Balenciaga ostala bez titule, Gucci proglašen za najpoželjniji modni brend
Balenciaga ostala bez titule, Gucci proglašen za najpoželjniji modni brend

Balenciaga ostala bez titule, Gucci
proglašen za najpoželjniji modni brend

Verovali ili ne, Balenciaga više nije ultimativni svetski modni brend. Tron je preuzeo Gucci gang, Gucci gang, Gucci gang. Lyst Index je objavio da je Gucci zvanično najpoželjnija etiketa u drugoj polovini ove potpuno nepredvidive 2022. godine.

adidas x gucci
adidas x gucci

GUCCI vs BALENCIAGA

Lyst Index pokazuje kretanja trendova i celokupnu modnu scenu. Nakon Demninih ikoničnih poduhvata poput saradnje sa Kanye Westom, Fortniteom, Simposonovima i njegovih nezaboravnih kreacija na Met Gala događaju, modna kuća Gucci pronašla je način kako da ispliva na vrh lestvice najuticajnijih brendova. Nakon prikazivanja filma House of Gucci buka oko brenda počinje da raste iako je sam film u potpunom neskladu sa stvarnim dešavanjima unutar nekadašnjeg porodičnog biznisa. Iako nostalgično priželjkujemo Tom Ford eru, činjenica je da i sadašnji kreativni direktor ove modne kuće radi nešto dobro. Alessandro Michele predvodio je kolaboraciju sa sportskim brendom Adidas, kao i fenomenalnu resort ss23 kolekciju Cosmogonies koja je predstavljena u Pulji.  Alessandro je zatim teasovao i HA HA HA kolekciju kreiranu u saradnji sa globalnom muzičkom pop zvezdom. Harry Styles je vrlo brzo od običnog ljubitelja brenda postao nekakva vrsta muze.

Gucci i Balenciaga vode napetu i dinamičnu trku do nagrade za najvreliji modni brend. Obe kompanije nalaze se u rukama francuskog multinacionalnog giganta Kering i napajaju čak 21% ukupne temperature Lyst Index rezultata koji generiše 20 najboljih modnih brendova. Iako se obe modne kuće nalaze pod istim krovom, njihova estetika potpuno je konfliktna. Šarena, maksimalistička utopija Alessandra Michelea je u oštrom kontrastu sa Demninom mračnom, distopijskom vizijom.

Gucci Resort SS23, foto: imax
Gucci Resort SS23, foto: imax
Balenciaga Resort SS23, foto: imax
Balenciaga Resort sS23, foto: imax

Od trećeg mesta pa nadalje, na lestvici zauzimaju Prada, Valentino, Louis Vuitton, Dior, Miu Miu, Fendi, Diesel i Burberri. Disel je skočio sa petnaestog mesta na čak deveto zahvaljući naporima Daniela Leea da priredi revolucionarne emisije odeće u visokom društvu poput Julie Fox i Kylie Jenner.

Učitati još
Zatvori