Steven Meisel x Zara – kolaboracija kojom poznati američki fotograf otkriva svoje dizajnerske sposobnosti
Steven Meisel x Zara – kolaboracija kojom poznati američki fotograf otkriva svoje dizajnerske sposobnosti

Steven Meisel x Zara – kolaboracija kojom poznati američki fotograf otkriva svoje dizajnerske sposobnosti

Ne samo da nam uskoro stiže dokumentarana serija The Supermodels već legendarni modeli devedesetih godina opet stupaju na modnu scenu. Ovog puta u novoj Zara x Steven Meisel kolekciji. Naime, famozni američki fotograf Steven Meisel je proširio svoju ulogu fotografa tako što je zajedno sa popularnim španskim maloprodajnim lancem odeće dizajnirao kolekciju pod nazivom Steven Meisel New York. Kolekcija će biti dostupna online od 18. septembra na Zara sajtu, a potom i u odabranim Zara prodavnicama, a sadržaće kako ženske tako i muške odevne komade. Linda Evangelista, Amber Valletta, Irina Shayk i Kaia Gerber su samo neki od ikoničnih modela ove kolekcije.

Steven Meisel New York

Steven Meisel New York kolekcija predstavlja svojevrsni omaž Meiselovim omiljenim epohama, rodnom gradu, kao i njegovim dugogodišnjim saradnicima. Nova kolekcija sadrži preko 50 modnih komada, uglavnom napravljenih od kože, teksasa i veštačkog krzna. Meiselov svakodnevni garderober poslužio je kao polazna tačka za kolekciju koja uključuje komade poput farmerki, dukseva, šešira i čizama. Većina njih je u crnoj boji koja je karakteristična za Meiselov stil oblačenja.

Drugi komadi kao što su kaput sa krokodilskom kožom u stilu 60-ih, par pank-rok pantalona sa čipkom, kao i ostali ekscentrični modeli inspirisani su Meiselovim dugogodišnjim radom, njegovim kreativnim poduhvatima kao i njegovom ljubavlju prema rock and roll eri iz 60-ih godina prošlog veka. Čitava kampanja je fotografisana i predstavljena u crno-beloj boji, a neki od najistaknutijih modela jesu Irina Shayk, Gigi Hadid, Kaia Gerber, Linda Evangelista i Amber Valletta.

Prepoznatljiv vizuelni kod

Tokom svoje višedecenijske karijere, Meisel je stvorio individualni vizuelni jezik koji je pomogao da se definiše ono što se danas shvata kao modna fotografija. Ova kolekcija, zajedno sa pratećim lookbookom, obuhvata tu posebnost. Osim impresivnog dizajna koji je stvorio, Meisel je pozvao nekoliko svojih dugogodišnjih saradnika koji su zajedno stvarali spektakularne editorijale i revije tokom godina, da se pridruže projektu. Naime, Meisel je napravio 26 portreta ljudi koji nose odeću koju je on dizajnirao. Među njima se našla naravno i Linda Evangelista sa kojom je izdao i knjigu Linda Evangelista Photographed By Steven Meisel. Takođe, poznati stilista Karl Templer, kao i popularna make-up artistkinja Pat McGrath su radili na kolekciji iza scene.

Karijera Stevena Meisela je obeležena spektakularnim kampanjama i editorijalima za neke od najpoznatijih modnih brendova. Njegove ikonografske fotografije, koje su lansirale karijere mnogih, sada već poznatih modela, postale su prepoznatljive po svojoj kreativnosti i dubini. Iako se ne priča mnogo o Meiselovom stilu i dizajnerskim veštinama, već o njegovim fotografskim sposobnostima, ova kolekcija će to ispraviti.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori