Košarkaška euforija je na vrhuncu, a mi smo izdvojili filmove u kojima je okosnica glavne radnje ovaj sport
Košarkaška euforija je na vrhuncu, a mi smo izdvojili filmove u kojima je okosnica glavne radnje ovaj sport

Košarkaška euforija je na vrhuncu, a mi smo izdvojili filmove u kojima je okosnica glavne radnje ovaj sport

Letnje olimpijske igre predstavljaju period tokom kog je sve u znaku sporta. Ove godine, Pariz je okupio sportiste željne da pokažu svetu svoj talenat, te da osvoje medalje koje se smatraju najprestižnijima u svetu sporta. Među njima su se našli i srpski košarkaši, koji su osvojili bronzanu medalju. Zahvaljujući uzbudljivim utakmicama, košarka je ponovo postala glavna tema, a košarkaška euforija se i dalje oseća u vazduhu. A može se reći i da se ponovo našla na samom vrhuncu.

Stoga, ukoliko spadate pod kategoriju košarkaških zaluđenika, u narednm danima isplanirajte movie night koji ćete posvetiti filmovima u kojima je okosnica glavne radnje upravo košarka. Mi smo objedinili četiri onih koji predstavljaju dobar početak, a nakon što ste ih pogledali – predlažemo i one koji su inspirisani pričama sa Olimpijskih igara.

01. Space Jam (1996)

Space Jam je delimično animirani film u kom se pojavljuju Looney Tunes likovi. Pored njih, tu su i NBA zvezde među kojima se izdvojio Michael Jordan. Nakon što se oprostio od košarke, upravo njegovu pomoć traže Duško Dugouško, Patak Dača i drugi jer u utakmici moraju da pobede vanzemaljska stvorenja koja su prisvojila talente, tada popularnih, NBA košarkaša. Nakon što je Šašava družina regrutovala Jordana u svoj tim, oni ujedinjeni kreću u pohod protiv vanzemaljaca.

Space Jam
IMDb

02. Glory Road (2006)

Film Glory Road nastao je na osnovu istinitog događaja, odnosno dešavanja koja su prethodila NCAA University Division Basketball turniru 1966. godine. Ovo filmsko ostvarenje bavi se različitim tematikama među kojima su se izdvojili problem diskriminacije, te osuda od strane okoline. U glavnim ulogama našli su se Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nichols i Jon Voight.

košarka
IMDb

03. Love & Basketball (2000)

Kada je u pitanju košarka, jedan od predloga je i film Love & Basketball. Ova romantična drama iz 2000. godine podeljena je, kao i košarkaška utakmica, na četiri četvrtine. Svaki segment prati različite periode života glavnih protagonista – od detinjstva pa sve do zrelijeg doba. U glavnim ulogama našli su se Omar Epps i Sanaa Lathan, odnosno Quincy i Monica, a film je vremenom postao klasik i neizostavan deo popularne kulture.

Love and Basketball
IMDb

04. Hoosiers (1986)

Film Hoosiers iz 1986. godine prati srednjoškolski košarkaški tim iz Indijane i njegov razvojni put tokom kog su se uzdigli u viši rang. Njihovi glavni treneri imaju diskutabilnu prošlost i sadašnjost, ali ulažu sve napore da od onoga što imaju na raspolaganju naprave tim kog će se svi plašiti. Film je delimično inspirisan istinitim događajem koji se odvio tokom 1954. godine, a koji je filmski adaptiran više od tri decenije kasnije.

Hoosierskošarka
IMDb

Foto: IMDb / Instagram @oksrbije

Učitati još
Zatvori