Nedelja muške mode u Parizu: Neočekivana gostovanja obeležila revije novih kolekcija
Nedelja muške mode u Parizu: Neočekivana gostovanja obeležila revije novih kolekcija

Nedelja muške mode u Parizu: Neočekivana gostovanja obeležila revije novih kolekcija

Rosalía je nastupala na reviji Louis Vuitton, Robert Pattinson i Gwendoline Christie recitovali su na Dior reviji, Timothée Chalamet sedeo je u prvom redu pred pistom Loewe, Victoria i David Beckham došli su da vide novu Rick Owens kolekciju, Lucas Bravo prošetao je Louis-Gabriel Nouchi kaput, a Tyra Banks i J Balvin imali su zaseban stand-up segment na reviji KidSuper. Drugim rečima, Pariz je prošle sedmice bio the place to be. To i ima smisla, s obzirom da se održavala Nedelja muške mode.

Sa svakom novom revijom, granice između muške i ženske mode postaju sve suptilnije. Tendencija koju smo uočili nešto ranije ovog meseca u Milanu, ojačala je u francuskoj prestonici. Ako su i zadržani po koji elementi maskulinosti, njima su date nove siluete.

Glumica Gwendoline Christie, kreativni direktor muške mode za Dior, Kim Jones, i glumac Robert Pattinson
Rosalía tokom nastupa na Louis Vuitton reviji

Louis Vuitton

Gostovanje američkog dizajnera Colm Dillanea teško da je moglo da prođe nezapaženo. Virgil Abloh preminuo je 2020. godine, međutim naredne dve kolekcije Louis Vuitton i dalje su nosile tragove modnog genija. Za slučaj da je bilo onih koji su, nekim čudom, planirali da propuste reviju, ta je opcija bila isključena onog trenutka kada je najavljeno da će Rosalía nastupati. Na scenografiji inspirisanoj dečačkim snovima, osnivač brenda KidSuper privukao je pažnju modne javnosti, i to na najbolji način. Mada je pozamašna stimulacija sa svih strana na trenutke odvukla pogled sa kolekcije, Colm nas je vratio na modele pre svega svojim odelima i torbama, kojima je uneo novi talas u francusku modnu kuću. Kuda će dalje plivati ovaj brend, ostaje da vidimo.

Dior

Teatralnost je ono što nam ponekad nedostaje na modnim revijama današnjice. Kim Jones čini se da misli isto, pa je zato izveo dvoje engleskih glumaca – Roberta Pattinsona i Gwendoline Christie, kako bi recitovali poeziju T.S. Eliota. Melanholičnost posleratne poeme koju je odabrao britanski dizajner doprinela je atmosferi u kojoj su se smenjivali pomalo militantni, pretežno pastelni komadi inspirisani kratkim boravkom Yves Saint Laurenta u kući Dior. Obogaćeno savremenom filozofijom, rezultat je svedena, ali visprena kolekcija.

Loewe

I dok se u svom rodnom brendu poigravao po kojom referencom na detinjstvo, Jonathan Anderson je Loewe ipak odlučio da odvede u nešto drugačijem pravcu. Uvek smeo da istražuje nove puteve, i ovom prilikom je britanski dizajner pronašao inovativne oblike, materijale i načine izrade. Mada se do sada nije ustručavao eksperimentisanja, Anderson ovom prilikom ipak bira nešto svedenije opcije.

Saint Laurent

Anthony Vaccarello kanališe elegantan DNK francuske modne kuće u kojoj se trenutno nalazi kako kroz žensku, tako i kroz mušku kolekciju. Poslednjim radovima ove je dve struje skoro pa u potpunosti pomirio. Tradicionalna monohromatika Saint Laurant daje na mističnosti, pa tako svaki look pleni odlučnošću i odvažnošću.

Saint Laurent, kolekcija za jesen/zimu 2023.
Saint Laurent, kolekcija za jesen/zimu 2023.

Fotografije preuzete sa: Profimedia / IMAXtree

Učitati još
Zatvori