„A Gentleman in Moscow“, remek-delo savremene književnosti adaptirano je u istoimenu seriju
„A Gentleman in Moscow“, remek-delo savremene književnosti adaptirano je u istoimenu seriju

„A Gentleman in Moscow“, remek-delo savremene književnosti adaptirano je u istoimenu seriju

Američki književnik Amor Towles dostigao je planetarni uspeh zahvaljujući književnom delu A Gentleman in Moscow. Gotovo osam godina kasnije stiže istoimena mini-serija, a grofa Rostova u predstojećoj adaptaciji tumači čuveni škotski glumac Ewan McGregor. Tu nije kraj iznenađenjima, dok jedno od najvećih svakako predstavlja i to što njegovu partnerku u seriji tumači glumica Mary Elizabeth Winsted, inače McGregorova supruga u realnom životu.

Premijera serije zakazana je za 29. mart, a nama preostaje da nestrpljivo odbrojavamo dane, kako bismo naposletku doneli zaključak o tome da li su svojevrsno remek-delo savremene književnosti dostojno adaptirali.

A Gentleman in Moscow
Gentleman in Moscow

O čemu se radi?

U središtu radnje nalazi se Alexander Rostov, otmeni grof, kojeg boljševički sud zbog pisanja političke poezije osuđuje na izdržavanje doživotne kazne u moskovskom hotelu Metropol. Iako je povod insceniran, kako bi izbegao eventualnu smrtnu kaznu, Rostov bez ikakvog pogovora prihvata svoj novi život, ograničen na velelepno zdanje koje gleda na Kremlj. Decenije ubrzano prolaze, ključni istorijski događaji se nesmetano nižu, a za sve to vreme Alexander Rostov kroji život po svojoj meri i svima daje do znanja kako se svrha može naći čak i u naizgled nezamislivim okolnostima.

Glumačka postava /premijera

Snimanje serije prvobitno je planirano još tokom 2018. godine, dok je glumačku ekipu trebalo da predvodi Kenneth Branagh. U međuvremenu dolazi do brojnih izmena, a  uloga grofa Rostova naposletku dobija Ewan McGregor. Na osnovu dostupnog trailera zaključujemo da se škotski glumac perfektno uklapa uz prefinjenog književnog junaka, kojeg smo zavoleli zahvaljujući remek-delu savremene književnosti A Gentleman in Moscow.

Pored McGregora, okosnicu glumačke ekipe čini i Mary Elizabeth Winstead. Slavna holivudska glumica i Ewan McGregor delili su zajedničke kadrove u trećoj sezoni kriminalističke seriji Fargo. Upravo na tom snimanju otpočela je i njihova veza – koja je 2022. godine krunisana brakom.

Foto: Instagram @showtime; MCPIX / Shutterstock Editorial / Profimedia; Video YouTube

Učitati još
Zatvori