Hypebeast brendovi na Journal radaru u 2024.
Hypebeast brendovi na Journal radaru u 2024.

Hypebeast brendovi na Journal
radaru u 2024.

Hypebeast modna supkultura definisana je kao antipod dosadašnjem poimanju stilske filozofije, a mi smo je označili i kao Villain Fashion eru s obzirom na to da svojim vizuelnim manifestacijama podseća na prikaz zlikovca u kinematografiji. Ideološki hibridni stil i vizuelni doživljaj avangardnog, spoj nespojivog i radikalno odsustvo skladnosti namamili su čitavu jednu zajednicu da postanu upravo zlikovci u spostvenim modnim bivstvovanjima. Međutim, hypebeast pravac je ništa drugo do niza onoga što u teoriji mode nazivamo niche brendovi. A na našem radaru našla su se tri za koja predviđamo da će izvršiti značajan uticaj na industriju u 2024. godini.

Post Archive Faction

Kada bismo jednom rečju morali da opišemo brend Post Archive Faction to bi najverovatnije bila – Playboi Cart. Zašto, pitate se? Zato što brojni dizajni korejskog streetwear brenda prikazuju upravo mračnu stranu avangardne stilske ideologije koju promoviše upravo ovaj američki reper. Don’t get it twisted, to nije jedino što nam Post Archive Faction pruža. Naime, u njihovoj ponudi nalaze se dinamični dizajni koji implementiraju i sanjivu estetiku u vidu jastučića. Dobro ste čuli, na komadima poput jakni možete da detektujete nekoliko jastučića koji predstavljaju sastavni deo kreacije – i da, zaista je u pitanju ready-to-wear odeća spremna da bude prošetana ulicama svetskih metropola. Ovaj brend uveliko je ostvario i nekoliko važnih saradnji poput one sa kompanijom On Running kada su zajedničkim snagama kreirali liniju patika.

Grace Ling

Niche brendovi oko svoje ose okupljaju poklonike upravo iracionalno-racionalnog stilskog promišljanja, a dizajnerka Grace Ling jedna je od najsupešnijih u svojoj oblasti delanja. Naime, osnivačica istoimenog brenda ne tako davno započela je avanturu ka komercijalizaciji i odomaćivanju avangardne mode na svetskoj sceni, a njene dizajne uveliko furaju kako J Lo, koja pripada kategoriji istaknute elegancije i neinspirativne vizije, tako i Julia Fox čiji status unutar nepokolebljive industrije biva učvršćen nakon rebrendinga Kanyea Westa koji je spoznao suštinu njenog bića koje pripada ni manje ni više nego visokoj modi. Jasne forme, oštre siluete i jedva nosivi metalni topovi prepoznatljiva su idejna tvorevina Grace Ling, a o njenim dizajnim mnogo se govorilo nakon Nedelje mode u Njujorku. Njena umetnost inspirisana je filmom, skulpturama i performansima.

Cruda Cruda

Pamela Hernández je ime koje ćete želeti da zapamtite ukoliko ste mnogo više od običnog modnog laika. Dizajnerka sa Kostarike godinama unazad utvrđuje svoj status uticajne umetnice kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivu. Bilo da je reč o samostalnim projektima ili kolektivnim s obzirom na to da je od 2007. godine deo brenda Re Proyectos koji nastoji da podari nov život kompjuterskom otpadu iz grada San Hozea sa ciljem (re)dizajniranja potpuno novog nameštaja koristeći se brojnim umetničkim intervencijama. Ne tako davno, osnovala je i sopstveni brend obuće pod nazivom CRUDA i prilikom stvaranja oslanja se na ideologiju održive mode, a kada je reč o vizuelnim preferencijama bespogovorno tvrdimo da dolazi iz kategorije onoga šta nazivamo niche brendovi. Cipele su pretežno izrađene od kože i drveta, a sada u ponudi ima i aksesoare.

Učitati još
Zatvori