Napustio nas je legendarni japanski dizajner i vizionar Issey Miyake, a njegov rad i dalje živi
Napustio nas je legendarni japanski dizajner i vizionar Issey Miyake, a njegov rad i dalje živi

Napustio nas je legendarni japanski dizajner i vizionar Issey Miyake, a njegov rad i dalje živi

Avangardni japanski kreator Issey Miyake nije bio poznat i priznat samo kao modni dizajner, već poput umetnika Andy Warhol-a, njega karakterišemo kao vizionara. On je spajao umetnost, dizajn i modu na višem nivou. „Najviše me zanimaju ljudi i njihova forma“, poznata je rečenica ovog vizionara. Ona manifestuju njegov pogled na dizajniranje odeće kao da su čuda arhitekture. Issey Miyake je takođe imao pristup modi kao „anti-trendu“. Tome svedoči i činjenica da je upravo on dizajnirao najpoznatiju crnu rolku za genija Steve Jobs-a. Crna rolka je bio lucidan manifest da kreativni zaposleni intelektualci imaju pametnija posla nego da menjaju odela i kravate svaki dan. Rođen u Hirošimi 1938.godine, sa sedam godina je preživeo napad atomske bombe. To nikada nije želeo da ističe u svom radu i ostane upamćen kao „dizajner koji je preživeo atomsku bombu“. Završio je grafički dizajn na Tama Art University u Tokiju. Verujući da su kreativne discipline povezane, preselio se u Pariz kako bi se okrenuo ka modnoj industriji. U Parizu je radio za Guy Laroche, pa zatim je dobio posao kod kreatora Hubert de Givenchy-a u vreme kada je on oblačio Audrey Hepburn.

Foto: Profimedia Spring-Summer 1988-89 ready-to-wear fashion presentation on November 11, 1987 in Tokyo
Foto: Profimedia Ready-to-wear Fall/Winter 1998/99 collection designed 11 March in Paris Supermodel Jelena Ivanović kao model na reviji
Foto: Profimedia October 19, Paris Ready-to-wear Spring-Summer 1975 collection
Spring-Summer 1988-89 ready-to-wear fashion presentation, foto: Profimedia

Issey Miyake i njegov prepoznatljiv modni rad

On je bio prvi japanski dizajner koji je svoju kolekciju prikazao u Parizu. Postao je prepoznatljiv je po svom takozvanom „origami“ technology-driven dizajnu. Jedna od prvih najpoznatijih kolekcija 1993.godine bila je the Pleats Please line koja ga je i svrstala među high-end fashion branšu. Ova linija bila je jedna od prvih gender-free kolekcija koja i dan danas živi kroz vintage komade. Mnoge ove kreacije se mogu videti u Museum of Modern Art kao stalna postavka.

On je takođe bio preteča zero-west principa. Nove tehnologije šivenja video je kao rešenje prevelike proizvodnje odeće. Početkom devedesetih je prikazao “One Piece of Cloth” ideju koja je bila pionirska. Ona se temelji na izradi odeće od jedne tube materijala bez ostataka uz pravilan knowhow i kompjutersku mašinu. Kako je sam rekao: „Želim da moji portošači mogu da nose džemper koji sam dizajnirao pre deset godina uz ovogodišnji model pantalona“.

 

Foto: Profimedia Spring/Summer '99 ready-to-wear collection in Paris 14 October
Foto: Profimedia, Issey Miyake fw 1991
Učitati još
Zatvori