Dodela Oskara u znaku visoke mode i broševa
Dodela Oskara u znaku visoke mode i broševa

Dodela Oskara u znaku visoke
mode i broševa

Who are you wearing?

Joan Rivers je devedesetih godina izgradila temelj savremene ideologije crvenog tepiha i jednostavnim pitanjem postavila modu kao imperativ ceremonija koje slave umetnički izraz kroz kategoriju kinematografije. Nicole Kidman se zaklinjala u Galliana, Angelina Jolie u duboki Versace šlic, a Cher i Madonna u Boba Mackiea. Svaki look pojedinačno postao je deo istorije i onoga što svrstavamo u redove neizostavne modne literature, te smo shodno tome pripremili još jedan breakdown dizajnerskih virtuoznosti koje je iznedrila ovogodišnja dodela Oskara.

Prvo iznenađenje večeri bila je Vanessa Hudgens koja je u Vera Wong haljini ozvaničila trudnoću. Ona je ujedno bila jedan od hostova dok je drugo iznenađenja usledilo kada se na crvenom tepihu pojavila nekadašnja teniserka Ana Ivanović i njen gotovo zaslepljujući Rolex Daytona sat od belog zlata. Bilo kako bilo, fashion rekapitulacija večeri bila je u znaku visoke mode – i broševa.

Vanessa Hudgens in Vera Wang
Ana Ivanovic

Od trenutka kada je javnost 1944. godine konačno dobila tek dovoljan uvid u dešavanja na ceremoniji dodele Oskara, kategorija mode pretežno se oslanjala upravo na womenswear. Pomalo neinspirativne muške kombinacije koje gotovo uvek uključuju odelo svoj ne tako povoljan status održale su i dan-danas. Međutim, nije nam promaklo da je ovog puta naglasak mensweara bio ni manje ni više nego na broševima. Genijalni Cillian Murphy je Versace Atelier odelo upotpunio upravo brošem dizajnerske kuće Sauvereign, a istu mantru ispratili su Ke Huy Quan u Armaniju, kao i Robert Downey Jr. i Simu Liu.

Cillian Murphy in Atelier Versace
ke huy quan in armani
Robert Downey Jr.
Simu Liu

In fashion we trust

Oskari su (ponovo) bili prilično predvidljivi, u Oppenheimera nismo sumnjali, a spisak dobitnika smo uveliko popisali. Ipak, u modu smo možda malo više verovali.

Naime, najuticajnije glumice današnjice nakratko su postale predstavnice visoke mode, a među najboljim lookovima nalazi se Margot Robbie u Versace haljini iz poslednje Fall/Winter 24 kolekcije. Takođe, Anya Taylor-Joy u Dior haljini bila je prava modna poslastica. Zašto, pitate se? Zato što je reč o dizajnu koji je inspirisan čuvenom Dior Venus haljiom iz 1949.

Kreativni direktor modne kuće Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière, obukao je čak dve dobitnice Oskara. Emma Stone i Da’Vine Joy Randolph nosile su costum made kreacije luksuzne francuske etikete. Zendaya je nosila Armani, a postavljamo tezu da se italijanska modna kuća vratila na velika vrata kada je reč o crvenom tepihu. Dodela Oskara nije prošla ni bez avagardnih Schiaparelli kreacija, kao ni Balenciage koju su nosili ambasadori brenda poput Michelle Yeoh.

Journal presuda: Dodela Oskara 2024

U nastavku teksta pronađite naše favorite večeri.

dodela oskara 2024
margot robbie in versace
dodela oskara 2024
zendaya in armani
dodela oskara 2024
America Ferrera in versace
dodela oskara 2024
Anya Taylor-Joy in dior
dodela oskara 2024
Michelle Yeoh in balenciaga
Carey Mulligan in balenciaga
Kirsten Dunst in gucci
dodela oskara 2024
Emily Blunt in schiaparelli
Emma Stone in louis vuitton
dodela oskara 2024
Lily Gladstone in gucci
Sandra Hüller in schiaparelli
Lupita Nyong'o in armani privè
dodela oskara 2024
Gabrielle Union in carolina hererra
dodela oskara 2024
Billie Eilish in chanel
Florence Pugh in del core

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori