Journal preporuka: Tri distopijske serije koje možete gledali na HBO Max
Journal preporuka: Tri distopijske serije koje možete gledali na HBO Max

Journal preporuka: Tri distopijske serije
koje možete gledali na HBO Max

Od kada su streaming platforme, postale primarni izvor serija, nastala je podela na HBO i Netflix entuzijaste. I dok je istina da nude različite sadržaje, to nije razlog da ne posvetimo vreme obema. Netflix ima svoj katalog distopijskih serija, među kojima je verovatno najprominentnija Black Mirror. Ipak, ni HBO Max, kako sopstvenim projektima, tako onima koje nudi u svojoj ponudi, ne zaostaje ni brojem, ni kvalitetom. Poslednja u nizu potvrda je The Last of Us, ali je i ranije mogao da se pohvali materijalom vrednim našeg vremena.

The Last of Us

The Last of Us bila je jedna od nestrpljivo iščekivanih serija ove godine. I možda po najmanje zbog naslovne uloge Pedra Pascala – mada nesumnjivo i zbog toga. Već prvom epizodom, projekat je opravdao očekivanja velikog broja fanova kako HBO produkcijske kuće, tako i pomenutog glumca, ali i video-igre na kojoj je priča zasnovana. Prikazane su tek dve epizode, pa još imate vremena da se priključite. Mada ostatak sezone tek predstoji, gledalaštvo je sa odobravanjem ispratilo uvod, konstatujući da se radi o potencijalno najuspešnijoj TV adaptaciji jedne kompjuterske igrice.

The Leftovers

Iako nije privukla mnogo pažnje tokom prikazivanja, mala, ali odabrana publika umela je da ceni ovo delo. The Leftovers možda počinje kao tipična apokaliptična, distopijska serija: tako što 98% populacije biva izbrisano sa lica Zemlje. Ipak, tokom tri sezone koliko su trajali pokušaji da se ostalih 2% izbori sa nepredviđenim dešavanjima, serija je ostavila traga svojim pažljivim odabirom jezika kojim tretira ovo pitanje. Nepredvidiv scenario postavlja pitanja kojima se možda radije ne biste bavili. Za mnoge koji su pogledali, ovo ostaje ostvarenje koje nezasluženo biva potcenjeno.

The Handmaid’s Tale

Serija The Handmaid’s Tale verovatno je mnogima već poznata, s obzirom da serija zalazi u šestu sezonu, a sve prethodne su naišle na komercijalni i kritički uspeh. Ukoliko, ipak, još uvek niste pogledali, neka ovo bude poziv za to. Bazirana na romanu Margaret Atwood, serija je smeštena u blisku, ne tako vedru budućnost, u kojoj vladaju opresorski režimi čije vrednosti ugrožavaju sigurnost glavne protagonistkinje. Mada smo dvaput proverili, Sluškinjina priča se još uvek ubraja u distopijske serije, te eto je na našoj listi.

 Fotografije preuzete sa IMDb

Učitati još
Zatvori