Journal preporuka: Dokumentarni film “Stutz“
Journal preporuka: Dokumentarni film “Stutz“

Journal preporuka: Dokumentarni
film “Stutz“

Novi filmski projekat glumca Jonaha Hilla premijerno je prikazan na Netflixu 14. novembra, a reč je o dokumentarnom filmu Stutz u kojem holivudski glumac gledaocima prikazuje način na koji je uspeo da poboljša svoje mentalno zdravlje uz pomoć  psihijatra, doktora Phila Stutza.

O čemu je reč u dokumentarnom filmu Stutz?

Jonah Hill od samog početka dvadesetogodišnje filmske karijere ima probleme psihičke prirode koji se odnose na učestale napade panike tokom filmskih promocija. Iz tog razloga, pre tri meseca Hill je zvaničnim saopštenjem obavestio javnost da se više neće pojavljivati na promocijama nadolazećih filmova jer one negativno utiču na  njegovo mentalno zdravlje. Kako bi na neki način pomogao i drugima koji imaju slične probleme, snimio je dokumentarni film jednostavnog naziva Stutz. U filmu imamo priliku da vidimo, pa na kraju usvojimo savete i alate doktora Phila Stutza, koji godinama unazad radi na poboljšanju mentalnog zdravlja slavnog glumca.

Uz to treba napomenuti da se Stutz smatra jednim od najcenjenijih psihijatara današnjice. Iza njega stoji karijera duga četrdeset godina i dve knjige The Tools i Coming Alive. U fokusu dokumentarca je potpuno iskren, i na momente emotivan razgovor dvojice muškaraca o mentalnom zdravlju, sopstvenim životima i naposletku razgovor o traumama iz prošlosti koje su posredni ili neposredni uzrok Hillovih napada panike. Uz sve to Stutz i Hill sve vreme otkrivaju na koji su to način uspeli da u velikoj meri smanje teskobe koje je su bile prisutne u Hillovom životu, tako da gledaoci u kontinuitetu mogu usvajati prikazane tehnike vizualizacije ukoliko procene da im mogu biti od pomoći. 

Film je za kratko vreme pokupio simpatije brojnih gledalaca. Ova informacija nas ne čudi jer dokumentarac zaista na pravi način šalje poruku da je sasvim u redu osećati se nesigurno, ali da je isto tako veoma važno potražiti pomoć stručnjaka koji nam u mnogim slučajevima mogu biti od dragocene pomoći. Baš kao što je to slučaj s Hillom i doktorom Stutzom.

Učitati još
Zatvori