Filmovi sa Filmskog festivala u Torontu koje bi trebalo da pogledate
Filmovi sa Filmskog festivala u Torontu koje bi trebalo da pogledate

Filmovi sa Filmskog festivala u Torontu
koje bi trebalo da pogledate

Filmski festival u Torontu je ove godine doneo nešto drugačiju atmosferu od prethodnih. Crveni tepih nije vrveo od gužve, a većina poznatih imena kojima smo se nadali se nisu pojavila. Ipak, ono što je zajedničko za svako izdanje Filmskog festivala u Torontu jeste da uvek iznedri filmska ostvarenja koja su vredna pažnje. Ona koja se poigravaju našim umovima i inspirišu nas. SAG AFTRA štrajk jeste uzrok za ne tako razigranu atmosferu, ali ne možemo ga kriviti, jer je sve to za veće dobro. Ipak, dok čekamo da se u filmskoj industriji stvari poprave, donosimo vam naše predloge filmova sa Filmskog festivala u Torontu, za koje verujemo da će oblikovati svetsku filmsku scenu.

 

Anatomy of a Fall

Anatomy of a Fall je francuski pravni triler, koji su napisali Justin Triet i Artur Harari, a režirao ga je takođe Triet. Iako je film imao svetsku premijeru na Kanskom filmskom festivalu, nismo mogli da ga zaobiđemo, jer je u Torontu zablistao. Inspirisan sistemom sudstva iz stvarnog života, ovaj triler se bavi posledicama jednostavne greške koju možete napraviti kada odete iz svoje zemlje. U filmu možete čuti tri jezika – engleski, francuski i nemački. Režiser je imao želju da, povezujući ih, naglasi kulturološke razlike, kao i nacionalizam koji utiče na bilo koje međunarodno suđenje. Smešten u Francuskoj, radnja filma se usresređuje na pravne posledice nakon sumnjive smrti muža i oca, koji je pao sa balkona. Glavna osumnjičena je njegova žena, koju je maestralno odigrala Sandra Hüller.

Anatomy Of a Fall

Shayda

Radnja filma se fokusira na ženu iz Irana, imigrantkinju koja pokušava da obezbedi svoje mesto u australijskom utočištu za žene. To joj je znatno otežano jer se u isto vreme bori za starateljstvo nad svojom šestogodišnjom ćerkom. Ovu dramu režirala je australijska rediteljka iranskog porekla Noora Niasari, a koproducirala je Cate Blanchett. Inspirisana sopstvenim životom, Niasari prikazuje sliku života koji se razbio na hiljadu delova ali se polako, deo po deo, ponovo gradi. Ono što ovo ostvarenje krasi jesu detalji koji istovremeno opisuju kako lepotu života, tako i njegove teške i mučne delove. Niasari nas kroz sve njih vodi na autentičan i iskren način.

Shayda

The End We Start From

Napeta distopijska drama, The End We Start from je prvi igrani film britanske rediteljke Mahalie Belo. Rađena po romanu autorke Megan Hunter, film govori o  katastrofalnim poplavama koje su zadesile London i svim poteškoćama koje su donele sa sobom. Jedna od njih jeste borba majke da preživi i spasi tek rođeno dete. Jodie Comer maestralno nosi ulogu požrtvovane i odlučne žene koja u sebi pronalazi snagu koju nije ni znala da poseduje. Onakvu kakvu samo jedna majka može da ima.

The End We Start From

The Teacher

Kako je, možemo slobodno reći, najbolja strana Filmskog festivala u Torontu ta da prikazuje pregršt internacionalnih filmskih ostvarenja, za poslednju i nama najdražu preporuku ostavili smo film The Teacher. Farah Nabulsi, reditelj britansko-palestinskog porekla, predstavlja priču o učitelju iz Palestine koji biva umešan u nasilni obračun sa naseljenicima iz Izraela. Saleh Bakri, glumac iz Palestine koji tumači naslovnu ulogu učitelja, nosi ceo film. Svojom maestralom glumom uspeva da nam prenese bes i tugu sa kojom se suočava glavni lik.

The Teacher

Foto: IMBD, Instagram

Učitati još
Zatvori