Od svega po malo: Maksimalistički outfiti koji spajaju nespojivo
Od svega po malo: Maksimalistički outfiti koji spajaju nespojivo

Od svega po malo: Maksimalistički
outfiti koji spajaju nespojivo

Ako vas zamolimo da se prisetite nekog outfita koji nosite na slici iz detinjstva, kako bi to izgledalo? Naš ide otprilike ovako: žute hulahop čarape, pink suknja od somota, narandžasta bluza sa crvenim cvetićima i, ako nas sećanje dobro služi, svetlo-zelene patike.

Zamislite da se obučete tako odrasli, poštujući taj isti zamišljeni princip.

@kathrinemaron

Šta bi vam bilo potrebno za ovaj look? Pa, od svega po malo. Po malo od svake boje, šare, materijala i oblika…

Ovakav princip sklapanja oufita zapravo je sada mikrotrend streetstyle-a. Mnogi ga nazivaju maksimalističkim, s obzirom na raskoš elemenata. Čini se da je sve nabacano, bez mnogo reda i obzira. Mi ćemo pokušati da raščlanimo to mnoštvo detalja, kako bi nam bilo lakše da rekreiramo nešto slično.

@helenacuesta

Odakle početi?

Možete najpre početi sa uklapanjam različitih boja. Kako biste postigli što raznovrsniji izgled, dobro polazište je kombinovanje komplementarnih nijansi. Tako ćete dobiti look koji možda izgleda šarenoliko, ali zapravo je sasvim pametno usklađen! Ako vam neko kaže suprotno, možete se pozvati na teoriju boja, a mi ćemo vama sada pokazati kako da argumentovano odbranite svoje modne izbore.

Nećemo vas previše zamarati suvišnim informacijama. Ključni pojmovi su sledeći.

Spektar boja je zapravo spektar svih boja koje su vidljive ljudskom oku. Najčešće se predstavlja kao krug (eng. colour wheel) i izgleda ovako.

Zatim, želećete da znate za komplementarne boje. To su sve one nijanse koje se nalaze jedna nasuprot druge. Osim toga, važne su nam i analogne boje, odnosno susedne nijanse na spektru. Sve ovo ćemo vam ipak najlakše objasniti na primeru.

Neke palete komplementarnih boja bi izgledale otprilike ovako.

@mafaldapatricio
@blancamiro

Možete se igrati i analognim bojama, pa biste tako dobili nešto slično ovome:

@giuro_giuro

Šta dalje?

Kada odaberete primarni sklop boja, onda se možete igrati ostalim detaljima, tako što ćete dodavati nakit ili druge aksesoare – poput funky sunčanih naočara ili velikih šalova – koji će uneti dodatnu dinamiku u celokupni outfit. 

Dobra taktika je i da uparite različite teksture, odnosno materijale, što će vašem izgledu dati na dimenzionalnosti. Isto možete postići kombinovanjem različitih oblika, tj. krojeva. Ravno sa voluminoznim, široko sa uskim, okruglo sa pravolinijskim. Zatim, probajte da spojite različite šare. Preko pruga dodajte kvadrate, i na sve to nabacite karirani šal. Tako možete mix and match-ovati dok ne dobijete željeni balans.

@couturekulten

Kada sve gorenavedeno primenite na jedan outfit, dobićete nešto što izgleda otprilike ovako.

@giuro_giuro
@emmafridsell
@kathrinemaron
@kathrinemaron

Iako nam se na početku činilo da je sve samo nasumično sastavljeno, ispostavlja se da je zapravo svaki detalj promišljen i iskorišćen sa razlogom.

Ipak, verovatno najbolji deo ovog trenda je što zapravo pravila nisu važna! Sada se možda pitate – pa do ovog momenta ste nam govorili o pravilima, da li ste protraćili naše vreme?! Naravno da ne! Nikada to ne bismo uradili.

Pisali smo vam sve ovo da bismo vam ponudili smernice i olakšice kako da postignete ovakav look, nikako strog zakon kojeg se treba pridržavati. Ovi outfiti dopuštaju da slobodno isprobavate nesvakidašnje kombinacije. Zapravo, postoji samo jedan zahtev koji morate ispoštovati – zaigrajte se! Neka mašta pobedi svaku vašu zabrinutu misao da ste preskočili neki korak ili prekršili neko pravilo. Napravite različite kombinacije koristeći komade iz vašeg garderobera. Spojite ih kako do sada niste, poštujući naša upustva ili izmišljajući neka samo vaša.

Učitati još
Zatvori