Kako i kada smo ponovo odlučili da nosimo cipele sa platformom?
Kako i kada smo ponovo odlučili da nosimo cipele sa platformom?

Kako i kada smo ponovo odlučili da
nosimo cipele sa platformom?

Između Tabi cipela, kitten heels modela i još poneke siluete koje smo nepravedno zagubili u beskonačnom nizu popularne obuće, na scenu su, doduše skoro pa neprimetno, stupile cipele sa platformom. Ciklično kretanje trendova gotovo da je postalo jednostavno vrtenje oko svoje ose s obzirom na to da je povratak nekadašnjih modnih ideologija brži neko ikada, te ne stižemo ni da uspostavimo letargičan odnos prema pojedinim komadima. Tako smo se od cipela sa platformom oprostili tek pre manje od decenije, a njihova popularizacija uveliko je obnovljena.

Kako i kada smo im tačno odobrili ponovni pristup savremenom kategorijama trendova, pitate se? Ako se malo zamislimo, bolje pitanje bi bilo: da li su zapravo dobile crvni karton ili samo žuti kao opomenu pred isključenje?

Cipele sa platformama su ponovo kul. A, kada nisu bile?

Iako zaista nije jasna granica između smene trendova kada je reč o cipelama pretežno onih na štiklu, popularizacija takozvanih platformi pogodila je modnu scenu u trenutku kada je Versace predstavio Medusa modele u različitim nijansama, a Marc Jacobs omiljene nam Kiki Boots u kojima bismo verovatno izgledali kao manekena iz viralne kampanje o kojoj je brujala cela industrija. Naime, reč je o videu u kojem devojka nonšalatno (i inscenirano) pada niz stepenice u Kiki Ankle čizama – i sve to u režiji genijalne Yulyje Shadrinsky.

Međutim, iako su modeli luksuznih brendova Versace i Marc Jacobs najavili „povratak“ platformi, nismo ni slutili da će nas uskoro dočekati i niz prepoznatljivih silueta koje smo furali u 2015. godini kada smo tek u naznakama detektovali špicaste modele. Bilo kako bilo, postavljamo tezu da će sezona pred nama biti u znaku manje minimalističkih, više upečatljivih dizajna ne samo obuće već odeće i drugih aksesoara. Tako smo se recimo uveliko odrekli malih modela torbi i uveli xxl ideologije.

Učitati još
Zatvori