Filmski maraton: Košarka na filmskom platnu
Filmski maraton: Košarka na filmskom platnu

Filmski maraton: Košarka na
filmskom platnu

Jedan od najiščekivanijih događaja tokom godine u životu svakog NBA zaluđenika – NBA All Star utakmica – održana je tokom proteklog vikenda. Ova tradicija, koja traje više decenija, okupila je na istom mestu najveće košarkaške zvezde današnjice koje retko imamo priliku da vidimo zajedno. Podeljeni na dva tima, 24 igrača tokom utakmice prezentovalo je svoje veštine. Ipak, veći fokus bio je na zabavi, dobrom provodu i smehu.

All Star vikend je prošao, a regularna sezona se nastavlja. Međutim, ukoliko spadate pod gore pomenutu kategoriju košarkaških zaluđenika, za naredni slobodan vikend isplanirajte movie night koji ćete posvetiti ovom sportu, ali kroz filmove u kojima je okosnica glavne radnje upravo košarka. Mi smo objedinili pet onih koji predstavljaju dobar početak a uz koje, štaviše, možete da organizujete i filmski maraton koji će trajati ceo vikend.

01. Space Jam (1996)

Space Jam je delimično animirani film u kom se pojavljuju Looney Tunes likovi. Pored njih, tu su i NBA zvezde među kojima se izdvojio Michael Jordan. Nakon što se oprostio od košarke, upravo njegovu pomoć traže Duško Dugouško, Patak Dača i drugi jer u utakmici moraju da pobede vanzemaljska stvorenja koja su prisvojila talente, tada popularnih, NBA košarkaša. Nakon što je Šašava družina regrutovala Jordana u svoj tim, oni ujedinjeni kreću u pohod protiv vanzemaljaca.

Space Jam
IMDb

02. Glory Road (2006)

Film Glory Road nastao je na osnovu istinitog događaja, odnosno dešavanja koja su prethodila NCAA University Division Basketball turniru 1966. godine. Ovo filmsko ostvarenje bavi se različitim tematikama među kojima su se izdvojili problem diskriminacije, te osuda od strane okoline. U glavnim ulogama našli su se Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nichols i Jon Voight.

Glory Road
IMDb

03. Love & Basketball (2000)

Već na osnovu naziva može se zaključiti da je Love & Basketball ljubavni film. Ova romantična drama iz 2000. godine podeljena je, kao i košarkaška utakmica, na četiri četvrtine. Svaki segment prati različite periode života glavnih protagonista – od detinjstva pa sve do zrelijeg doba. U glavnim ulogama našli su se Omar Epps i Sanaa Lathan, odnosno Quincy i Monica, a film je vremenom postao klasik i neizostavan deo popularne kulture.

Love & Basketball
IMDb

04. Hoosiers (1986)

Film Hoosiers iz 1986. godine prati srednjoškolski košarkaški tim iz Indijane i njegov razvojni put tokom kog su se uzdigli u viši rang. Njihovi glavni treneri imaju diskutabilnu prošlost i sadašnjost, ali ulažu sve napore da od onoga što imaju na raspolaganju naprave tim kog će se svi plašiti. Film je delimično inspirisan istinitim događajem koji se odvio tokom 1954. godine, a koji je filmski adaptiran više od tri decenije kasnije.

Hoosiers
IMDb

05. The Basketball Diaries (1995)

Prva asocijacija na film The Basketball Diaries je mladi Leonardo DiCaprio. On tumači lik mladića po imenu Jim Carrol koji želi da postane košarkaška zvezda, ali se u međuvremenu okreće porocima, čime se dovodi u različite problematične situacije. Film je snimljen na osnovu istoimenog romana, a režirao ga je Scott Kalvert.

The Basketball Diaries
IMDb

Foto: IMDb / Instagram @nba

Učitati još
Zatvori