Ugly sporty shoes: Fenomen koji pomera granice sneaker kulture
Ugly sporty shoes: Fenomen koji pomera granice sneaker kulture

Ugly sporty shoes: Fenomen koji pomera
granice sneaker kulture

(Samo)vrednovanje svakog poštenog sneakerhead-a, razumljivo, određeno je modelima patika koji se nalaze u njegovom posedstvu, ali i ekstenzivnom znanju materije mnogo šire od samo lične kolekcije. Međutim, šta se dešava sa sneaker kulturom kada dođe do pojave fenomena koji umnogome nastoji da redefiniše sam termin, ali i pristalice kulture o kojoj govorimo? Navedenom upravo svedočimo, a zasluge pripisujemo sveprisutnijem kultu koje su oformile izvesne „ružne“ sportske patike, a.k.a. ugly sporty shoes.

@dress4unot4them
@dress4unot4them

a.k.a. ugly sporty shoes

Argumentovano, modeli patika koji godinama unazad važe za klasike unutar sneaker sveta, ni sami nisu izuzetak klasifikaciji “ružnih” sportskih cipela. Ipak, najskoriji trend patika koji se nalazi negde na granici između cipela za kuglanje i tatinih starih patika (sada isključivo rezervisanih za košenje), ide korak dalje čak i od “najkontraverznijih” savremenih modela.

Get the (ugly) look

Tajna formula iza ovog specifičnog “ugly” izgleda, kao i toga kako na kraju ipak uspeva da izgleda ”lepo”, dobro je poznata našim omiljenim Instagram “it” devojkama, bolje rečeno, izvesnim pionirkama ovog trenda. Uz dosta upornostii malo sreće da je nečiji otac upravo ostavio sopstvenu neželjenu kolekciju u obližnjem second hand-u, osiguran je jackpot kada je pronalazak jednog ovakvog para u pitanju. Naravno, za sklapanje ostatka izgleda vodimo se parolom more is more, a onda imamo posla sa autfitom koji će čak i gorepomenute Instagram kul devojke učiniti ponosnim.

Poslednja presuda?

Da li ovo znači da ćemo naše OG ”ugly” shoes (čitajte Nike TN, Shox ili bilo šta što je Balenciaga u skorije vreme izbacila) u bliskoj budućnosti u potpunosti zameniti starim sportskim patikama za košenje? Sigurno da ne. Ipak, vredno je zapaziti u kom pravcu sneaker kultura nastoji da se širi, naročito ako se radi o predviđanju šta je sledeće za kulturu koja se večito takmiči sama sa sobom. Ipak, jučerašnje sportske patike su današnje “cipele” za izlazak, a već sutra mogu da budu sasvim nešto drugačije.

@clara.lubrano

Foto: Instagram (@oystersia, @dress4unot4them)

Učitati još
Zatvori