LeBron, Kobe & Jordan: Dokumentarci o košarkašima koje bi trebalo da pogledate
LeBron, Kobe & Jordan: Dokumentarci o košarkašima koje bi trebalo da pogledate

LeBron, Kobe & Jordan: Dokumentarci o košarkašima koje bi trebalo da pogledate

Da li ste se nekada, prilikom gledanja košarkaške utakmice, zamislili i zapitali koja pozadinska priča stoji iza uspeha određenog košarkaša ili celokupnog tima? Odricanje, trud i žrtva sastavni su deo života svakog od njih, a upravo o tome su snimljeni različiti serijali – bilo epizodni ili u formi dokumentarnih filmova.

Danas je takvih mnogo i gledajući ih dobićete bolji uvid u život pojedinaca koji vam se možda na terenu čine čak i odbojnim. A ukoliko ste odgledali sva ostvarenja sa must-watch liste filmova čija je centralna radnja košarka – ne očajavajte. Sada smo pripremili isto toliko dokumentaraca sa sličnom tematikom koje možete da pogledate ovog, ili nekog narednog, vikenda.

The Last Dance (1)
IMDB

01. Hoop Dreams (1994)

O značaju kultnog dokumentarca Hoop Dreams iz 1994. godine, koji traje skoro tri sata, dovoljno govori činjenica da je bio nominovan za Oskara. Iako je nominaciju zaradio u kategoriji Najbolja montaža, veliki broj ljudi izrazilo je nezadovoljstvo zbog činjenice da nije nominovan i u kategoriji Najbolji dokumentarac.

Ova priča prati dva mlada košarkaša iz Čikaga dok pokušavaju da prevaziđu životne prepreke i uzdignu se u NBA rang. Ipak, popularni dokumentarac mnogo je više od obične priče o košarkaškim snovima. On je i edukativnog tipa, a razrađujući brojne tematika od ključnog značaja – postao je obavezno dokumentarno štivo.

02. The Last Dance (2020)

Sportski dokumentarac The Last Dance iz 2020. godine istovremeno je i miniserija u čijem središtu se nalaze Michael Jordan i Chicago Bulls. U dokumentarcu su prikazani i nikad [ do tada ] viđeni snimci iz 1998. godine i njihove poslednje zajedničke sezone. Samim tim, dugoiščekivano ostvarenje dalo je fanovima upravo ono što su želeli da vide.

Kroz deset epizoda fanovi ovog košarkaša – i košarke u širem smislu uopšte – dobili su bolji uvid u njegovu uspešnu karijeru, te saznali više o onome što ju je pratilo iza kulisa. Međutim, pojedini stručnjaci izrazili su nezadovoljstvo zbog načina na koji je celokupna priča oblikovana. Naposletku, na vama ostaje da sami pogledate i donesete finalni sud.

03. The Redeem Team (2022)

Dokumentarac The Redeem Team u središte stavlja mušku košarkašku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država koja je – nakon neuspeha na Olimpijskim igrama 2004. godine – samo četiri godine kasnije osvojila zlatnu medalju. Na taj način, američka košarka suočila se sa postavljanjem novog standarda. Tadašnju postavu činili su Kobe Bryant, Carmelo Anthony, LeBron James, Chris Paul, Chris Bosh i mnogi drugi košarkaši.

Ukoliko ste fanovi bar jednog od njih – ovaj dokumentarac, koji mnogi već stavljaju u rang klasika, definitivno morate da pogledate. 

04. More Than a Game (2008)

Dokumentarac More Than a Game koji traje nešto manje od dva sata prati život jedne od najznačajnijih ličnosti NBA lige. U pitanju je LeBron James koji je tada bio na početku profesionalne karijere, ali je film fokusiran i na njegove saigrače, te način na koji ih je srednjoškolska košarka uzdigla u znatno viši rang.

Dokumentarni film prati njihove uspone i padove, kao i činjenicu da su u jednom momentu postali glavna tema svih razgovora. Kako u Ohaju, odnosno mestu u kom su odrastali, tako i unutar celokupne nacije.

05. Kobe Bryant’s Muse (2015)

Košarkaš Kobe Bryant sastavni je deo brojnih dokumentaraca, a Kobe Bryant’s Muse iz 2015. godine samo je jedan od njih. Ovaj dokumentarni film bavi se njegovim saveznicima i mentorima, ali i rivalima koji su imali veliki uticaj na tok njegove karijere. Ipak, bilo pozitivna ili negativna, sva iskustva oblikovala su ga u košarkaša koji i danas važi za jednog od najboljih ikada.

U dokumentarcu se, naravno, pojavljuju i arhivski snimci. A danas, on nas podseća na značaj koji je ovaj košarkaš imao za razvoj celokupne lige, te na nemerljivu moć koju mnogi košarkaši i dalje ističu.

Foto: Youtube / IMDb

Učitati još
Zatvori