Filmski maraton: Filmovi koje možete pogledati samo jednom
Filmski maraton: Filmovi koje možete pogledati samo jednom

Filmski maraton: Filmovi koje možete
pogledati samo jednom

Da li je film nekada ostavio toliki utisak na vas da ste nakon njegovog kraja momentalno znali da ga više nećete upaliti? Ne zato što je loš, ne zato što nije vredan ponovnog gledanja, već upravo zato što je izazvane emocije moguće samo podneti jednom. Današnji filmski maraton donosi upravo filmove koji će u vama probuditi spektar emocija, koje ćete analizirati u sebi dugo nakon što se oni završe.

1. Manchester by the Sea (2016)

Počinjemo filmski maraton filmom pokazuje život, pravi život, u svoj svojoj ružnoj lepoti. Manchester by the Sea je američki dramski film koji je napisao i režirao Kenneth Lonergan u kojem glume Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, i Lucas Hedges.

Usredsređen na teme depresije, krivice, tuge, disfunkcionalnih porodica i posttraumatskog stresnog poremećaja, film prati samokažnjavajućeg depresivnog usamljenika koji se polako vraća u život nakon što je izdržao niz brutalnih gubitaka.

2. Mommy (2014)

Snimljen u nekonvencionalnom odnosu 1:1, Mommy je kanadski dramski film koji je napisao, producirao, režirao i montirao Xavier Dolan. Radnja prati samohranu majku, koja sama odgaja svog nasilnog i problematičnog sina, ali pronalazi novu nadu kada se misteriozna komšinica ubacuje u njihovo domaćinstvo.

Glavne uloge tumače Anne Dorval, Antoine Olivier Pilon, i Suzanne Clément. Svojim neverovatnim izvođenjem unose sirovost, prisnost, neopisivu nežnost, ali i nekontrolisanu bes, u film koji se bavi komplikovanom temom odnosa majke i sina.

@arthouse_movies_2020

3. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008)

Film koji će istrgnuti iz vas svaku emociju koju možete da zamislite, Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father je američki dokumentarni film iz 2008. godine koji je napisao, producirao, režirao, montirao i napisao Kurt Kuen. Specijalista medicine Andrew Bagby, 2001. godine ubijen je nedugo nakon što je prekinuo vezu sa svojom devojkom. Ubrzo nakon toga, kada ona objavi da je trudna, jedan od Bagbyjevih najbližih prijatelja počinje ovaj film kao poklon njegovom detetu.

Sam razlog zašto je ovaj film snimljen budi u vama inspirativan osećaj, ali put kojim vas vodi verovatno će vas naterati da osetite najširi spektar emocija koje možete zamisliti. Tuga i emocionalni očaj koji prate ovu istinitu priču, ovaj film uspeva da razvija svoju priču i da vas polako uvuče u sebe na način koji nećete moći da predvidite.

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

„Please let me keep this memory, just this one.“

Joel Barish, slomljenog činjenicom da se njegova devojka Clementine podvrgla proceduri da ga izbriše iz sećanja, odlučuje da uradi isto. Jim Carrey i Kate Winslet u filmu Eternal Sunshine of the Spotless Mind, donose srceparajuću priču o komplikovanim emocijama i sećanjima koje je ljubavna priča ostavila za sobom. Iako nismo u obavezi da sve to spojimo, film neretko ostavlja gledaoce zbunjenim kretanjem filma kroz hronologiju i lokacije. Međutim, paradoksi se objašnjavaju ako shvatimo da se sve dešava samo na jednom mestu, Joelovom umu.

5.  Synecdoche, New York (2008)

Završavamo naš filmski maraton filmova koje možete odgledati samo jednom, upravo filmom koji će od vas zahtevati da to prekršite. Izuzetno kompleksna priča upotpunjena bogatstvom sjajne fikcije, Synecdoche, New York prati pozorišnog reditelja koji unutar skladišta pokušava da stvori repliku Njujorka u prirodnoj veličini, kao deo svoje nove predstave.

Lik čija ekstremna posvećenost realizmu počinje da zamagljuje granice između fikcije i stvarnosti, secira svet kao samo pozornicu na kojoj smo svi mi glumci.

 

Foto: IMDB, Instagram

Učitati još
Zatvori