Aprilske preporuke: Bojana Vunturišević, Otac i ostalo
Aprilske preporuke: Bojana Vunturišević, Otac i ostalo

Aprilske preporuke: Bojana
Vunturišević, Otac i ostalo

Aprilske preporuke donose april u Beogradu? Znamo! Već vam kreće Čolina numera u glavi, dok polako finiširate planove za uskršnje praznike koji će vam dati mogućnost da maksimalno uživate u jednom od najlepših meseca godine. Jer, APRIL je možda i onaj pravi početak proleća kada ne postoji neka baba Marta da u jednom danu pošalje olujni vetar, mraz i sunce.

Ukoliko pak tragate za nekim gradskim dešavanjima koja su najavljena za april, tu je @kafenisanjeiostalo da vam i ovog meseca preporuči nekoliko sjajnih događaja. Jedno je sigurno: april je prepun MUZIKE. Muzike koja vas poziva da u vidu terapije i ventila izbacite sve iz sebe a posebno zimu koja nas je sve ulenjila.

Kada kaže muzika Ana a.k.a. kafenisanje, koja se osim na preporuke osvrđe i #utisakmeseca, misli na koncert Michelle Gurevich u Domu omladine (najseksi glas svetske scene, poznat i pod imenom Chinawoman) koji je brzinski rasprodat, zatim na duplo druženje sa Bojanom Vunturišević ali i nastupima Erosa Ramazzottija i Jelene Rozge u Štark Areni, kao i spektaklu Anime simfonije koja u srce Kolarca donosi ritmove dalekog Japana.

Pre muzike, dajte šansu i izložbama u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju Vuka i Dositeja, ali i predstavama OTAC i LAŽ koje kreću u redovne repertoare u aprilu.  Uostalom, neka aprilske preporuke krenu redom:

Bojana Vunturišević | Foto: Vedrana Vukojevic

#1 Promocija romana „Devojačka soba”

Gde: LCF Studio, Kosovska
Kada: 5. april

Mnogi kažu da je ovaj debi roman Stevana Vraneša, obavezno štivo ovog proleća. Ukoliko želite da saznate više o tome kako je Stevan krojio priču oko Aleksandra povratnika koji dolazi u BG iz Toronta nakon velikih razočarenje u život, onda se uputite na promociju romana „Devojačka soba”, koja će se održati u sredu, 5. aprila, u 19h. U razgovoru će učestvovati pored autora i Nataša Atanacković, urednica izdanja, Jordan Cvetanović, dramski pisac i kolumnista, dok će odlomke iz romana čitati glumac Bojan Žirović. O čemu piše Stevan? O gubitku, o Beogradu, o novim počecima, odnosu majke i sina, o mladosti koja želi da opet bude proživljena. Prvi utisci nekih ljudi kažu da će nas ovaj roman nasmejati, rastužiti i navesti da se opet zaljubimo u Beograd.

#2 Komuna market x Weekend Bazar

Gde: Sava Promenada
Kada: 8. i 9. april

Proleće na Sava Promenadi otvara Weekend bazar u saradnji sa Komuna marketom, kada će svi posetioci glavnog grada imati prilike da u okviru dva bazarska dana istraže preko 100 različitih malih biznisa, zanatlija i lokalnih brendova. Ukoliko vas put navede ka šetalištu, verujem da ćete otkriti bar jedan novi zanimljivi brend, plus provesti sjajan vikend napolju kraj reke. Pored izlagača, sve posetioce čeka i prava festivalska atmosfera uz pregršt zanimljivog sadržaja, sjajnu street food hranu i program za decu.

#3 Koncert Bojane Vunturišević

Gde: Dom omladine
Kada: 12. i 13. april

Samo četiri dana je bilo dovoljno da fenomenalna Bojana rasproda aprilski koncert i počne da razmišlja o nultom, koji je možda upravo u ovom trenutku takođe rasprodat. Bojana je trenutno u trendingu, nakon što je oduševila sve najnovijim albumom LJUBAV. Autorka i hitova za Senidu i Saru Jo, kupila nas je još kada je bila deo benda SVI NA POD. Nešto je kod Bojane već tada bilo drugačije i to ne samo boja glasa već emocija koja je na ivici bunta. Onda smo pre tri godine na repeat puštali MAGIJU koju je otpevala sa Anđelom Orelj. I dan-danas kada pustimo tu numeru, vozi nas isto sa ubeđenjem da ta pesma ima jedan od najboljih beat momenata na našoj sceni. Najnoviji album? Dope koji mislimo da u ovom trenutku najviše kapiraju solite cure, one koje su izašle iz veza, koje tragaju za sobom, u pratnji samoće ali svesne sopstvene snage.

#4 Koncert Anima simfonije

Gde: Kolarčeva zadužbina
Kada: 12. april

Anima filmovi i opera? Možda naizgled čudan spoj, ali maestro Keniči Simura iz Japana i njegova ANIME simfonija ujedinjuju upravo ova dva udaljena sveta. Rezultat je kažu nesvakidašnji spektakl koji kulturu dalekog istoka donosi pravo pred srpsku publiku. Beogradsku publiku očekuje i specijalna gošća, japanska diva Sumika Kanazawa a na programu je muzika iz poznatih animea i igara: Sailor Moon, Evangelion, Macross, NieR: Automata, Final Fantasy, Chrono Cross, Persona, Samurai Warriors, Dragon Quest, Chrono Trigger, Kingdom Hearts, Ni no Kuni, Nioh i druga popularna dela japanske animacije i industrije igara. Muziku će pratiti i projekcije filmova.

#5 Veče “Yugowave” setova

Gde: KC Grad
Kada: 15. april

Ko je Yugo.wav koji se vraća u KC Grad dolaskom proleća? U pitanju je kolektiv iz Beograda čiji su koncept partiji prepoznatljivi po spajanju retro i savremenih audio-vizualnih motiva u jednu novu celinu. Dođite u KC grad ukoliko volite spoj domaće synth i disco muzike koju prate hipnotizirajuće VJ projekcije – recept za vrhunski provod koji ova ekipa od 2018. godine donosi u klubove širom regije.

 

#6 Predstava “Otac”

Gde: Atelje 212
Kada: 20. april

Nećemo vas lagati. Zeler je hevi. Nama je bar bio i kada smo gledali film OTAC sa maestralnim Entoni Hopkinsom. Ali i predstavu SIN koja već neko vreme igra na sceni Ateljea 212. Zato, pripremite maramice. Jer Zeler se bavi porodicama, i to onim koje imaju narušene odnose. Ili pak teško se suočavanje sa odlaskom starijih članova, sa starošću roditelja. Otac je upravo to. Priča o dementnom ocu, odnosu između oca i ćerke i preplitanju onoga što je realno i onoga što ne postoji. Ako je suditi po prvim reakcijama publike, Voja Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Dragana Varagić, Isidora Simijonović i Marko Grabež su uspeli da prenesu to Zelerovo konstantno preispitivanje porodičnih odnosa koje mu je odavno donelo status jednog od najzanimljivijih dramskih pisaca današnjice.

#7 Izložba “Grad: mesto identiteta”

Gde: Muzej savremene umetnosti
Kada: do 20.08.

Dok čekamo da nas MSU obraduje sa nekom velikom autorskom izložbom u rangu prethodnih, narednih pet meseci imamo priliku da istražimo čak 130 dela iz njegove zbirke koja nisu strukturirana hronološki. Podeljena u pet tematskih celina koje se mogu označiti kao odrednice u promišljanju grada kao mesta tvorbe razlićitih vrsta identiteta. Vidićete dela Milene Pavlović Barili, Bete Vukanović, Ivana Tabakovića, Goranke Matić, Vinka Gecana Grupe KOD, Slavka Matkovića (grupa Bosch & Bosch), Milice Ružić i drugih. Kustoskinje su Una Popović, Svetlana Mitić, mr Mišela Blanuša, Žaklina Ratković, i dr Rajka Bošković. TIzložba će biti otvorena za posetioce do 20. avgusta 2023.

#8 Koncert u čast Vlade Divljana

Gde: Dom omladine
Kada: 20. april

Kao deo aprilske preporuke u četvrtak 20. aprila bend (ne)normalni će u sali Amerikana Doma omladine Beograda održati koncert u čast Vlade Divljana. Na taj način će obeležiti 65 godina od rođenja jednog od najznačajnijih umetnika sa ovih prostora, „večitog dečaka“ beogradske rok scene. Specijalni gost (ne)normalnih na ovom koncertu će biti basista Zdenko Kolar. Vladin višedecenijski prijatelj i saradnik, od bendova Merlin i Zvuk Ulice, preko Dečaka i Idola do Old Stars Benda. Na ovom koncertu, (ne)normalni i Zdenko će svirati omiljene numere iz svih perioda bogate Vladine karijere uključujući i rad sa bendom “Ljetno Kino”.

#9 Koncert Erosa Ramazzotti

Gde: Arena
Kada: 21. april

Sećamo se kada je Eros prvi put imao koncert u Srbiji 2009. Tada je kružila priča da je zbog svoje tadašnje devojke Nine Seničar odlučio da u njenom rodnom gradu ima turneju “Calma apparente”. U svakom slučaju Eros je na polupraznom stadionu Vojvodine puna dva sata pevao kao da peva pred 30.000 ljudi. Uz čestu komunikaciju sa publikom i pozdrave na srpskom da bi na kraju na bini poneo i našu zastavu. Imali smo priliku da vidimo koliki je Eros profesionalac i showman te da će se i beogradska publika jednako lepo provesti 21. aprila kada italijanski pop star dolazi u Arenu u sklopu turneje “Battito infinito” na kojoj promoviše istoimeni album koji je izašao prošle godine.

#10 Izložba “Ispričana Nepričava“

Gde: Muzej Vuka i Dositeja
Kada:do 30. aprila

„Selo Nepričava“ naziv je izložbe Miće Popovića koja je pre sedam decenija priređena u Muzeju Vuka i Dositeja. Nepričavu je tada delimično „ispričao“ Borislav Mihajlović Mihiz. On je bio prijatelj i kum srpskog slikara, ali i pisac, esejista i kritičar i kustos asistent u novoosnovanom Muzeju. Na izložbi će biti prikazani njegovi rani radovi iz 50-ih i 60-ih, koji su deo nekoliko muzejskih i privatnih kolekcija. Autori izložbe i prateće publikacije su Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, muzejski savetnici Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije.

Neka vam ove aprilske preporuke budu vodilja ovog meseca i neka vam inspirišu i motivišu da organizujete izlezak, povedete najbolje prijatelje, porodicu ili jaču vs. lepšu polovinu. Uživajte do sledećih mesečnih preporuka.

Tekst: Ana Dodig

 

 

Foto: Vedrana Vukojevic, MSUB

Učitati još
Zatvori