ⠂⠄⠄⠂☆

Michelle Yeoh • Everything Everywhere All at Once (2022)

Film koji je proglašen za najbolji na prošlogodišnjim Oskarima – Everything Everywhere All at Once – nedavno je postao dostupan i na streaming platformi Netflix. On u središte stavljaja jednu porodicu i mnoštvo paralelnih univerzuma, a priča iza koje stoje Daniel Kwan and Daniel Scheinert postala je svojevrsni fenomen. Za to je u velikoj meri zaslužna i Michelle Yeoh koja je, posledično, proglašena za najbolju glumicu.

Filmski maraton - Najbolje glumice
IMDb

Jessica Chastain • The Eyes of Tammy Faye (2021)

Film The Eyes of Tammy Faye prati istoimenog ženskog lika kog je na filmskom platnu oživela Jessica Chastain. Dakle, u pitanju je biografski film o Tammy Faye Messner, ali delimično i o Jimu Bakkeru sa kojim je bila u braku. Oni su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina bili popularni, ali i vrlo kontroverzni, televanđelisti. A upravo zbog toga postali su predlog različitih polemika i razgovora. 

Filmski maraton - Najbolje glumice (2)
IMDb

Frances McDormand • Nomadland (2020)

Dramu Nomadland u potpunosti potpisuje Chloé Zhao, a film je baziran na istoimenoj knjizi. U njegovom fokusu nalazi se Frances McDormand koja tumači lik Fern – žene koja usled različitih okolnosti napušta rodni grad, te kreće da putuje po Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, ona postaje moderni nomad i počinje da istražuje svet koji je okružuje. 

Filmski maraton - Najbolje glumice (3)
IMDb

Renée ZellwegerJudy (2019)

Film Judy u središte radnje stavlja legendarnu Judy Garland koja je bila popularna glumica i pevačica. Renée Zellweger dobila je najveće priznanje za ulogu koju je odigrala u ovom ostvarenju. A film prati detinjstvo, odrastanje i karijeru američke zvezde, te poslednje godine njenog života. 

Filmski maraton - Najbolje glumice (4)
IMDb

Olivia Colman • The Favourite (2018)

Film The Favourite režirao je Yorgos Lanthimos, a on je ujedno i jedan od najprijemčivijih u njegovoj karijeri. Film se ističe oštroumnim dijalozima koje su izvanredno iznele Emma Stone i Rachel Weisz, te Olivia Colman koja je 2019. godine proglašena za najbolju glumicu. Kroz vizuelno upečatljive kadrove, ovo ostvarenje predstavlja emotivno dvočasovno putovanje.

Filmski maraton - Najbolje glumice (5)
IMDb

Frances McDormand • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

U poslednjih osam godina, glumica Frances McDormand je čak dva puta osvojila Oskar za najbolju glumicu. Pored već pomenutog filma Nomadland, njena uloga Mildred Hayes u Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017. godine prošla je isto tako zapaženo. U ovom ostvarenju, koje ima elemente crne komedije, ona glumi majku koja na sve moguće načine pokušava da otkrije [ ko ili šta ] stoji iza ubistva njene ćerke.

Filmski maraton - najbolje glumice (7)
IMDb

Emma Stone • La La Land (2016)

Emma Stone, koja je za najbolju glumicu nominovana i ove godine, je već jednom osvojila nagradu Oskar – i to u istoj kategoriji. U pitanju je film La La Land u kom se pojavljuje i glumac Ryan Gosling. Njih dvoje su zahvaljujući ovom filmu, te likovima koje su odglumili, privukli pažnju mnogih, pa tako i Akademije. Njeni članovi su ovo filmsko ostvarenje nominovali u čak 14 kategorija. Samim tim, film je oborio rekord po najvećem broju nominacija.

Filmski maraton - Najbolje glumice (6)
IMDb

Brie Larson • Room (2015)

Film Room naišao je na brojne pozitivne reakcije, a za to je delimično zaslužna i glumica Brie Larson. Kroz ovo ostvarenje, za koje se kaže da je inspirisano različitim istinitim događajima, predstavljena je priča o majci i sinu koji se nalaze u nemogućim životnim uslovima. Joy Newsome, odnosno lik kog tumači Brie Larson, pokušava da sinu pruži normalno detinjstvo – a upravo zahvaljujući maestralno odigranoj ulozi dobila je nagradu Oskar 2016. godine. 

Filmski maraton - najbolje glumice (8)
IMDb

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori