Šta se krije iza sintagme „The Garden of Time” koja je dress code ovogodišnjeg Met Gala događaja?
Šta se krije iza sintagme „The Garden of Time” koja je dress code ovogodišnjeg Met Gala događaja?

Šta se krije iza sintagme „The Garden of Time” koja je dress code ovogodišnjeg Met Gala događaja?

Nakon što smo prošle godine imali priliku da vidimo interpretacije veličanstvenog rada Karla Lagerfelda u izvedbama najznačajnijih ličnosti unutar modne industrije, u novembru je predstavljena tema Met Gala događaja koji će se održati za nekoliko meseci – 6. maja.

Urednica američkog magazina Vogue i kopredsedavajuća izložbe u Muzeju umetnosti Metropolitan u Njujorku, Anna Wintour, zajedno sa direktorom kompanije Conde Nast i globalnim uredničkim direktorom magazina Vogue, Andrewom Boltonom, tada je obavestila javnost da će tema izložbe i pratećeg Met Gala događaja biti Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. A sada smo zvanično saznali da ovogodišnji dress code nosi naziv The Garden of Time

met gala

Sleeping Beauties: Reawakening Fashion

Iako se čini da do najuticajnijeg modnog događaja ima još mnogo vremena, od njega nas deli dva i po meseca. Iako naziv asocira na uspavanu lepoticu Auroru, izložba za cilj ima buđenje nekadašnjih modnih ideologija koje su postavile temelje industriji koju poznajemo danas. U Muzeju umetnosti Metropolitan u Njujorku biće izloženo preko 250 kolekcionarskih modnih komada i svojevrsnih remek-dela koja se uveliko nalaze u kolekciji muzeja.

Izložba će obuhvatati četiri veka duge tradicije dizajniranja odeće i aksesoara koji će vizuelno biti objedinjeni ikonografijom čija se referentna tačka nalazi u prirodi. Upravo ova referenca poslužiće kao metafora za krhkost mode, kao i njenog ponovnog rađanja i svojevrsne obnove.

Poznato je da kada određena kreacija postane deo kolekcionarske zbirke muzeja, više ne može biti nošena. Upravo zbog toga, na samoj izložbi nalaziće se impresivne aktivacije koje su kreirane sa ciljem prenošenja mirisa, zvukova, tekstura i pokreta odevnih predmeta koji više ne mogu direktno da komuniciraju sa telom.

Dress code: The Garden of Time

Dok će se komadi ležati u staklenim vitrinama poput prave uspavane lepotice, zvanice Met Gala događaja imaće ne toliko jednostavan zadatak interpretiranja svoje vizije ponovnog buđenja nekadašnjih modnih ideologija. Ovogodišnje co-chair zvezde, koje se svake godine menjaju, biće Jennifer Lopez, Bad Bunny, Zendaya i Chris Hemsworth.

U šaljivoj Instagram objavi, kroz koju se oni dopisuju sa urednicom američkog magazina Vogue, Anna Wintour saopštava im da aktuelni dress code nosi ime The Garden of Time. On predstavlja jasnu asocijaciju na izložbu, te na taj način slavi vreme i njegovu cikličnost.

Upravo zbog toga, kao i svake godine, sa nestrpljenjem iščekujemo prvi ponedaljak u maju mesecu.

Foto: Instagram (@metcostumeinstitute, @metmuseum), The Metropolitan Museum of Art

Učitati još
Zatvori