Filmski maraton: Konzumerizam i savremena umetnost
Filmski maraton: Konzumerizam i savremena umetnost

Filmski maraton: Konzumerizam i
savremena umetnost

Tražite film koji oslikava kretivne procese i način na koji umetnici žive i stvaraju? Zanimaju vas emotivne blokade koje pokušavaju da prevaziđu? Kako do uspeha kada se nađete u velikim umetničkim krugovima i koja je cena pripadnosti u istim? Koje sve bizarnosti se dešavaju u umetničkom društvu i kako one utiču na psihu? Sve su to teme koje svaki od ovih filmova pojedinačno obrađuje. Savetujemo da ih odgledate u jednom dahu, maratonski, za kompletan osećajvrazličitih životnih okolnosti.

The Great Beauty (2013)

Film kom ne treba puno predstavljanja, te ćemo se potruditi da pogodimo suštinu. Režiser Paolo Sorrentino kreirao je delo u kom je uspeo da pomiri filozofiju, duhovnost, umetnost, šarenolikost, slobodu i zarobljenost. Svetski komentatori ovaj film komentarišu kao „parče umetnosti“ i to zaista jeste tako. Glavna uloga dodeljena je maestralnom glumcu i piscu Toniju Servillou. Radnja filma usmerena je na protagonistu koji se bavi novinarstvom pišući u kulturi, gde je zahvaljujući poslu stekao veliku slavu i ime. Nakon smrti osobe i velike ljubavi koja mu je veoma značila, počinje da živi život ispunjen konzumerizmom i onim što bi danas nazvali „aristokratskim destruktivnim načinom života“. On je usamljen i zarobljen u surovosti življenja. Pokušava da probudi u sebi volju, dok sa druge strane samoća zauzima najveći deo njegovog života. Muče ga pitanja kao što su smisao usamljeničkog života, surovo poimanje današnjice, umetnost pisanja i lake zabave kojoj i sam pripada. 

Ovo ostvarenje je u Berlinu na dodeli evropskih Oskara kući otišao sa četiri nagrade. Nagrada za najbolju režiju, montažu, najboljeg glavnog glumca. Tu je i nagrada u kategoriji za najbolji film. Sve to dodatno pojašnjava težinu filmske umetnosti koja vas očekuje ukoliko mu pružite šansu.

The Square (2017)

Ovo je švedski film režisera Rubena Ostlunda koji prikazuje na koje se sve načine galeristi bogate, kako kreiraju svoje PR strategije i na koji način umetnost koja bi trebala biti dostupna svima, postaje dostupna samo onima koji mogu da je priušte. Glavnu ulogu igra Claes Bang koji predstavlja konceptualnog umetnika i kustosa, razvedenog i otuđenog čoveka, čiji jedini smisao postaje samostalna izlošba The Square (Kocka) koja ima za cilj da istakne jednakost. Međutim, od te jednakosti zbog zarade ubrzo neće ostati ništa. Instalacija koja je postavljena na samom trgu ispred galerije, kako bi svi prolaznik mogao da je vidi, vraća se u okvir institucije galerije u kojoj se naplaćuje ulaz. Interesantan je i način na koji je predstavljena publika, tačnije prolaznici koji posmatraju instalaciju. Površni sistemi vrednosti, egocentričnost, borba za ideale koje ni sami ne sledimo i neumorna bitka za kapitalom.

Sve ovo su samo sitne naznake mnogo dublje radnje i likova koji vas očekuju u ovom ostvarenju. Ovo je jedan zaista umetnički odrađen i kvalitetno sastavljen film. U prilog tome svedoče i nagrade sa festivala u Kanu za najbolje ostvarenje, kao i nominacija za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Velvet Buzzsaw (2019)

Reč je o američkoj satiričnoj komediji sa elementima horor filma. Radnja filma, scenariste i rsditelja Dana Gilroya, priča uzbudljivu priču garerije savremene umetnosti u Los Anđelesu. Glavni lik kog tumači Jake Gyllenhaal cenjeni je kritičar umetničkih dela. Njegova reč je toliko „na ceni“ da on određuje da li će i koliko neko delo biti priznato široj javnosti. Kako vam ne bismo previše otkrivali radnju filma, samo ćemo objasniti glavne karakteristike. Ovaj film pruža uvid u svu pohlepnost, bizarnost i koncept kreiranja cene umetničkih dela. Iako će nekima na momente delovati kao da je, zbog svojih horor elemenata, radnja filma too much to take, ovo je ipak jedan savršen uvid u visoko galerijsko društvo.

Ono što je kritika ocenila kao najveći kvalitet ovog filma jesu dijalozi kojima Gilroy savršeno barata i u ovom ostvarenju. Koliko ima potrošačke kulture u modernoj umetnosti i obrnuto? Možete na samom kraju zaključiti i sami.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori