Top 10 najbolje ocenjenih komedija ikad po IMDB-ju koje će ulepšati dan

Top 10 najbolje ocenjenih komedija ikad po
IMDB-ju koje će ulepšati dan

The Intouchables

Sve češće odlazimo u bioskop jer nakon dugog perioda odgađanja filmskih premijera, blockbusteri se polako vraćaju na velika platna. No, daleko je najlepše zavaliti se na kauč ispred televizora ili laptopa nakon dugačke radne nedelje, napraviti kokice i uživati u dobroj komediji.

Komedija kao žanr neretko može biti tricky – nije lako postići da je film duhovit, a da zadrži inteligentnu radnju, razrađeni dijalog i zanimljive likove koji su više od simpatičnih komentara i bizarnih situacija u kojima se pronađu. IMDb odavno je naš go-to alat za biranje filmova koje ćemo pogledati, a danas smo raspoloženi za komedije koje ćemo pamtiti. Probrali smo top 10 komedija ikad koje se nalaze na IMDB-jevoj listi 250 najboljih filmova u istoriji. Iz tog se razloga neki filmovi sa spiska ne mogu da se svrstaju samo i striktno u žanr komedije, već se vrlo često radi o žanrovskom miksu drame, komedije, trilera i crnog humora.

Parasite

Parasite

Radi se o filmu koji je možda i najistaknutije filmsko ostvarenje poslednjih nekoliko godina. Nakon prikazivanja u Kanu publika mu je aplaudirala osam minuta, a logično – dobitnik je i Zlatne palme i Oscara i tim je trijumfom ovaj južnokorejski film ušao u istoriju na dodeli 2020. godine. Radnja prati siromašnu porodicu koja pokušava da pronađe način da se inflitrira u mnogo bogatiju i glamurozniju familiju, ali ne računaju na silne komplikacije na putu. Osim što je fantastična društvena kritika i socijalni komentar, Parasite je izuzetno duhovit film i odličan izbor za sve one koji vole crni humor.

The Untouchables

Divna francuska komedija u kojoj glavne uloge tumače fantastičan Omar Sy (koji je oduševio ove godine u Lupinu) i Francois Cluzet jedna je od naših omiljenih komedija svih vremena. Priča je to o uspešnom i imućnom muškarcu Philipeu koji je paralizovan od vrata na dolje koji traži novog asistenta. Igrom slučaja to će postati Driss, mladi muškarac koji dolazi iz dijametralno suprotnog miljea odnosno društvenog statusa. On je direktan i ne sažalijeva Phillipea zbog čega postaje idealan kandidat. Međutim, njih dvoje postaju bliski prijatelji – jedan tera drugog da izađe iz comfort zone, a rezultat je dirljiv i apsolutno urnebesan!

Back To Future

To ne voli legendarni film iz osamdesetih Back to the Future? Marty McFly omiljeni je filmski lik mnogim generacijama, a na svakom ponovnom gledanju oduševimo se celokupnoj estetici i radnji filma. Američka komedija postala je jedna od najpopularnijih franšiza ikad, a priča o Maryju McFlyju, tinejdžeru koji putuje nazad u vreme s ekcentričnim profesorom Brownom, gledaju već generacije i generacije.

Modern Times

Svakako nije vrsta komedije na koju smo naviknuli, ali je humoristični klasik s Charliejem Chaplinom u glavnoj ulozi. Snimljen je 1936. godine i tada je predstavljao oštar komentar stanja u kojem se američko društvo našlo usled Velike depresije. Chaplin je napisao, režirao i radio na filmu kao producent, a Modern Times zanimljiv je odabir ako želite da pogledate nešto drugačije.

City Lights

Chaplin potpisuje još jedan film s liste najboljih komedija ikad snimljenih. U pitanju je takođe nemi film, ovoga puta romantična komedija, snimljen 1931. godine. Proglašen je 11. najboljim filmom ikad snimljenim po izboru Američkog filmskog instituta. U filmu pratimo Chaplinovu skitnicu koja se zaljubljuje u slepu devojku čija je porodica na klimavim financijskim nogama.

Three Idiots

Na listi se našla i jedna indijska komedija iz 2009. godine s izvrsnim ocenama. Radnja prati trojicu prijatelja, smeštena je u dva vremenska perioda, a kroz bizarne avanturi ekipe zapravo govori o društvenom pritisku. I sve to kroz priču o potrazi dvojice prijatelja za onim trećim pri čemu se prisećaju vremena provedenog na fakultetu i prijatelja koji ih je inspirirao da budu potpuno svoji.

Dr. Strangelove

Rata komedija smatra se komedijom Stanleyja Kubricka koja je danas svakako remek-delo, filmom koji je proniknuo u besmisao rata kroz fantastičan crni humor. Film prati paranoičnog generala ratnog zrakoplovstva, mrzitelja Sovjetskog Saveza koji naređuje početak nuklearnog napada te šačicu onih koji pokušavaju da spreče svetsku kataklizmu koja preti zbog odluke jedne osobe.

The Great Dictator

Tako je – još jedan Chaplin! I moguće jedan od njegovih najslavnijih filmskih naslova. The Great Dictator izašao je 1940. godine i postao u kratkom roku kontroverzan film. To je prvi put da Chaplin glumi u filmu sa zvukom, a u pitanju je zapravo parodija i satira na Adolfa Hitlera. Radnja je smeštena u Prvi svetski rat u imaginarnu državu Tomaniju i prati Židova koji je boreći se za zemlju nastradao i na dugih 20 godina izgubio pamćenje. Što će biti kad se probudi i otkrijte da je Tomaniju preuzeo diktator Adenold Hynkel?

Chhichhore

Na IMDb-jevoj listi smestio se i film Chhichhore indijske produkcije. Bio je nominovan za brojne filmske nagrade zahvaljujući odličnoj glumačkoj postavi i osvrtu na društvenu situaciju. Još jedna dramedija na listi prati Anni Pathak, razvedenog muškarca čiji sin pokušava da počini samoubistvo, ali, srećom u tome ne useva. Dok leži u bolnici, njegov otac počinje da mu priča priče o svom iskustvu sa fakulteta i prijateljima koji su mu obekežili taj period života. Uskoro mu se oni i pridružuju kako bi njegov sin doživeo kako su od gubitnika postali najveći dobitnici.

Amelie

comfort-zabavni-filmovi-Amelie

Jedan od nama najdražih filmova ikada je francuska romantična komedija s blagim dodirom fantazije iz 2001. koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade devojke iz naslova koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Film je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspeh te je postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije.

Foto: IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori