Filmski maraton posvećen novinarskoj profesiji
Filmski maraton posvećen novinarskoj profesiji

Filmski maraton posvećen
novinarskoj profesiji

Današnji filmski maraton posvetili smo (našoj) novinarskoj profesiji sa ciljem uočavanja kako pozitivnog, tako i negativnog efekta zanimanja koje sa sobom nosi veoma veliku odgovornost.

FILMSKI MARATON

Citizen Kane

Priču započinjemo sa samog vrha kinematografskog majstorstva prožetog u dva smera – tehničkom i tematskom. Naime, filmsko ostvarenje američkog reditelja, scenariste i glumca Orsona Wellesa predstavlja referentnu tačku savremenim filmskim stvaraocima, prventsveno zbog inovativne metode osvetljenja i fokusiranja kinematografa Gregga Tolanda i dramatičnog stila montiranja Roberta Wisea.

Film Citizen Kane prikazuje nastanak umnogome naivnije žute štampe. Karakterizacija protagoniste zasnovana je na liku i delu stvarnog medijskog maga Williama Randolpha Hearsta, koji je izgradio najveći lanac štampanih medija, a čije metode su značajno uticale na praksu savremenog američkog novinarstva.

All the President’s Man

Film Svi predsednikovi ljudi zasnovan je na stvarnim događajima koji su uzdrmali američku javnost i doveli do samovoljne ostavke predsednika Richarda Nixona kako ne bi došlo do nepovoljnog glasanja u Senatu odnosno Impičmenta.

Radnja filma prikazuje intenzivnu istragu dva novinara koji su razotkrili aferu Watergate – predsednik Nixon formirao je jedinicu sa ciljem prikupljanja kompromitujućih informacija o rivalskoj Demokratskoj političkoj partiji.

The Post

Radnja filma The Post smeštena je neposredno pred aferu Watergate i takođe prikazuje nepovljnu atmosferu američke političke scene.

Objavljivanje Pentagonskih dokumenata i otkrivanje američkog vojnog, političkog i obaveštajnog delovanja na teritoriji Vijetnama osvestilo je javnost o ključnoj ulozi američkih snaga u vijetnamskom ratu i njegovoj podeli 1954. godine.

Spotlight

Još jedna istinita priča i vrhunski istraživački rad tima novinara koji je doveo do intrigantnih podataka. Naime, redakcijski kolektiv The Boston Globe razotkrio je serijsko zlostavljanje dece od strane katoličkih sveštenika.

Epilog u vidu zvaničnih podataka o broju žrtava i sveštenih lista koju su zloupotrebili svoj položaj pronaći ćete na samom kraju filma.

Framing Britney Spears

Kako bismo postigli balans i nezavidnu profesiju medijskih radnika predstavili onakvom kakva zaista jeste, vreme je da vam predstavimo dokumentarni film kojim vlada negativan diskurs o takozvanoj žutoj štampi i paparacima koji joj pružaju potporu.

Potrebno je veoma pažljivo gledati dokumentarac, jer pokušavajući da ocrni (legitimno) ponašanje medijske zajednice prema princezi popa – od intimnih pitanja na konferencijama za štampu dok je Britney još uvek bila samo tinejdžerka, do 1 na 1 intervjua u kojima je bez premca novinarka optužuje za raskid sa Justinom Timberlakeom i insinura na njenu (nepostojeću) prevaru, kao i dobro poznatih paparaco fotografija u njenom najvećem psihičkom rastrojatvu – kreatori filma prekršili su praktično svaki etički kodeks i još jednom privatnost Britney Spears poslužili na tacni.

Foto. Instagram (@unboxholics)

Video. Youtube

Učitati još
Zatvori