Opraštamo se od ružičaste Barbie manije: Crvena je boja jeseni
Opraštamo se od ružičaste Barbie manije: Crvena je boja jeseni

Opraštamo se od ružičaste Barbie
manije: Crvena je boja jeseni

Verovali ili ne, ali uskoro ćemo dočekati i taj dan kada će Barbie manija postati deo (modne) prošlosti. Ono što se činilo utopijskom fikcijom, sada će postati stvarnost: ružičasta će posle meseci – zapravo, godina dominacije (hvala, ne hvala Pierpaolo Piccioli), konačno napustiti naše garderobere i vidokruge, a na police stiže druga boja – crvena. Ruku na srce, one međusobno nisu previše različite – štaviše, na spektru se nalaze tačno jedna pored druge. Ipak, to je dovoljan znak da se pomeramo sa mrtve pink tačke u koju smo zapali toliko sezona.

ferragamo jesen/zima 2023

Crveno za jesen? Groundbreaking.

Kako je sve počelo, teško je reći. Ipak, odjednom, crvena je bila pristuna na gotovo svakoj pisti postavljenoj ovog proleća širom modnih epicentara. David Koma nije štedeo na crvenim materijalima, a ispratili su ga i Ferragamo, čak i Gucci, da bi poslednji udarac ružičastoj i konačnu pobedu crvene doneo Jacquemus.

david koma
david koma
david koma
david koma
gucci
ganni
Ferragamo
Ferragamo
fendi
Balmain

Još uvek nije sigurno kako ćemo nositi crvenu. Ružičasta je apsolutistički prisvojila svaki apsekt autifta, od glave do pete, no izgleda da crvena pretenduje na nešto umereniju, less is more ideologiju. Tako su je mnogi stilisti za potrebe revija uglavnom sparivali sa crnim i belim komadima, pa tako nešto možemo očekivati da se preslika i na svakodnevni streetstyle.

gucci
david koma
chanel
coperni
bottega veneta
bottega veneta

I aksesoari? I aksesoari!

Kako to obično biva, kada jedna boja uđe u modne tokove, ona se retko zadrži isključivo na odevnim komadima. Njena su žrtva i aksesoari, pa tako očekujemo da nas crvena preplavi u svakom mogućem obliku. Dakle, stiže u formi naočara, torbi, cipela, šalova, nakita i svakog drugog detalja koji možete zamisliti.

gucci
gucci
ferragamo
fendi
chanel
balenciaga
blumarine
blumarine
david koma
Balmain

Anything else?

Zapravo, postoji još nešto što treba da znate. Kako to obično biva, ili kako je barem bilo sa ružičastom, tako i crvena pretenduje da prodre u gotovo sve aspekte života – ili barem, našeg vizuelnog identiteta. Ipak, postoji jedna teritorija koju pink nikako nije mogla da prisvoji, ali crvena može. Invazija beauty sveta je sve izvesnija – crvene senke za oči već počinju da se pojavljuju. Ipak, budite u pripravnosti jer, kako smo mogli da primetimo na pistama, zalihe crvene farbe za kosu uskoro bi mogle da bude u deficitu.

gucci
david koma

Za potvrdu da već idemo u tom pravcu, look no further. Billie Eilish ofarbala je koren kose u crveno. Need any more proof? Sada je sve navedeno samo pitanje vremena.

Foto: Spotlight Launchmetrics

Učitati još
Zatvori