Žene u sneaker kulturi: Redizajnirani modeli koji su obeležili svet patika
Žene u sneaker kulturi: Redizajnirani modeli koji su obeležili svet patika

Žene u sneaker kulturi: Redizajnirani modeli
koji su obeležili svet patika

U skladu sa današnjim datumom i dvostrukom igrom u vidu Dana žena i sada već tradicionalne hypebeast srede započinjemo diskusiju o dizajnerkama koje su ostavile neizbrisiv trag u svetu sneaker kulture i beskompromisno predstavile svoju viziju kultnih modela patika.

Podsećamo da još uvek veoma mali broj pozicija kreativnih direktora (direktorki) vodećih modnih kuća pripada ženama. Iz toga razloga, simbolično na 8. mart, ističmo žene u sneaker kulturi koje bezuslovno menjanju svet patika – takozvani boys club only.

Žene u sneaker kulturi

@yoon_ambush

Yoon Ahn for Nike

Yoon Ahn se na radaru istaknutih dizajnerki prvobitno našla sa brendom luksuznog nakita Ambush. Međutim, kako vrlo brzo biva prepoznata u popularnim krugovima modne industrije koji dugi niz godina formiraju, ne samo trendove, već i svojevrsnu ideologiju vizuelnih identiteta, Ambush postaje jedan od vodećih, sada već, streetstyle brendova koji su aminovali Kanye, Riri, Rocky, Pharrell i drugi.

Ambush x Nike

Prvi Nike model koji je Yoon redizajnirala jesu Dunk High patike, a prepoznatljive su bile po izduženom, trodimenzionalnom Swoosh-u. Patike su ostvarile značajan uspeh, te godinu dana kasnije Ambush x Nike lansiraju unapređenu verziju Air Adjust Force modela u čak četiri nijanse. Ove patike nosili su Rihanna i 21 Savage, a još jedan uspeh sa sobom donosi i nove ideje. Pre samo nekoliko meseci izašle su prve dve Ambush varijante klasičnih Air Force 1 patika u plavoj i zelenoj boji, a uskoro nas očekuju i u beloj i crnoj.

IMAX

Sandy Liang for Salomon

Sandy Liang i njen istoimeni brend oličenje su baribecore modne filozofije. Mnogo roze boje i mašnica, karnera i mini suknji, mnogo baletanki i dokolenica – ali ne toliko patika. Prošlogodišnja saradnja sa sportskim brendom Vans bila je miran prodor u sneaker kulturu. Miran, cvetni i čipkast. Ipak, Vans patike su prilično safe izbor, te nas ta vest nije toliko uzdrmala koliko ona o zvaničnoj Sandy Liang x Salomon saradnji. Uzdrmala je možda prejaka reč s obzirom na to da, iako se Sandy Liang modna kuća potpuno vizuelno razlikuje od Salomon obuće, sama Sandy Liang je veliki pobornik ovog sportskog brenda i njihovih XT-6 i RX Snow-Moc modela. Upravo ti modeli našli su se na listi redizajniranih, a njihovo lansiranje (nezvanično) je planirano za mart mesec.

@martine_rose

Martine Rose for Nike

Martine Rose za (svoj) istoimeni brend dizajnira mušku liniju odeće, te je njeno prisustvo u sneaker kulturi, koja se većinski vezivala upravo za mušku populaciju, bilo izvesno. Ono što nismo očekivali jeste da će klasične fudbalske Nike Shox patike pretvoriti u skoro pa formal mule shoe. MR4 redizajnirani Shox model prvobitno se pojavio u kombinaciji crno-crevene i belo-srebrne boje, da bi u plavo-ljubičastoj nedavno debitovao na reviji za predstojeću jesen/zima sezonu. Njih je, takođe, na Grammy dodeli nosio i Kendrick Lamar koji je osvojio nagradu za najbolji rep album.

@sneakersbywomen

Laura & Deanna Fanning for Asics

Sestre Fanning stoje iz kreativne direkcije ženske linije brenda Kiko Kostadinov, a u sneaker zajednicu uskočile su još 2020. godine kada su dokazale Kostadinovu lično da zaista jesu dobre u svemu. Naime, Kiko Kostadinov, osnivač istoimenog brenda, dve godine ranije redizajnirao je Asics Gel Burz-1 model čija cena je dosezala čak do 2000 dolara, dok su Laura i Deanna, prateći njegovu viziju, nadogradile izgled Asics Gel Aurania modela. Sestre Fanning zauzele su drugačiji pristup dizajniranju patika koristeći upravo Asics arhivu, a istraživanje materijala postavile kao polaznu tačnu.

@mowalola

Mowalola for New Balance

Mowalola uvela pojam apstraktnog u streetwear modnu ideologiju, a poslednjom revijom na Nedelji mode u Londonu pokazala je da je mešanje stilova dozvoljeno i da je nekonvencialno nosivo. U stvarnom životu. Dovela je iskonski Njujork u London kao niko do sada – MoWA poput MoMa dukseva i MY umesto NY natpisa. Njeno učešće u sneaker kulturi bilo ne neminovno (a i požljeno), te nas kolaboracija sa New Balance brendom nije nimalo iznenadila. Mowalola redizajnirala je kultni New Balance 9060 model koji predstavlja simbiozu prepoznatljive Bratz estetike i takozvanog retrofuturizma.

@julsvals

Julie Valuskova for Yeezy

Za Juliu Valuskovu važi misao da upravo ona predstavlja budućnost sneaker, ne samo kulture, već celokupne jedne industrije zasnovanoj na dizajniranju novih modela patika. Do sada smo govorili o redizajniranju kultnih modela, a sada govorimo o samom osmišljavanju novih. Naime, Julie je donedavno bila Senior Designer brenda Yeezy sa kojim je rasla i razvijala svoj talenat. Njena prva „beba“ bile su Yeezy Knit Runner patike na kojima je radila od prvog do poslednjeg modela.

 

Lista žena u sneaker kulturi se svakako ne završava ovde. Pravimo kratku pauzu do sledećeg čitanja.

Foto: Instagram, IMAX

Učitati još
Zatvori